Copie Conforme (2010)

Drama106 minuten
geregisseerd door
Abbas Kiarostamimet
Juliette Binoche en
William ShimellJames, een Engelse schrijver van middelbare leeftijd, geeft in Italië, naar aanleiding van de uitgave van zijn nieuwste boek, een lezing over de nauwe relatie tussen het origineel en zijn kopie in de kunst. Hij ontmoet er een jonge vrouw van Franse origine, een galeriehoudster. Ze vertrekken samen voor enkele uren naar San Gimignano, een klein dorpje in de buurt van Firenze. Hoe onderscheid je het origineel van de kopie, de werkelijkheid van de fictie?
2,5
[permalink] geplaatst op 5 augustus 2011, 11:23 uurIk vond een redelijk dramafilm...
Kan geen goede verhaal volgen...

Redelijk acteerwerk...
Bekende actrice Juliette Binoche speelt wel goed...
Geen prachtige film, wel mooi HD kwaliteit...
Wel goede muziek (Dolby Digital)...
Geen aanrader...
3,5
[permalink] geplaatst op 10 augustus 2011, 11:48 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMooie film. Het is klein gehouden en daardoor mooi in zijn simpelheid. De beelden van het mooie Italie zijn ook een tractatie. Soms kon ik er moeilijk in mee komen hoe ver de twee in hun verhaal gingen. Het ging me soms net iets te ver waar het bij mijn inlevingsvermogen ophield.
Soms kabbelt het verhaal ook behoorlijk. Sommige dialogen zijn behoorlijk saai. En toch wordt je ook wel weer getracteerd op een paar schitterende scène's zoals die ene waarin Binoche op de foto wilde met het bruidspaar bij de gouden geluksboom. Bij de scène in het museum waarin Binoche de uitleg van de gids vertaald is heel sterk. De onderlinge spanning spat van het scherm af.
Kortom: af en toe dut de film behoorlijk in maar je krijgt ook een aantal zeer mooie scène's voor je kiezen. Het is het zeker wel waard om deze film te bekijken.
1,5
[permalink] geplaatst op 5 september 2011, 23:20 uurTeleurstellend. Inhoud van de dialogen is doorgaans best aardig maar het komt allemaal erg gekunsteld en onnatuurlijk over.
2,5
[permalink] geplaatst op 26 november 2011, 21:36 uurIn de beschrijving hierboven staat de hoofdpersonages naar San Gimignano trekken, maar dit is niet correct. Ze rijden vanuit de stad Arezzo zo'n 45 km zuidelijker naar het dorp Lucignano.
Nog iets: San Gimignano is helemaal geen klein dorpje maar een adembenemende én historisch goed bewaarde stad. Een bezoekje waard.
2,0
[permalink] geplaatst op 2 april 2012, 9:25 uurHet begin van de film lijkt een aanzet voor een aardig (filosofisch en poëtisch) drama tegen een prachtige achtergrond. De maker slaagt er niet in het natuurlijk over te laten komen. Het acteerspel komt met dit verhaal al snel geforceerd over; dat maakt de film irritant. De hoofdpersoon is op een gegeven moment ronduit zijig bezig. Ik vond het lang wachten op het "spelletje" dat gespeeld ging worden. Het spelletje was vervolgens niet bepaald vermakelijk. De film bereikt helaas geen hoogtepunt.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 april 2012, 19:20 uurVan deze weet ik nog steeds niet of hij helemaal geslaagd is maar het was de eerste film in tijden waar ik weer eens lekker aan bleef haken. En dus istie geslaagd, zou je kunnen zeggen. Het is moeilijk hier een stukje over de schrijven, omdat je al gauw weggeeft wat er gaat gebeuren maar de manier waarop je perceptie van twee mensen op een heel triviale wijze wordt bijgesteld in de eerste drie kwartier is volstrekt uniek te noemen en werkt als een bom. Dat is het eerste waar je aan blijft haken. Het tweede is een vet partijtje overacting in het tweede gedeelte, waar met name William Shimell binnen een fractie van een seconde verandert van een ingetogen acteur in een schmierende B-artiest. Je moet er even over nadenken, maar in een film die in elke scene handelt over echtheid, authenticiteit en kopieën valt daar heel goed een functie aan toe te dichten. Ik kan me voorstellen dat veel mensen deze film gekunsteld vinden. Dat istie ook, maar ik heb er erg van genoten omdat er wat wordt bereikt. Bovendien is Juliette Binoche inmiddels gewoon de absolute top. Echt, grillig en spontaan, die hoef je amper te regisseren. Okay, duidelijk: ik vond dit een heel geslaagde film.