Sombre (1998)

geregisseerd door
Philippe Grandrieuxmet
Marc Barbé,
Elina Löwensohn en
Géraldine VoillatJean is een poppenspeler die door het zuiden van Frankrijk trekt. Geregeld pikt hij vrouwen op - prostituees of strippers - die hij vervolgens vermoordt. Normaal menselijk contact is hem vreemd: hij praat niet met ze, commandeert ze hoogstens, en wurgt ze. Langs de snelweg ontmoet hij Claire. De aantrekkingskracht tussen hen is instinctief en ondefinieerbaar. Er lijkt een vorm van genegenheid mogelijk, misschien zelfs van liefde, maar Jean blijkt niet in staat zijn duistere driften te beteugelen. Hij doodt haar niet, maar het ervaren van gevoelens voor een ander mens brengt ook geen verlossing...
0,5
[permalink] geplaatst op 20 april 2011, 19:22 uurNee die helaas niet, wel Un Lac.
3,0
[permalink] geplaatst op 20 april 2011, 19:26 uurDat is dan weer wel klote.

Waarom geven ze dan niet gelijk al de 3 films uit?
[permalink] geplaatst op 14 mei 2011, 18:49 uurIk ben vorige maand begonnen met de Brakhage box en de schaamteloze eerbetonen vliegen me om de oren. Afgelopen week
The Jacket gezien en wat was dat een nutteloze ode aan onder andere
Mothlight. Nu zag ik gisteren
Sombre en Grandrieux weet juist met zijn Brakhage-invloeden er een prachtig geheel van te maken. Het voegt iets toe. Het heeft een betekenis. Want net als in de Cinema van Brakhage dwingt ook Grandrieux ons om dieper te kijken. Naar het doek/beeld. Naar onszelf.
Het is een tijdgenoot van Gaspar Noé. Maar staat wat meer in zijn schaduw omdat hij nauwelijks de publiciteit opzoekt. Verder is net als het werk van Noé behoorlijk pessimistisch waar je zeker even voor moet gaan zitten en vervolgens moet laten bezinken. Want het slaat behoorlijk in.
Als ik moet kiezen tussen
Seul contre tous (1998) of
Sombre (1998). Dan ga ik zonder twijfel voor de laatste.
1,0
[permalink] geplaatst op 8 december 2011, 9:55 uurNee dit is totaal niet mijn ding. De omschrijving van de film zag er veelbelovend uit maar beter dan de omschrijving van een paar regels wordt Sombre niet. Nergens uitnodigend, nergens boeiend en nergens interessant genoeg, althans voor mij. Een verhaal is ver te zoeken, visueel is het zwak door de veelal te donkere beelden waardoor sommige scenes niet te volgen waren maar dat was vast de bedoeling en ook de acteerprestaties vind ik alles behalve sterk.
Ik heb de film afgekeken maar achteraf vraag ik me af waarom, want dit was een erg lange zit zonder ook maar enigszins genoten te hebben. 1* en verder nooit meer aan denken.
3,0
[permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 22:48 uurEen beetje een Jack the Ripper achtig verhaal over een psycho die de Tour de France route volgt en daar elke vrouw van de weg plukt om te verleiden en uiteindelijk te vermoorden, tot twee dames... Ik moet eerlijk zeggen dat Sombre niet echt makkelijk te volgen is en ook een beetje alle kanten opgaat. Helaas ook niet echt spannend of eng zoals de trailer doet vermelden, de montage daarintegen is wel perfect en oogt lekker donker en schokkerig op zijn tijd. Maar verder is het meer een soort van psychologische thriller, maar echt spannend word het nergens. Wel weer hier en daar enkele typische schokkende scenes ala France. Beetje wisselvallig als je het mij vraagt. Niet zoals ik het verwachte.
4,0
[permalink] geplaatst op 9 februari 2012, 17:37 uurBij herziening meer gewaardeerd. Grandrieux is een eigenzinnig talent. Het gebrek aan plot is hier een grote plus. De kijker wordt gedwongen zelf de gaten in te vullen.
Daarbij: in Sombre wordt meer gezwegen dan gezegd - het beeld spreekt voor zich en provoceert de toeschouwer. De getoonde emoties zijn rauw, de emoties die de kijker ondergaat ook.
Sombre gaat diep.
[permalink] geplaatst op 4 april 2012, 21:57 uur
3,5
[permalink] geplaatst op 4 april 2012, 22:39 uurThanks, moet ik maar heen gaan.