The Big Heat (1953)

geregisseerd door
Fritz Langmet
Glenn Ford,
Gloria Grahame en
Lee MarvinEen gerespecteerd politieman pleegt zelfmoord. Er wordt geen enkele aanwijzing gevonden voor het waarom van zijn zelfmoord, maar er lijkt meer achter te zitten. Een rechercheur verdiept zich in de zaak, wat voor hem het leven er niet makkelijker op maakt...
3,0
[permalink] geplaatst op 25 december 2008, 22:55 uurBen het in feite wel eens met kappeuter. Wie van Fritz Lang slechts de beklemmende stille films kent (zoals
'Metropolis', uit zijn Duitse periode dus), zal zich verbazen over hoe Amerikaans deze film-noir aanvoelt - en dat bedoel ik louter positief.
'Gilda' is nooit veraf, maar de straffe rol van Glenn Ford deed me in feite ook aan Bogart's personage uit
'Casablanca' denken. Enfin, veel "noir"-films heb ik nog niet achter de kiezen, het zal daar wel aan liggen...
'The Big Heat' heeft een uitstekend verhaal, een vlot tempo, een passende soundtrack en goede acteurs. Het kon dus moeilijk nog fout gaan, maar helemaal meeslepen deed de film nou ook weer niet.
4,0
[permalink] geplaatst op 2 januari 2009, 23:05 uurprima spannende film en goed acteerwerk.
[permalink] geplaatst op 17 januari 2009, 22:43 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIk heb deze via de pakketservice kunnen bekijken en daar heb ik geen spijt van gehad. Allereerst alle lof voor het acteerwerk, en dan vooral Gloria Graham ze zet echt een hele goede rol neer. De film kenmerkt zich ook door enkele harde scénes, vooral de hete koffie in het gezicht van Graham. De film heeft een vlot tempo, een prima soundtrack en goede acteurs. Maar de film had wat mij betreft iets spannender, verassender en sfeervoller mogen zijn. Hierdoor wist de film me niet echt te pakken, maar toch is het een uitstekende noir de smaakt naar meer.
[permalink] geplaatst op 26 januari 2009, 20:32 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMijn eerste kennismaking met het werk van Fritz Lang, dankzij de pakketservice en het smaakt zeker naar meer.
The Big Heat bevat een pakkende grimmige sfeer, al ben ik het wel met Criticism eens dat het nog wel iets sfeervoller had gemogen.Ford en Marvin zetten een erg goede prestatie neer, maar van sommige acteurs vond ik dat het wel wat over acting was, maar voor de rest was het acteerwerk dik in orde.Ik vond de film ook wat aan de korte kant en zo komen een aantal scènes wel wat gehaast over, en daar verliest de film wel wat kracht mee.Vooral de slot scène was te snel over en daarom verder ook niet echt super spannend.En het hete koffie moment is inderdaad erg memorabel.
Niet echt het kleine meesterwerk wat ik verwacht had, maar toch erg goed en vooral heel vermakelijk.
3,0
[permalink] geplaatst op 1 februari 2009, 22:12 uurGeen onaardige film-noir maar toch zeker geen echte uitblinker. Vergeleken met mijn persoonlijke favorieten onder de klassiekers uit het genre The Third Man en The Killing vind ik The Big Heat vrij gewoontjes en zelfs wat saaiig. Het eerste half uur had ik zelfs het idee naar een gemiddelde Baantjer-episode te zitten kijken... En dan die kleffe jaren '50 gezinsmoraal. Gelukkig slaat de film gaandeweg wel een andere richting in en krijg je alsnog het portie femme-fatales, moord en doodslag en list en bedrog.
Moet zeggen dat ik na het zien van Metropolis eigenlijk meer verwacht had, gewoon meer een eigen smoel en wat meer buiten de gebaande wegen. Ik had ook op cinematografisch gebied echt veel meer verwacht. The Big Heat is een overduidelijke studiofilm met verder weinig spectaculaire scènes of originele cameravoering. Het ontbreken van goede locatie-opnames is voor mij (bijna) altijd een groot gemis in een film.
Nu klinkt dit misschien wat erg negatief allemaal maar uiteindelijk is de film best vermakelijk en is daarom zeker de moeite om eens gezien te hebben. Binnenkort M van Lang eens gaan opsnuffelen, kijken of die meer de verwachtingen kan inlossen.
3,5
[permalink] geplaatst op 14 maart 2009, 23:19 uurDankzij de pakketservice mijn eerste Lang en volgens mij ook mijn eerste film-noir. Het is me niet tegengevallen. De film komt wat traag op gang maar naarmate de film verloopt gebeuren er toch veel dingen en zijn er hele goede scènes!
Ik vind het altijd lastig om de acteerprestaties te beoordelen in wat oudere films. Het acteren van sommige personen in deze film vind ik soms nogal nep. Ik ga wel wat meer oudere films bekijken dus misschien dat ik hier dan een ander beeld van krijg. Gloria Grahame krijgt wel een pluim van mij want die deed het zeer goed.
De sfeer was goed alleen kon er wel wat meer spanning bij. Vooral naar de climax toe is er weinig spanning.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 december 2009, 16:20 uurUitstekende Film-Noir, met een erg boeiend en spannend verhaal. Had dit eigenlijk niet verwacht na Metropolis en M, van Lang. Maar ik vond het een zeer geslaagde film. Het voelt als een typische Amerikaanse Film-noir, en de sfeer is altijd geweldig in zulke films. Ook de muziek is uitstekend. Sterke casting ook, mag zeker niet vergeten. Verbaasd me eigenlijk wel dat deze film zo 'onbekend' is hier, dacht juist dat dit een bekende film was bij velen, en hij heeft nou niet bepaald de prijzen gewonnen die ik wel verwacht had dat die zou hebben gewonnen.
pippo il buffone
[permalink] geplaatst op 3 juni 2010, 0:16 uurVergeet voor je deze film ziet even alles wat Lang in DE heeft gemaakt en besef dat de man in Hollywood slechts films maakte op bestelling voor de grote studio's,q.q. standaardproducten dus.Neemt niet weg dat dit een uistekende noir kan worden genoemd(staat in de top 500 van TSPDT) met als origineelste trekje een held die geen cynische loner à la Bogart is ,maar een brave gezinsvader,uitstekend vertolkt door Glenn Ford.Ook Gloria Grahame doet het prima als Scarlett Johansson look-a-like die van blonde bimbo verandert in...something completely different.
De scène bij het koffiezetapparaat is nog altijd indrukwekkend.En wat een walgelijke boeventronie had Lee Marvin al als 20-er!

[permalink] geplaatst op 3 juni 2010, 12:34 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenFilm-Noir begint zich te ontpoppen als één van mijn favoriete genres. Ook The Big Heat is een geweldige film met genoeg suspense. Hij komt wat traag op gang, maar na ruim een half uur kan het feest beginnen.
Het ene moment zit papa nog leuk een versje op te zeggen en het andere moment is mama dood door een ontplofte auto. Een erg schril contrast, zoals je die vaak ziet in dit soort films. I like it!
Er ontpopt zich een ware thriller waarin moord, bedrog en gevaar zeker niet afwezig zijn. Het mist net de scherpe randjes om echt een superfilm te zijn, maar toch zeker een meer dan alleen goede film.
[permalink] geplaatst op 6 september 2010, 23:50 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenVince Stone: Hey, that's nice perfume.
Debby Marsh: Something new. It attracts mosquitoes and repels men.
Toch weer een sterke Film Noir van Fritz Lang, eentje die samen met Clash by Night en Scarlet Street tot de beste films behoort uit zijn Amerikaanse periode. De kracht van The Big Heat zit 'm vooral in het vlotte tempo doorheen de film en het sterke acteerwerk van de voltallige cast. Het plot verveelt dan ook werkelijk geen seconde, het wraakverhaal raast voorbij. Het wraakplot heb ik overigens al veel vaker zien terugkomen in latere films, ook in die films werden familieleden (echtgenote, kinderen, ...) van het hoofdpersonage in kwestie vermoord. Het plot zorgde er ook voor dat er opvallend veel geweld te bespeuren was met de 'hete koffie'-scène als hoogtepunt. Zoals al eerder aangehaald was het acteerwerk zeer sterk, niet alleen Glenn Ford zette een uitstekende prestatie neer als 'homicide dedective' die uit dienst treed om wraak te kunnen nemen, ook Gloria Grahame (die ik o.a. ken van In a Lonely Place en Crossfire) zette weeral een memorabele rol neer. Visueel stelde de film misschien een beetje teleur (naar de normen van een Fritz Lang-film), hoewel het schaduwspel ook hier weer (weliswaar minder nadrukkelijk) aanwezig was.
4.0 sterren
3,5
[permalink] geplaatst op 28 oktober 2010, 23:20 uurEindelijk een film van Fritz Lang die me echt goed bevalt, want dit is namelijk een zeer sterke film. Lang maakte hier een typische amerikaanse Film-Noir, die me dus erg goed beviel. The Big Heat is mede zo goed door het gigantisch vlotte tempo. De 89 minuten vliegen om. Ik snap ook de kritiek op Glenn Ford niet zo. Hij doet het uitstekend, evenals Gloria Grahame (die het ook al fantastisch deed in In a Lonely Place) Maar verder valt deze film dus erg makkelijk te waarderen. Als je een beetje een fan bent van het genre, kan ik nu al verklappen dat je dit erg goed vindt (voor de mensen die dit lezen en de film nog niet gezien hebben). De film kent een supervlot tempo, uitstekende acteerprestaties en een aantal lekker geweldadige scenes. De sfeer was ook erg sterk.
Uitstékend noirtje dus. 3,5*
[permalink] geplaatst op 29 november 2010, 14:07 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenZeer aardige Film-Noir die de tand des tijds nog goed heeft weten te doorstaan.
The Big Heat heeft genoeg spanning en het volgt elkaar in een vrij vlot tempo op.
Toch heeft The Big Heat een paar kleine min puntjes, zo vond ik bijvoorbeeld dat de band met zijn vrouw erg zoetsappig in beeld werd gebracht, je voelde bijna al aankomen dat er iets met haar ging gebeuren
Ook vond ik het een min puntje dat je vrij weinig emotie ziet als zijn vrouw net is overleden
Toch heb ik erg kunnen genieten van The Big Heat, zeker een boven gemiddelde klassieker met overtuigende bad-guys.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 januari 2011, 12:08 uurSpannende en goed opgebouwde film die Glenn Ford weer in een rol van één tegen allen brengt (Remember "Blackbord Jungle"), naast andere ster "Gloria Grahame" maar ook met een nog jongere, maar uitstekend acterende Lee Marvin.
Het hoofdthema van de film is de corruptheid van het politieapparaat, een onderwerp dat nog vele keren zal worden gebracht.
Ergens vernam ik dat de film werd opgenomen in amper 29 dagen.
[permalink] geplaatst op 5 april 2011, 17:55 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenWeer een behoorlijk goede Noir, gesterkt door het simpele maar aangrijpende verhaal van de detective op zoek naar de waarheid, maar vooral ook naar wraak en genoegdoening. De ontwikkeling waarin zijn vrouw het leven laat verraste me hevig, en voegt behoorlijk wat drama en intensiteit toe. Het sfeertje rond lowlifes, hoodlums en dames van discutabele reputatie is weer pakkend in beeld gebracht. In mijn ogen geen klassieker in het genre, wel ruim voldoende.
3,5*.