134.891 gebruikers | 85.697 films | 31.044 regisseurs | 3.507.990 berichten | 4.929.599 stemmen

locatie: Films » Top Gun (1986) » Info

Actie / Drama
105 minuten

geregisseerd door Tony Scott
met Tom Cruise, Kelly McGillis en Val Kilmer

Maverick (Cruise) wordt samen met zijn co-piloot Goose (Edwards) aangenomen bij Top Gun, een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman (Kilmer). Na een tragische gebeurtenis realiseert Maverick zich dat het leven toch keihard kan zijn en twijfelt of hij nog verder wil gaan met vliegen. Uiteindelijk moet hij toch bewijzen wie de beste piloot is.

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 8:47 uur
Cambjee schreef:
deze muziek is hoogstaand met zeer gewaardeerde nummers. Ken je klassiekers for god sake! Het was 1986!!

Berlin had een grote hit die ik zelf wat minder vond/vind, maar ben het zeker met je eens voor wat betreft deze absolute 80's topper:

dangerzone

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 10:38 uur
Zonder de geweldige geluidsband is het vooral ergerlijk om cruise zo blij zien te doen. Toen had men al moeten inzien dat die gast niet kan acteren.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Top Gun (€ 11,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Top Gun (€ 14,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Top Gun (€ 15,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 10:54 uur
Ok niet in alle films maar je kan niet ontkennen dat het geen goede acteur is.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 13:36 uur
Deze film blijft gewoon super ,maakt niet uit hoe vaak je hem kijkt,ken zo'n beetje alle foute quotes wel uit mijn hoofd van deze film.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 16:13 uur
Niet een geweldige film, maar wel goed zat. Het verhaal was voorspelbaar, de acteerpresaties van Tom Cruise waren wel goed.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 16:34 uur
De Blu-ray (inkl. NL subs) is momenteel nog geen € 12 inkl. porto bij Play; meteen maar besteld!

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 18:30 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Nadat ik de film een aantal jaar geleden voor het laatst had gezien toch maar weer eens een groot stuk gekeken toen ie gisteren op tv kwam. Dat krijg je als je bij je ouders langs gaat, zij zelf even weg zijn, en je hebt verder niets anders te doen. Ik kan me herinneren dat ik de film vroeger wel tof vond, maar ook toen niet echt geweldig. Daar is nu helemaal niets meer van overgebleven, want wat is dit een afgrijselijke cliché film.
Alles is aanwezig:een wereld waar - typisch Amerikaans - gaat om wie de beste is, een hoofdpersoon die natuurlijk met problemen uit z'n jeugd zit (waarom papa nou dood?). Natuurlijk is de instructrice een knappe blonde vrouw die zich eerst hard to get opstelt, maar later uiterst gewillig is. En natuurlijk gaat sidekick Dr. Mark dood, want het moet de held natuurlijk niet te makkelijk gaan. Na de nodige zelftwijfel door Dr. Marks en papa's dood overwonnen te hebben, komt de held natuurlijk keihard terug en laat zien dat hij de ware held is.
Tel daarbij de oeverloze scènes in de vliegtuigen op - waarbij ik soms geen idee heb wat er precies gebeurt, maar het zal wel spannend zijn aan het opgewonden krakeel van de acteurs te horen - en de irritante jaren 80 kutmuziek (alleen leuk voor foute feestjes, niet als filmmuziek) en ik kom op 0,5* uit.

casualjaantje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 februari 2011, 14:41 uur
Zeer geslaagde vliegfilm met een goede cast en een goed verhaal.

De 80's sfeer maakt het helemaal mooi.

Goede film.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 maart 2011, 11:30 uur
Tja, toch maar 3,5, is echt jeugdsentiment!
Wat vonden we deze film mooi, en dan vooral Tom Cruise haha

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 mei 2011, 8:50 uur
Na al die jaren is het nog best een verteerbaar filmpje. de jaren 80 sfeer is natuurlijk leuk, evenals de bijbehorende muziek. toch een van de bekendste films uit dit vervlogen tijdperk. buiten dit is de film kritisch bekeken niet hoogstaand. daar het verhaal erg voorspelbaar is. het acteerwerk van een jonge Cruise en Kilmer is dan wel aardig, maar ook niet meer dan dat. de vliegscenes zijn dan wel mooi uitgevoerd. 3 sterren.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 juli 2011, 0:24 uur
Met stipt nog steeds de beste vliegtuigfilm.
Niet zonder fouten, maar wat blijft het o-zo lekker wegkijken.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 juli 2011, 11:59 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Wel aardig om een keer gezien te hebben.

Toch een hele bekende film uit de jaren '80 die ik nog nooit bekeken had. Gisteravond gedaan en het viel me niet tegen.
De film is vreselijk Amerikaans te noemen. Alle mogelijke clichés komen ook weer voorbij waaien.
Bijvoorbeeld binnen no-time een relatie met een mooie blonde vrouw, alles loopt in het begin gesmeerd, er gebeurd wat ergs en aan het einde is ie weer de held.

Als je daar doorheen kijkt is Top Gun nog niet eens zo slecht. De vliegscenes zien er goed uit, zeker voor de jaren '80 en Tom Cruise is niet eens zo heel verkeerd.
3* heeft de film wel verdiend.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 juli 2011, 12:06 uur
De soundtrack van deze film verdient toch wel een _O_

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 augustus 2011, 12:33 uur
Aardige film, leuk om een keer bekeken te hebben..

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 augustus 2011, 12:36 uur
clockwork72 schreef:
De soundtrack van deze film verdient toch wel een _O_

Take my Breath Away _O_ Zit het nu in mijn hoofd of speelde dat liedje ook tijdens Scarface als Tony zijn moeder en zus voor het eerst opzoekt?

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 augustus 2011, 2:15 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
In Top Gun hebben de personages erg stoere (bij)namen als Maverick, Iceman, Viper, Wolfman, Slider en Goose. En zo zijn er nog een paar. Het stoerst zijn natuurlijk Tom Cruise (Maverick) en Val Kilmer (Iceman) die hier de strijd met elkaar aangaan om de beste piloot van de klas te worden. Op momenten spat het testosteron haast van het scherm en ik dacht dan ook dat elk moment het nummer Macho Man van de Village People zou kunnen losbarsten. Helaas was dat niet het geval, al is de muziek die wel te horen is ook niet slecht, vooral Danger Zone vind ik hier wel goed bij passen.
Mooi gemaakt met die vliegtuigen, maar de actie wist me op een enkel moment na niet echt te bekoren. Het moment dat Goose sterft is het beste van de film. Grootste minpunt is ongetwijfeld dat liefdesverhaaltje van Tom Cruise en die niets toevoegende blonde chick. Jammer dat het alweer op deze manier moet, zijn er dan echt mensen die wachten op die onzin in dit soort films?
Pluspunt is zoals gezegd het stoere gedoe van de hoofdpersonages die allebei ervan overtuigd zijn dat ze de beste zijn. Tom Cruise en Val Kilmer zitten dan ook perfect in hun rol en maken deze lange reclamespot voor het Amerikaanse leger nog aantrekkelijk. Als ik iets jonger was en in Amerika woonde had ik me na het zien van Top Gun meteen aangemeld bij het leger.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 augustus 2011, 18:48 uur
Na een kwart eeuw nogsteeds een spetterende testosteron-film die van het scherm en uit de speakers knalt. Vooral vanaf blu-ray.

@Nomak: ja, hier zitten nogsteeds mensen op te wachten, vooral mensen die in de jaren 80 zijn opgegroeid :p

Al DeNiro
4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 augustus 2011, 11:17 uur
Misschien wel dé ultieme 80s film door de locaties, sfeer en muziek.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2011, 22:26 uur
Al DeNiro schreef:
Misschien wel dé ultieme 80s film door de locaties, sfeer en muziek.

Sluit ik me volledig bij aan! _O_

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2011, 22:19 uur
Het voornaamste gebrek aan Top Gun is niet eens het feit dat de film ontzettend clichématig of militaristisch is, maar dat het geheel een degelijke intrige en opbouw mist. De plot lijkt volledig gefocust op het onvermogen van Cruise om de dood van zijn vader te verwerken. Aangezien deze film natuurlijk veel te oppervlakkig is om dergelijke problematiek uitgebreid te behandelen, ontaardt het in een eentonige opeenstapeling van genante 'male bonding' momenten en flauwe liefdesperikelen.

Bijkomend is dat ik de personages niet bepaald sympathiek vind. Cruise is arrogant op een vervelende, zelfverheerlijkende manier en zijn love-interest (blonde bimbo die natuurlijk een prestigieuze functie bij het Pentagon heeft) is volledig identiteitsloos.
jumpstylemovie schreef:

Dat nummer werd gecoproduceerd door Giorgio Moroder (componist van Scarface). Vandaar wellicht de gelijkenis.
Nomak schreef:

Je bent blijkbaar niet de enige. De Navy beweert dat hun inschrijvingen stegen met 500% na het uitkomen van deze film.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2012, 23:00 uur
Wat een gezeik zeg, dit is gewoon echt een heerlijke 80's film. Wat een muziek en prachtige vliegscenes. En ja er is van alles afgezaagd aan en voorspelbaar misschien, maar mensen 1986, kom op zeg. Ik kan er in ieder geval nog steeds van genieten! Snap niet hoe iemand hier een 0,5 voor kan geven..

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 april 2012, 16:18 uur
Het visuele spektakel waar Tony Scott in zijn recentere films mee strooit blijft in Top Gun achterwege al is ook hier de cinematografie dik in orde. Nadeel is misschien hiervan dat het wat lijkt of we naar een simulatiespel zitten te kijken. Ook lijken de gevechtsscene's (zelfs de échte gevechten) een bepaalde spanning te missen waardoor het allemaal op een trainingsvlucht lijkt. En daar kan een prima acterende Tom Cruise niets aan veranderen. Evenals rivaal Val Kilmer. De prima muziek is echter wel weer een verademing. Kenny Loggins Highway To The Danger Zone past perfect en is anno 2012 nog steeds een geniaal nummer.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 april 2012, 16:38 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Heerlijke jaren 80 film! Soundtrack blijft vooral in je hoofd hangen. De sfeer is goed en ik ergerde mij totaal niet aan Tom Cruise. Oke zijn reactie op het overlijden van zijn beste vriend was misschien niet emotioneel genoeg, maar in het echte leven zijn er ook genoeg mensen die van buiten niet veel emoties tonen.
Mooi zondagavond filmpje.