Superman (1978)

789 stemmen | gemiddelde 3,11

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Sciencefiction /
Fantasy143 minuten / 151 minuten (gerestaureerde versie)
geregisseerd door
Richard Donnermet
Christopher Reeve,
Marlon Brando en
Gene HackmanOmdat Jor-El de raad van Krypton niet kon overtuigen dat hun planeet zal verwoest worden, stuurt hij zijn zoon Kal-El naar de planeet aarde, zodat hij hun ras kan redden. Daar wordt Kal-El opgevoed door de familie Kent, ze noemen hem Clark Kent. Op aarde blijkt hij over superkrachten te beschikken, met die krachten wilt hij het slechte in de wereld bestrijden. Als hij volwassen is gaat hij in Metropolis bij de Daily Planet werken als reporter. Daar leert hij zijn eerste liefde kennen, Lois Lane. Maar terwijl dit alles gebeurt is het grootste crimineel brein op aarde een verschrikkelijke misdaad aan het voorbereiden, hij wil de wereld overnemen. De enige die hem kan stoppen is de man van staal, superman. Nu moet hij Lex Luther alleen nog op tijd vinden.
3,5
[permalink] geplaatst op 31 juli 2011, 13:54 uurPrima film, waar Reeve op een goede manier Superman neerzet. Het verhaal steekt verder ook goed in elkaar. Al verloopt de opbouw enigzins traag. Verder zijn de effecten wel wat gedateerd, maar dat heeft mij nergens gestoord. Het blijft toch een soort van klassieker. 3,5 Ster.
4,0
[permalink] geplaatst op 3 september 2011, 10:53 uurEen echte klassieker ! Raar dat hij zo wening punten scoort hier. Het verhaal komt traag op gang maar dat vind ik niet erg. Het moet niet altijd actie zijn van de eerste minuut. De beste uit de reeks welteverstaan en Mr. Reeve zet een prachtige superman neer. Groot, gespierd en de knapste kop om superman neer te zetten.
3,5
[permalink] geplaatst op 29 november 2011, 0:35 uurDestijds als jochie in de bios gezien.

Zo kwam ik dus de bios uit. Toen 10 sterren nu 3,5
4,0
[permalink] geplaatst op 28 januari 2012, 12:28 uurWow! Dit had ik dus echt niet verwacht! Aangezien de wat "oudere" films (gezien mijn leeftijd) voor mij meestal tegen vallen..
Maar zeker niet teleurgesteld, veel beter dan de superman waarmee ik ben opgegroeid!
Op naar deel 2, 3 en 4! Haha, kijken of het vastgehouden kan worden of niet

2,5
[permalink] geplaatst op 28 februari 2012, 14:04 uurMmm...in de klassieke vergelijking "Batman of Superman" ga ik na het bekijken van "Superman" nog resoluter voor Batman. De oorspronkelijke Batman bevat weliswaar veel campy elementen die ook in deze Superman terug te vinden zijn, maar voor mij behoort hij niet tot de bekendste Batmanfilms (dat zijn tegenwoordig de films van Burton en Nolan, terwijl Leslie H. Martinsons uit 1966 tegenwoordig herleid is tot een camp-curiosum.
Als typische heldenfilm scoort Superman bij mij niet al te hoog: de wisselwerking tussen held en schurk komt veel te weinig aan bod in deze film (amper één rechtstreekse confrontatie op het einde), de schurk op zich is kwaadaardig (en grappig) maar er gaat geen echt grote dreiging van uit (in die zin van dat hij de kijker angst inboezemt) en Superman zelf is me wat te "soft".
Sowieso wordt het verhaal niet zo bijzonder afgewerkt: eerst krijg je een mooi inzicht in de afkomst van Superman, dankzij de fantasievolle (doch bij momenten zeer foute) beginscènes op de planeet Krypton. De hele romance met Lois Lane en de strijd met Lex Luthor brandden vervolgens jammer genoeg echter op een te laag pitje om écht te kunnen beklijven. Tijdens het eerste uur keek ik geboeid, maar daarna begon ik me aan steeds meer puntjes te ergeren zodat ik minder betrokken raakte: een beetje het omgekeerde van wat zou moeten, wanneer je als blockbuster naar een climax toewerkt.
Voorts vond ik het jammer dat de makers New York zo opzichtig in beeld brachten, zodat het opwekken van fantasiestad Metropolis bijzonder moeizaam verliep. Minder New Yorkse "landmarks" waren absoluut bevorderlijk geweest voor het creëren van een onbestaande superstad (vergelijk bv. met het fantastische Gotham City van Burton).
Positieve punten zijn de bekende Supermanmelodietjes van John Williams en de erg verzorgde beeldregie (met zeer fraaie shots) die in Smallville te bewonderen valt. Ook Lex Luthor komt bij momenten grappig uit de hoek en het tempo van de film is ok.
Eindbalans helt jammer genoeg eerder naar het negatieve over: twijfelend tussen de 2,5* en de 3*...toch maar een (ruime) 2,5*.