Red River (1948)

geregisseerd door
Howard Hawksmet
John Wayne,
Montgomery Clift en
Joanne DruTom Dunson is een groot en machtig vee bezitter. Samen met zijn geadopteerde zoon Matthew Garth gaat hij vee drijven van Texas naar Missouri. Maar onderweg gedraagt Tom Dunson zich zo tiranniek dat Matthew besluit met het vee ergens anders heen te gaan. Tom Dunson zweert wraak en achtervolgt.
3,5
[permalink] geplaatst op 1 januari 2011, 18:46 uurKoek schreef:
Erg onderhoudende film, met goede rollen van John Wayne en Montgomery Clift. Enige grote minpunt was de geforceerde romantiek (de vrouwenrollen waren zorgden voor een aantal erg zwakke scenes). Het einde was door die reden tamelijk teleurstellend.
Desalniettemin een sterk verhaal, en daarmee een ruim bovengemiddelde western.
niks aan toe te voegen.
""The Duke"" in topvorm.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 januari 2011, 23:49 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenErg fijne western dit van Howard Hawks.
John Wayne is natuurlijk een westernacteur puur sang en in deze film speelt hij echt opvallend goed. Je ziet hem naarmate de film vordert steeds grimmiger worden. Maar ook Montgomery Clift doet het erg goed als zijn zoon, die tegen papa in opstand komt.
Hawks weet een goede sfeer te scheppen en toont af en toe mooie plaatjes van het woeste Amerikaanse landschap. Naast een aantal grappige bijrolletjes, is de film continu boeiend en is het hele gedoe rondom de kudde soms ook best spannend, als er bijvoorbeeld weer eens apaches uit onverwachte hoek opduiken. Sowieso vond ik het hele bijeenhouden van de gigantische kudde mooi om te zien.
Alleen het einde is, zoals hier al een aantal keer wordt aangehaald, nogal raar. Ik vond het prima dat het weer goed kwam tussen vader en zoon, de manier waarop dat gebeurde was op zich ook niet verkeerd, maar vooral de snelle omslag bij Wayne, vond ik gezien zijn karakter ietwat ongeloofwaardig. Maar goed, ik vond de rest van de film te goed, om dit de film zwaar aan te rekenen.
4,5
[permalink] geplaatst op 28 januari 2011, 16:03 uurGeweldige western waarvan het plot veel weg heeft van Mutiny on the Bounty. Prachtig landschap en de vele scenes met de enorme kudde (waaronder de stampede) zijn zelfs 60 jaar na dato nog spectaculair. Ondanks de vrij lange speelduur weet de film de gehele lengte te boeien. Dit komt mede door de voelbare spanning tussen John Wayne en Montgomery Clift die hier beiden goed op dreef zijn.
2,5
[permalink] geplaatst op 30 oktober 2011, 14:08 uurBrix schreef:@ Theunissen: (Wel sympathiek dat hij iedereen begraaft en een woordje van god erbij doet (erg cliché voor die tijd)
Daar komt de reli-tick van John Ford weer boven (wij)water.
Wat heeft Ford met deze film te maken?
3,5
[permalink] geplaatst op 30 oktober 2011, 15:22 uurHet klassieke verhaal van de western.
Drijven van vee over de weelderige prairies van Texas .
RED RIVER is er een die jammer genoeg op kleinbeeld niet geheel uit de verf komt.
John Wayne maakt er nog wat van als norse Tom Dunson.
, De slotfase vind ik geforceerd naar een welgemakkelijk einde.
Prima western
2,5
[permalink] geplaatst op 30 oktober 2011, 16:43 uurIk had hier veel van verwacht gezien de hoge stemmen, maar wat viel het tegen. Dit kwam vooral door de saaie dialogen en dat waren er veel zeg, vond de beelden maar weinig boeiend, erg saai camerawerk, en het dieptepunt was het tenenkrommende einde.
Het verhaal vond ik maar saai uitgewerkt met standaard situaties, veelal sfeerloos en zonder enige spanning. Jammer maar Hawks zal wel nooit mijn favoriete regisseur worden, Rio Bravo vond ik ook al niks.