132.196 gebruikers | 82.905 films | 30.189 regisseurs | 3.421.448 berichten | 4.774.941 stemmen

locatie: Films » Vital (2004) » Info

Drama / Mystery
86 minuten

geregisseerd door Shinya Tsukamoto
met Tadanobu Asano, Nami Tsukamoto en Kazuyoshi Kushida

Een student en zijn vriendin raken betrokken bij een auto ongeval, waarbij zijn vriendin de dood vindt. Hijzelf lijdt aan geheugenverlies, waardoor hij weer bij zijn ouders moet intrekken. Beetje bij beetje komt zijn geheugen terug, en hij besluit wat later ook weer zijn medische studie op te pikken. Al snel blijkt dat hij echter zijn verleden niet zomaar kan ontvluchten.

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2010, 0:22 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
En herzien, ditmaal met mijn ouders. Mijn vader is zelf arts, en was wel erg gefascineerd door de anatomische tekeningen die de studenten moesten maken. Dat hoefde hij helemaal nooit te doen. Hij vond het ook erg interessant te zien hoe plechtig de uitvaart na de sectie is. In Nederland gaat men zonder een plechtigheid gewoon de oven in. Vrij onwaarschijnlijk overigens dat een bekende op de snijtafel komt te liggen, maar whatever, ik gooi er toch een halve punt bij, al is het maar vanwege de sfeer en de beelden waar ik nu nog meer van kon genieten.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 augustus 2010, 17:07 uur
Intrigerend filmpje. Visueel gebeuren er zeker interessante dingen, maar de look van Vital overdonderde me niet. Wel erg trippy, die scène met die 4 schoorstenen! Wat is dit? Wat gebeurt hier?! Ow... 4 schoorstenen.

Misschien was het me allemaal net iets te lijzig (hoewel dat ook mee de kracht vormt van deze prent) om écht onder de huid te kruipen. Wel een film met een hoge herkijkwaarde, lijkt me.

Voor nu, dik 3 sterren.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Jorma Kaukonen & Vital P - Rockpalast: West Co... (€ 21,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 november 2010, 18:38 uur
Boring.

Jammer, leek me een geweldig filmpje. Ik ging met de verwachting om emotioneel en audiovisueel overdonderd te worden en dat is totaal niet gelukt. Emotioneel voelde ik vrij weinig, misschien moet ik meer Aziatische films kijken om achter de emoties van de strakke gezichten van de Japanners te komen lol.

Jah zaten wel wat mooie scenes in maar dat overtuigde mij niet genoeg om tot een voldoende te komen. Wel jammer want lijkt me wel een stijl die ik kan waarderen. De scene aan het strand waar dat meisje begint te dansen vond ik erg mooi maar dan begint die klootzak kei hard in en uit te zoomen waardoor je nog de helft mist.
Ik zag totaal het nut niet in om daar opeens te gaan zoomen.

Zaten wel mooie scenes in maar de film zelf kon me niet bekoren. het idee vind ik wel goed eigenlijk, maar nogal saaie uitwerking, Had imo veel meer in kunnen zitten. En moet men nog iets achter de schoorstenen zoeken, zat te denken aan een statement tegen industrialisatie, maar misschien een verwijzing naar verbrandingsovens of misschien helemaal niks en zag het er gewoon cool uit.

Ben nog wel hard benieuwd naar Tetsuo.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 februari 2011, 1:11 uur
Na Zandkuiken en Fortune maar even een lyrische boeman wind.

Gister aan deze film begonnen, maar viel er tot ongenoegen van mijn vriendin bij in slaap. Vandaag was ze de deur uit, en kon ik dus een pogining doen om onze licht beschadigde relatie te repareren, vandaar ook mijn 5 sterren.

Dat is natuurlijk onzin want de film zit vol met smikkel smakkel. De eerste 15 minuten zijn misschien wel het moeilijkst, een intro die erg lastig te plaatsen is, al betaald zich dat nog geen 10 minuten later dubbel en dwars uit.

Een beetje met dooien kliederen is an sich best leguber of misschien beter gezegt bijzonder mysterieus. Hang daar een plaatje aan met Asano in de hoofdrol, een hoofdrol waarin hij dwaalt in de grenzen van het leven en de dood. Ik kon in tegenstelling tot mijn bovenbuurman erg meeleven met de boel, intrigerende dansscenes, af en toe droge humor, maar ook de gezamenlijke wanhoop en frustratie naar het onbekende.

Behoorlijk kunstzinnig is ook de editting, fantastisch mooi aan elkaar geborduurd, hierdoor wordt het uitgangspunt erg dynamisch. Maar save the best for last, het sounddesign, over het algemen natuurlijk wel iets wat je aan Tsuka over kan laten, maar bij deze ''Vital'' mag dat nog wel extra benadrukt worden, prachtig subtiel wanneer het moet, en duister mysterieus wanneer het kan. Indrukwekkend.

Ja, Vital is een filmpje waar ik nog lang over door kan praten, onder andere de fantastisch geplaatste rustmomenten van strak blauwe lucht, okee met wat wolkjes dan, maar ook de top notch dansscenes die het gezicht van de boeman doet glunderen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 april 2011, 12:18 uur
Zeker niet onaardig. Visueel bij vlagen zeer imponerend, maar over de hele linie niet heel bijzonder. Heb een kleine 45 minuten zitten kijken naar iets dat op me over kwam als zielloze mooifilmerij. Het pakte me nauwelijks en kon me niet of nauwelijks druk maken om de personages.Toch werden de flashback (of waren het droomscenes) momenten steeds krachtiger en soms zelfs poetisch mooi. Scenes in de tegenwoordige tijd /niet droomsfeer waren stukken minder, maar zeker ook niet slecht. Verhaaltje had een goed uitgangspunt, maar werkte nogmaals de eerste 45 minuten niet echt. Als je dan kijkt naar iets dat af en toe erg mooi is, is dat dus wat karig allemaal. Laatste half uur trekt de film boven de middelmaat uit. Snap goed dat mensen hier zo enthousiast over zijn, maar tegelijk snap ik de mensen die dat wat minder zijn, ook wel. 3,5 sterren gevalletje. Ben wel benieuwd wat een herziening doet.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 juli 2011, 22:37 uur
Ik vond de film na 45 minuten nog nergens op slaan.
Verhaal zat zo rommelig in elkaar, er viel geen touw aan vast te knopen.
Erg jammer, hoopte op een goede Japanse film, na het lezen van de reviews en sterren.
Maar helaas, smaken verschillen.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 juli 2011, 0:38 uur
Natuurlijk hoopte je op een goede Japanse film, maar volgens mij zijn er niet zoveel Japanse films die jij hoog beoordeeld hebt, laat staan gezien hebt. Dus binnen dat referentiekader, ben ik toch wel benieuwd hoe je dan bij Vital terecht bent gekomen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 juli 2011, 0:44 uur
Hoe je sowieso bij Tsuka uitkomt... Er zijn conventionelere Japanse cineasten te vinden, om het even zacht uit te drukken :P

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 juli 2011, 1:55 uur
Nu is dit een behoorlijk conventioneel filmpje. Best saai eigenlijk.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 juli 2011, 11:20 uur
Boogeyman schreef:

De betere Japanse heb ik toch wel in de kast staan.
Vital heb ik overgekocht met meerdere Aziatische, maar Vital vond ik helaas toch een tegenvaller.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 juli 2011, 12:08 uur
daxclusive schreef:
De betere Japanse heb ik toch wel in de kast staan.

Ik durf het bijna niet te vragen, maar welke films zijn dat dan?

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 juli 2011, 12:11 uur
Welke niet zou ik zeggen.... :P

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 juli 2011, 23:02 uur
Onderhond schreef:
daxclusive schreef:

Ik durf het bijna niet te vragen, maar welke films zijn dat dan?

Dung Fong Tuk Ying
Ringu
Gin Gwai
Pon
Azumi

Enz! Misschien niet geheel je smaak.. maar dat kan natuurlijk.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 juli 2011, 23:15 uur
Jammer dat ze op drie na niet eens Japans zijn.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 augustus 2011, 20:41 uur
Noem mij een barbaar, maar dit is dus echt niks voor mij. Ik zag eerder al Nightmare Detective van regisseur Shinya Tsukamoto. Waar dat een dikke tegenvaller is, is dit gewoon niks meer. Tetsuo staat nog op mijn 'nog-zien' lijstje, maar ik weet niet of dat echt zo blijft. Deze 2e ontmoeting met Shinya viel zo ontzettend tegen, dat ik het even niet meer weet.

Het gaat allemaal zo verschrikkelijk langzaam, de hoofdrolspeler vind ik maar een irritante vent. Er valt zoals gezegd werkelijk geen touw aan vast te knopen. Het is allemaal véél te vaag. En dat laatste kan nog positief uitpakken, maar dat deed het niet.
Natuurlijk is het bij vlagen prachtig geschoten, natuurlijk zit het audiovisueel prima in elkaar. Maar dat kan een onsamenhangend geheel als dit niet redden hoor. Dit doet mij gewoon gapen, en absoluut niet rechtop zitten. Nee, Vital scoort geen voldoende.

Shinya Tsukamoto zal vast een geniaal regisseur zijn, maar ik denk niet dat het hem gaat worden bij mij. Geen voldoende, 1,5 sterren.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 oktober 2011, 14:18 uur
Weer een keertje herzien.

Blijft een erg indrukwekkende film. Vind de perfecte balans tussen Tsukamotos eerdere duistere werk en kleurrijke idyllische taferelen. Audiovisueel echt belachelijk sterk, met als blijvend hoogtepunt de carcrash + de daaropvolgende rotsscene.

Acteerwerk ook echt uitmuntend. Asano in één van z'n betere rollen, ook Nami Tsukamoto en Kiki hebben sterke en krachtige rollen. Toch best een stijlbreuk voor Tsukamoto, al moet ik zeggen dat deze film nog steeds zeer herkenbaar van zijn hand is.

Mooi maar luguber verhaal ook. Redelijk duidelijk uitgewerkt deze keer, maar het concept is sterk genoeg om de film verder te dragen.

Nog steeds één van mijn favoriete Tsukamoto films. Kort, krachtig, overweldigend en vooral ook écht "mooi" deze keer.

5.0* en een uitgebreide review

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 oktober 2011, 12:37 uur
Matige film, die geen moment indruk weet te maken.

De film wordt hier vooral geroemd om het visuele aspect, maar dat valt reuze mee, of beter gezegd, tegen moet ik zeggen. Alleen enkele flashbackscènes maken het op dit gebied nog wel de moeite waard. Het heden heeft helemaal niets te bieden behalve enkele lelijke kleurenfilters, maar goed als dat al bijzonder moet zijn?

Het verhaal zelf is ook niet zo heel bijzonder. Ik vond het vooral op sommige momenten nogal chaotisch overkomen allemaal. Het acteerwerk van Asano is redelijk. Daarbij moet wel gezegd worden dat de personages vrij afstandelijk over komen. Ik voelde vooral leegheid tijdens het kijken van de film. Dan rest mij als laatst nog een positief puntje over de muziek, die in ieder geval wel in orde is.

Het is duidelijk een style over substance filmpje dit, maar als de style al te wensen over laat, blijft er uiteindelijk niet zo heel veel meer over dus.