Killer of Sheep (1977)

geregisseerd door
Charles Burnettmet
Henry G. Sanders,
Kaycee Moore en
Charles BracyDe zwarte wijk Watts in Los Angeles tijdens de jaren '70; Stan werkt in een slachthuis waar hij dagelijks de schapen in een lange rij binnen ziet komen, volledig aan hun lot overgelaten zoals ook veel mensen in Stans omgeving. Stan probeert het hoofd boven water te houden en heeft te maken met zijn vrouw die meer wil van het leven en zijn vrienden die hem wijs maken een crimineel plan te ondernemen om geld te verdienen.
lowhusky
[permalink] geplaatst op 1 augustus 2007, 17:12 uurLijkt me een interessante film, stond in het boek 1001 films en de plaatjes van die zwarte man enz sprak mij aan. De film had een budget van 5000 dollar en was in 1973 al klaar maar release kwam pas in 1977.
4,0
[permalink] geplaatst op 23 september 2007, 6:24 uurSchijnt een neorealisme-achtige film over de zwarte wijken van LA te zijn. Ben hier erg benieuwd naar. In november komt de regio 1 DVD uit, na letterlijk een paar jaar aangekondigd te zijn geweest. wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich dus.
2,5
[permalink] geplaatst op 3 december 2007, 23:18 uurHet is inderdaad een film die ergens in de verte doet denken aan neo-realistische films als La Terra Trema en Stromboli. maar dan anders.
Op zich niet slecht maar buiten de extreme soberheid wel zeer langdradig...
Oke, er wordt een rauw en realistisch sfeertje neergezet en de muziek is wonderschoon, maar de personages, het acteerwerk en vooral de gebeurtenissen... niet al te bijzonder zeg ik vol understatement.
3,0
[permalink] geplaatst op 18 oktober 2009, 20:30 uurEen interessante combinatie tussen neo-realisme en blaxploitation. Deze film is in vele opzichten anders dan het blaxploitation-werk van de vroege jaren 70 dat we kennen van Gordon Parks en Melvin Van Peebles. Killer of Sheep is zonder fratsen en zonder glamour. Hard, oprecht en van alle franje ontdaan.
Rossellini zou deze film gemaakt hebben als hij in Watts was opgegroeid als zwarte jongen. Plotloze film die moeilijk te verteren is en soms saai. Ondanks dat een belangrijk tijdsdocument wat zeer weinig bekeken word tegenwoordig. En dat is jammer.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 februari 2010, 21:04 uurKiller of Sheep is een poëtische neorealist. Eentje die nauwelijks verhaal bevat, zo ergens begint en zo ergens weer eindigt, die niet persé geeft om goed acteerwerk en die hier en daar ineens wegdroomt (onder begeleiding van soul, blues of klassiek). Het is daarmee een nogal ongepolijst werk, maar wie enig interesse voor zo'n tijdsbeeld heeft, wie van neorealisme/naturalisme houdt en wie door wat houterig acteer- en camerawerk (het camerawerk was vooral in de binnenscènes erg stroef en de cameraposities wat ongelukkig, maar dat komt ook enigszins doordat ik de film in 4:3 formaat zag..) heen kijkt vind hier een kleine juweel. Met nog minder dialoog had dit een volledig juweel geweest, geloof ik.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 maart 2012, 23:53 uurPrachtige film. Bijzondere ervaring wel. Dit is vooral bedoeld als een film die het ware leven in een mindere wijk in LA laat zien en speelt zich gewoon in het nu af, maar de film heb ik soms bijna ervaren als een terugblik naar die tijd, alsof we naar de herinneringen van iemand keken. De film is soms een poëtische droom, soms documentair realistisch en soms haast beide tegelijk.
De film is heel prettig kaal in zijn weergeven van de sfeer in de wijk en romantiseert armoede nergens, maar is ook verre van een sociaal pamflet dat schreeuwt om help. Een mooie slice of life met poëtische trekjes en een fraaie en passende liedjessoundtrack.
Heb me overigens niet gestoord aan het acteerwerk, maar kan me de opmerking van danuz over het camerawerk in sommige binnenscenes wel voorstellen (de film hoort overigens in 4:3). Het zat me niet in de weg om toch behoorlijk in deze film mee te kunnen,