Flesh for Frankenstein (1973)
Alternatieve titel: Andy Warhol's Frankenstein

geregisseerd door
Paul Morrisseymet
Joe Dallesandro,
Monique van Vooren en
Udo KierBaron Frankenstein is van plan om een nieuw mensenras te maken, door een man en een vrouw samen te stellen uit verzamelde lichaamsdelen. Per ongeluk neemt hij echter het hoofd van een man die op het punt stond een klooster in te gaan, zodat de man die hij creëert geen enkele interesse heeft in de voortplanting, iets wat Frankenstein toch essentieel acht voor het overleven van zijn ras.
2,5
[permalink] geplaatst op 26 november 2002, 16:01 uurNobody beats Karloff.
3,5
[permalink] geplaatst op 26 november 2002, 16:46 uurNobody beats Udo Kier!!!In deze film zit een shot waarbij hij dierlijke ingewanden omhoog houdt, ze lagen al een paar uur op de set, stinken. Er zitten nog wel een paar nasty shots in, behoorlijk goor voor die tijd en in ieder geval de meest weirde Frankenstein ooit. Erg vermakelijk en campy. Blood for Dracula werd gelijk na deze geschoten met grotendeels dezelfde cast.
2,5
[permalink] geplaatst op 26 november 2002, 16:54 uurIeder zijn smaak maar ik ga voor Boris Karloff en Christopher Lee vond Lee zelfs beter als Bela Lugosi in Dracula.
3,5
[permalink] geplaatst op 26 november 2002, 17:19 uurChristopher Lee rules!!!Nog steeds!!Vincent Price vind ik ook nooit vervelend om naar te kijken trouwens, aanstaande vrijdag Witchfinder General op de BBC! Ik ben geen fan van Udo Kier hoor, maar hij is in deze film cool. "To know death Otto, you have to fuck life...in the galbladder" En dan met zwaar accent natuurlijk
3,5
[permalink] geplaatst op 9 augustus 2004, 13:24 uurDit vond ik toch een echt een hele vermakelijke Frankenstein film, ik zit nog een beetje te twijfelen of ik mijn stem nog een halfje moet verhogen. Ik verbaas me een beetje over het vrij laag gemiddelde op imdb, waarschijnlijk moet je toch echt een beetje van dit soort films houden. Ik hou het in ieder geval eerst op 3,5*.
"Now we only have to find... the perfect Nasum."
2,5
[permalink] geplaatst op 6 mei 2007, 11:35 uurIn het Duits gezien...moest daardoor volgens mij behoorlijk wat kracht inboeten! Voor de rest wel aardig, heb zo gauw even geen degelijke argumentatie, sorry. 2,5*
veron35
[permalink] geplaatst op 6 mei 2007, 11:42 uurstinissen schreef:
Nobody beats Karloff.
Niemand is een beter monster van Frankenstein dan Karloff.
3,5
[permalink] geplaatst op 25 februari 2008, 3:05 uurveron35 schreef:stinissen schreef:
Niemand is een beter monster van Frankenstein dan Karloff.
Precies. Het monster in deze film is vrij flets, dan had je hier als reactie moeten plaatsen: "nobody beats Colin Clive."
Ik heb dankzij het Offscreen Festival van Brussel (het loopt nog de komende twee weekends, en is wat mij betreft een aanrader) de kans gehad om deze film in 3D te bekijken.
De 3D zorgt ervoor dat de hoge graad aan gore nét iets smeriger oogt, maar tegelijk zorgt het ook dat de visueel knappe shots nog mooier worden. Op kop staan voor mij de scènes aan de eettafel: erg symmetrisch, fantastisch decor en die sierlijke diepte die dankzij het 3D-effect wordt bekomen.
De film is een heerlijke mix van gore en camp. Udo Kier als Frankenstein-met-gigantische-duitse-tongval -terwijl-hij-engels-spreekt is fantastisch om naar te kijken, vooral wanneer hij één van de meest legendarische one-liners ooit uitspreekt: "To know death Otto, you have to fuck life... in the gall bladder! " Ook memorabel is de scène waarin Frankenstein en Otto controleren of het mannelijke monster een erectie krijgt van de kussen van het vrouwelijke monster.
In de originele 3D-versie biedt 'Flesh for Frankenstein' dus een amusante kijktrip, gelardeerd met schitterende dialogen en vrij weerzinwekkende gore-taferelen. Ook in 2D is het een aardige film: geen echte hoogvlieger, maar zeker een film met zijn verdiensten.
4,0
[permalink] geplaatst op 25 februari 2008, 8:01 uurHilarische over the top versie van Frankenstein, met veel gore en oorspronkelijk in 3D.
Edit: Lees net Friac's stukje, ben jaloers.
[permalink] geplaatst op 12 juli 2008, 14:22 uurAardig filmpje.
Mary Shelley's Frankenstein is sowieso een van m'n favoriete verhalen, dus elke film die rond dit thema draait heeft al een streepje voor. In Flesh for Frankenstein wordt vooral het proces van de creatie uitgelicht en in mindere mate het resultaat en de emoties die dit teweeg brengt. Dit proces gaat gepaard met veel gore, gratuite erotiek en een geschifte Udo Kier. Persoonlijk vond ik zijn (bedoelde) overacting eerder irritant dan grappig, maar goed. Het trashy karakter van deze film misstaat een beetje het thema in mijn ogen. Een meer serieuze benadering is hier meer op z'n plaats, al heb ik me best vermaakt.
Opvallend waren de mooie decors, kostuums en composities. Vooral de scènes in het laboratorium zijn heel mooi geschoten en zijn een regelrechte visualisering van de voorstelling die ik bij het boek had.
[permalink] geplaatst op 16 augustus 2008, 18:02 uurMet totaal geen verwachtingen ging ik deze klassieke horrorfilm tegemoet en moet zeggen de film beviel me heel erg. Vooral de schitterende decors en de bijpassende kostuums vond ik wel wat hebben. Daarbij opgeteld vond ik de camera met zijn prachtige compositie heel fraai. Denk dan vooral aan de opnames buiten het kasteel of in het laboratorium het zorgde bij mij voor een dromerig sfeertje in de film. Verder vond ik de rol van Udo Kier fantastisch dat vooral kwam door zijn Duitse tonginval en de sterke oneliners die hij uitspuugt. Hier en daar krijgen we ook nog wat gore-taferelen te zien en dat zorgde voor de nodige dosis humor waar denk ik niet iedereen tegen kan.
4,0
[permalink] geplaatst op 29 januari 2010, 16:49 uurEen wel heel erg fijne exploitation variant op het verhaal van Frankenstein. Udo Kier is weer eens ontzettend goed in zijn rol en steelt heerlijk de show in dit met bloed en ingewanden verreikte verhaal. Door het bijverhaal van Joe Dallesandro die alle vrouwen op het terrein seksueel afwerkt blijven ook de stukken tussen de momenten waarin Kier los gaat vermakelijk. De hele nieuwe visie op het verhaal werkt ontzettend goed en doorstaat zelfs het gevaar van verveling wat veel exploitatie nog wel eens wil hebben. Flesh for Frankenstein is een erg puike over-the-top horrorfilm.
2,0
[permalink] geplaatst op 14 februari 2010, 23:18 uurEen decadente versie van "Frankenstein". Veel gore - in 3D beslist leuk - maar jammer genoeg ook erbij gesleurde goedkope erotiek. Anderzijds moet de horror soms plaatsmaken voor humor. Udo Kier deed het niet slecht, maar heeft niet het talent van Peter Cushing. (Hij was een stuk overtuigender in "Mark of the Devil".) In mijn ogen maakte de film een onevenwichtige indruk. Ik verkies toch de Hammer Frankensteins en Boris Karloff.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 januari 2011, 1:27 uurJames Whale liet al zien dat horror en homoseksualiteit een hele aardige match konden vormen; dankzij Paul Morrissey zal Frankenstein nooit meer anders geinterpreteerd kunnen worden. Wou deze film eigenlijk 3,5* geven, maar heb net nog even wat scenes met Udo Kier herbekeken, en hij stuwt de film toch vrij makkelijk naar 4*. Zijn baron is een van de meest schitterende personages uit de gehele jaren zeventig (en op camp-vlak doet ie maar amper onder voor Tim Curry). Het strakke gezicht en de convictie waarmee hij de half-geimproviseerde, ultra-slechte dialoog uitbrult en kreunt alsof ie Kokoschka staat te lezen is een museumwaardig kunsstukje. Blondes have more fun, zeggen ze altijd, maar de gays kunnen er blijkbaar ook wat van. Daar kunnen wij heteroseksuelen nog wat van leren. Nu Blood for Dracula nog zien.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 januari 2011, 8:54 uurIk zou deze wel eens in 3D willen zien. Dat moet binnenkort natuurlijk wel weer kunnen met al die 3D tv's in opkomst.
3,0
[permalink] geplaatst op 30 augustus 2011, 18:20 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenVind deze film persoonlijk ook niet echt de uitblinker van de "exploitation". Leuk gemaakt en omgeven is het zeker. Deze film heeft dan ook zeker zijn charme mede door de fraaie belichting, kostuums en decors. Een scene waarin iemands z'n hoofd er af wordt geknipt is op zich wel grappig. De film wordt helaas nergens uitblinkend en mist toch een ingrediënt wat het misschien nog leuker had kunnen maken. De gore ziet er op zich wel aardig uit. Het was zeker leuk geweest als we dit in 3D hadden kunnen bekijken. Wat mij betreft best leuk om te zien, maar fantastisch is niet voor mij het woord voor deze film. Kleine 3,0.