Buried (2010)
Geregisseerd door: Rodrigo Cortés
Met onder meer: Ryan Reynolds, Robert Paterson en José Luis García Pérez
Releasedatum: 25 november 2010
Plot Buried
"170,000 sq miles of desert. 90 minutes of oxygen. No way out."
Paul Conroy (Ryan Reynolds) is een vrachtwagenchauffeur uit de Verenigde Staten die werkzaam is in Irak. Na een aanslag van een groep terroristen wordt Paul wakker in een kist, onder de grond. Hij is levend begraven. Met enkel een aansteker en een mobiele telefoon moet Paul aan deze claustrofobische val proberen te ontsnappen...
Paul Conroy
Jabir (stemrol)
Dan Brenner (stemrol)
Alan Davenport (stemrol)
Linda Conroy (stemrol)
Pamela Lutti (stemrol)
Maryanne Conroy / Donna Mitchell / Rebecca Browning (stemrol)
Special Agent Harris (stemrol)
911 Operator (stemrol)
State Department Rep. (stemrol)
wimaroca
Meerdere mensen in een doodkist...?
Nee John Lee Hooker,dat je ook zag wat er boven de grond gebeurd,minimaal de laatste 5 á 10 minuten!!
maar ik denk wel,je vind het een prachtige film,of een slechte,
Cinemaniak
Ik denk dat de film super was geweest ,juist als er meer mensen hadden mee gedaan
127 hours is stukken beter
Ik zie niet in hoe dit aan de kwaliteit had bij kunnen dragen...
Ik denk dat de makers het vooral aan de fantasie van de kijker had over willen laten, net als vroegah... toen men nog boeken las en ook nog een eigen invulling over beeld schetste.
Martijnnn
maar ik denk wel,je vind het een prachtige film,of een slechte,
Ik ben heel blij dat ze dat niet gedaan hebben, vind het juist zo sterk dat er maar 1 persoon zichtbaar in beeld komt.
RedSquare
Leuk en geslaagd experiment. Hoewel er af en toe onlogica naar voren komt is het geheel toch goed uitgewerkt.
Je kunt je niet anders afvragen dan 'wat zou ik doen" Dit maakt de film onderhoudend om naar te kijken. Ik had in eerste instantie niet verwacht dat ze de film 90 min. lang boeiend konden houden maar hoe langer de film duurt hoe nieuwsgieriger je wordt naar de afloop. Reynolds speelt o.k. en het camerawerk, met haar beperkingen door de omgeving, vind ik goed gedaan.
Vanwege de originaliteit voor mij een bovengemiddelde film.
otherfool
Overroepen werkje dat het compleet, maar dan ook echt compleet, van het aardige uitgangspunt moet hebben. Mooiboy Reynolds doet het nog niet eens zo onaardig als verlaten ingegravene, maar het achterliggende verhaal van Buried wil maar niet interessant worden en de uitwerking met een paar rare telefoongesprekjes houdt ook niet over.
2*.
han de barman
Deze film was echt heel vet. Ik zat op het laatst echt op het puntje van mijn stoel. Letterlijk!
Het einde was echt heeel heeel vet.
Kijken deze!
Dit is kunst!
brabusRUS
Toch erg spannende film. Soms zijn er inderdaad van die onlogische momenten. Maar toch erg knap dat een film in zo'n setting, erg spannend kan zijn. Een beetje Phonebooth-achtig, alleen was die iets beter. Het einde is wel aan de zwakke kant.
Goedkoopste film van de laatste 10 jaar?
crazyshadow
ik vind het best een goede film alleen dat hij dan op het laatste doodgaat vind ik een beetje jammer. het was veel leuker als hij net werd opgegraven.
Resurrection
Volgende keer even in een spoilertje aub.
El ralpho
Hell of a one-man show
Het mag gezegd worden: Buried is vrij uniek in zijn soort. De gehele film krijgen we slechts te maken met enkel en alleen de hoofdrol speler. Meer dan stemmen aan de telefoon en een korte doorgestuurde telefoon opname zul je als kijker van de buitenwereld niet te horen/te zien krijgen. En dit is buitengewoon heerlijk! Mits je het als kijker niet erg vindt om in het duister te moeten tasten. Persoonlijk houdt ik er wel van als niet alles voorgekauwd en getoond wordt.. Het plotje over het hoe en waarom Paul Conroy in de grafkist terecht is gekomen komt wel vaagjes naar voren maar wordt nooit echt concreet duidelijk gemaakt. Kortom er wordt heel wat aan de verbeelding van de kijker overgelaten wat in mijn optiek beschouwd kan worden als een groot pluspunt!
Een groot nadeel aan de film is wel dat deze gewoonweg te lang duurt. Met een speelduur van anderhalf uur zou ik me daar normaliter niet al te snel aan moeten irriteren maar het gebeurde bij deze film toch. De vele telefoongespreken worden op een gegeven moment saai, veel kan Paul in zijn kist nou ook weer niet uitspoken en ook al gebeuren er genoeg spannende dingen; er zijn ook genoeg dode momenten te vinden. Kortom de film een speelduur van een uurtje geven was mijns inziens afdoende geweest. Dit had de film wat meer vaart kunnen geven. Het eindshot vond ik tevens wel sterk: onwijs hard, maar het is tenminste niet zo'n zoetsappig Hollywood einde.
alles bij elkaar genomen heeft de film een interessant uitgangspunt maar is het gegeven te mager om er een film van 1,5 uur mee te kunnen vullen..
clockwork72
Behoorlijk sterke film dit.
Orgineel verhaal, 1 locatie, 1 persoon in een film. Ook die telefoongesprekken steeds waren zeer goede stukken. Al had de film misschien iets korter gemogen want tegen het einde aan werd ie wel heel lang uitgerekt naar het einde.
Make the video now!
Make the video now!
3,5!
the new guy
Geweldige film. Helaas had de regisseur geen idee wat hij met het middelste half uur aan moest waardoor een aantal overbodige stukken zijn gemaakt. Het begin is fantastisch, het einde misschien wel te spannend.
essepluisje
Waarom vinden veel mensen die slang zo ongeloofwaardig?
Er zijn wel degelijk slangen die onder het zand leven.
Safri
Ik vond dat youtube gedoe beetje ongeloofwaardig. 40.000 hits in nog geen half uurtje. Neh.
En bij die scene met die slang vond ik het vooral raar dat hij niet moest hoesten van al die rook. Maar verder prima film. Heb het behoorlijk benauwd gehad.
the new guy
Waarom vinden veel mensen die slang zo ongeloofwaardig?
Er zijn wel degelijk slangen die onder het zand leven.
Ten eerste moet spoileren. Ten tweede áls er al een slang in die kist komt, steekt 'ie 'm ook nog in de fik, onder de grond. Daar komt nog bij dat er inderdaad slangen ondergronds leven maar dat die echt niet in een kist kruipen waar een beest ten grootte van een mens in leeft. Dat gebeurt in Snakes on a Plane wel, niet op National Geographic
maithekke
Best sterk/spannende film !
Met name het einde had me helemaal in mijn greep. Ik wist wel dat het niet goed af ging lopen maar toch voelde ik me aan het einde helemaal naar. Ik had stiekem toch weer hoop gekregen
Reynolds weet de film goed te dragen, hij overtuigde me in ieder geval meteen.
Ik denk dat het grootste nadeel voor mij was dat hij toch iets te lang was en er een aantal stukken tussen zaten die gewoon simpelweg niet boeide. Daarbij leek het slangengedeelte ook heel geforceerd en onwerkelijk. gewoon puur om een beetje iets te laten gebeuren.
De film gaf een zeer beklemmende/claustrafobische mee en dat zie ik ook als een groot pluspunt.
Ze zijn groot en deels wel goed geslaagd om een film die enkel in een kist afspeelt interessant te maken en dat vind ik zeker een prestatie. Hij was denk ik beklemmender/spannender/boeiender geweest als hij wat korter was geweest
*3,5 sterren
lbjdutch
Dit was voor mij toch wel een van de slechtste films sinds tijden.
Ik kon me niet voorstellen dat de hele film zich afspeelt in een kist maar ik heb me vergist.
En dan een einde waar je broek van af zakt.
Voor mij dus geen aanrader!
Groeten.
Neder0001
Film werd mij aangeraden, omdat ik over het algemeen dit soort films toch wel kan waarderen (die zich maar op een plaats afspelen). Ook deze was weer vermakelijk. Het eind voelde ik al een beetje aankomen, dat ze bij een andere kist waren en niet die van Paul. Dat het Mark White was kwam dan weer wel als verrassing, wat je toch een beetje in shock laat omdat je eerder werd wijs gemaakt dat Mark White een van de weinige mensen is die een dergelijke val heeft overleefd.
Films als dit kunnen niet hoog scoren, maar toch een 3,5* omdat het wel lekker wegkijkt.
Neder0001
Nee. Ik begin een beetje moe te worden van films waarbij er altijd maar weer een happy end moet gebeuren oftewel 99% van de films. Ik hoopte juist dat ze bij het verkeerde graf waren. Jammer voor die man maar het is maar een film en ik ben die happy ends wel een beetje beu. Hoe groot acht jij de kans dat je in zo'n situatie nog gevonden zal worden? Het zou niet eens realistisch zijn.
MrCyCrO
Omdat het einde goed was 3* en het begin was ook wel goed, maar in het midden beetje overbodig.
John Lee Hooker
maar in het midden beetje overbodig.
Hoe bedoel je?
bjerik76
hij leek mij wat saai een gehele film wat zich alleen afspeelt in een kist, maar op een gegeven moment dan krijg je het er zelf ook benauwd van.
In het begin lijkt het een beetje simpele film hoe iedereen aan de andere kant van de telefoon reageren.
raar eigenlijk dat ie niet op de tip ingaat zijn mobiel op geluid te zetten ipv trilfunctie om zo zijn batterij te besparen
Ik vond het einde wel goed ! niet alles loopt eenmaal goed af, ook in de VS niet
mijn advies, gewoon even door het begin bijten, en door blijven kijken.
SirTinus
Hmm, deze viel mij persoonlijk toch echt tegen. Ik weet natuurlijk dat er niet heel veel mogelijk is met 90 minuten lang een beeld van een begraven kist, maar had er toch meer van verwacht. Ik vond Phonebooth bijvoorbeeld wel heel sterk en die wist me wel ruim 90 minuten te boeien.
Daarnaast ben ik een fan van Ryan Reynolds, maar ik werd hier niet vrolijk van. 2,5 ster voor mij.
Insignificance
Een dappere worp van zowel Cortés als Reynolds, dat zeker. De laatste doet het niet onaardig en de eerste weet de nachtmerrie heel aardig vorm te geven. Het onzinnige uitgangspunt is daarmee wel overwonnen, bovendien bouwt het wat krediet op. Is ook wel nodig, want lang niet alles wat in de kist gebeurt, is even logisch. Benauwd wel, maar kennelijk was dat niet genoeg.
Het begint al wat te wringen tijdens de gesprekken met Brenner en zakt definitief door z'n hoeven wanneer besloten wordt een zooi dramatiek toe te voegen. Een telefonisch ontslag, een afscheidsvideo, bedreiging van z'n gezin en Conroy's vrouw die belt; een goedkoop samenraapsel dat je moet raken, maar mij daarom volledig mist. Jammer, want dat slot was op zich wel goed bedacht.
Yves_Stylez
Zeer slechte film naar mijn mening.
Heel de film alleen maar 1 beeld: hij in die donkere kist met z'n mobieltje (dat overigens wel een héél goeie batterij heeft...) en z'n zippo die het ook wel opmerkelijk lang uithoud...
Na een tijdje kreeg ik ademnood en moest ik toch wel even m'n benen strekken en eens een luchtje happen. Het einde is wel hard
maar dat is ook het enige.
1.5 *
John Lee Hooker
Dan heeft deze film juist heel goed gewerkt!
Movie_and_Music
Ik heb de film net gezien, en om heel eerlijk te zijn ben ik niet helemaal blij met het resultaat.
Ja hij was erg spannend, en je leeft ontzettend met de man in kwestie mee, en ik dacht constant aan wat ik zou doen als ik in zijn schoenen stond.
Toch zijn bepaalde stukken ook ERG langdradig, en op een gegeven moment dacht ik : Jaha.. je zit vast en dat is verschrikkelijk.. ik weet het.
Het is voor mij persoonlijk niet weggelegd om hier 1.5 u naar te kijken, simpelweg te weinig actie en te veel gehuil.
Het einde was erg verrassend en ook zeer ontroerend.. je gunt het hem zo !!
Leuk filmpje voor op een zondagmiddag
Movie-Addicted
Niet echt onder de indruk van deze film, veel te veel close-up gehalte.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Kongen av Bastøy

De Helaasheid der Dingen
Drama / Komedie, 2009

Brothers
Drama / Oorlog, 2009
isolatiecoffinrace against timeburied alivehorroroverlevingterrorismedangercell phonewoestijnsurvival horrorpsychologicalpost-credits scenecaptivitychases and racesmind and soulconfined one locationtwist endingone actor movieunhappy endinglack of oxygen