134.896 gebruikers | 85.698 films | 31.044 regisseurs | 3.508.260 berichten | 4.930.197 stemmen

Sånger från Andra Våningen (2000)

Alternatieve titel: Songs from the Second Floor

Sånger från Andra Våningen (2000)
229 stemmen | gemiddelde 3,50
mijn stem:
Zweden / Noorwegen / Denemarken
Drama / Komedie
98 minuten

geregisseerd door Roy Andersson
met Lars Nordh, Stefan Larsson en Tommy Johansson

De film bestaat uit een opeenvolging aan tableaus waarin vooral veel bleke mannen te zien zijn die de burn-out nabij lijken. Met een gedicht van César Vallejo ('Beloved the man who sits down') als rode draad, wisselen absurde en zwartgallige taferelen over een naargeestige tijdsgeest elkaar af.

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 januari 2010, 18:32 uur
gmx schreef:
Aardig idee om het geheel statisch te schieten, maar dat kan een middelbare scholier ook bedenken. En om tot een grauwe kleurstelling te komen als je een deprimerend geheel wilt neerzetten, daar hoef je al helemaal geen professor voor te zijn.

Opvallend, ik vond het juist een werk van grote accuratesse. Zeker niet haalbaar voor een middelbare scholier. Zet de film op een willekeurige plaats op STOP, en je hebt hoe dan ook een prachtplaatje te pakken. Misschien had het idee inderdaad van een middelbare scholier kunnen komen, maar dat meneer Andersonn geen middelbare scholier meer is bleek wat mij betreft wel aan de uitwerking van dit idee.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 oktober 2010, 17:05 uur
Iets minder dan Du Levande, maar wederom erg leuk bij vlagen.

Thematisch komt Sånger från Andra Våningen wat beter uit de verf, qua humor vond ik Du Levande beter werken. Wat minder absurdistisch en vooral ook wat minder debiel op bepaalde vlakken. Ook hier zitten er echter wel wat heerlijke momenten in. Maar het helpt natuurlijk wel al dat ik lusteloze en grijze mensen van zichzelf al grappig vind.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 december 2010, 10:38 uur
Na net Du Levande te hebben gezien en ondersteboven was van het esthetische genot , de losstaande scenes beter vond werken bij de fotografische schoonheid, begon deze film wel erg met die enorme flauwe Aki Kaurismäki-achtige humor. Maar gelukkig blijft die humor niet overheersen en wordt je al snel meegenomen in de tragiek van het verhaal. Dat verhaal maakt voor mij de film ook minder sterk als Du Levande, maar is natuurlijk wel uniek bizar en veelzeggend. Al met al een unieke en vooral esthetisch mooie film.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 december 2010, 17:20 uur
Poeh.

Ik had hier eens een fragmentje van gezien (vliegveld) en dacht dat dit wel wat voor mij zou zijn (droog, absurd). Niet echt. Vond het erg saai en zelden grappig (kan me twee momentjes achter elkaar herinneren ('het offer' en de scène in de bar). Veel lijkwitte gezichten die me niet konden interesseren en weinig variatie in (opbouw van) scènes.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 december 2010, 19:41 uur
Veel personages konden inderdaad wel een zonnebank behandeling gebruiken, ja. :)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 januari 2011, 0:07 uur
De film kent enkele weergaloze momenten, meer dan genoeg om boven het maaiveld uit te steken. Toch laat de film je uiteindelijk met een dubbel gevoel achter, omdat het te veel als los zand blijft aanvoelen. Allemaal net een beetje te absurd en bizar...

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 april 2012, 11:13 uur
De derde film die ik zie van Roy Andersson. Songs from the Second Floor is ook de minste die ik tot nu toe van hem heb gezien. Dat de film bizar zou zijn had ik van te voren wel verwacht en dat de humor me waarschijnlijk niet zo gaan bevallen had ik ook verwacht maar toch wilde ik deze film zien omdat het ook goed kan uitpakken. Dat is helaas niet het geval. Songs from the Second Floor begint weliswaar leuk met een aantal leuke scenes en gebeurtenissen maar de film blijft eigenlijk de hele tijd hetzelfde. Er zit weinig leven in en er gebeurt vrij weinig. Het blijft allemaal erg afstandelijk waardoor het me weinig boeide. Ik beoordeel het met 2 sterren voor het handjevol leuke scenes.