Der Müde Tod (1921)

geregisseerd door
Fritz Langmet
Lil Dagover,
Bernhard Goetzke en
Walter JanssenAls een jonge vrouw zich realiseert dat haar man door "De Dood" wordt weggedragen, probeert ze in haar wanhoop alles om hem terug te brengen. Na een visioen over verloren zielen die het grondgebied van "De Dood" binnenmarcheren, valt ze flauw en wordt ze naar een kruidendokter gebracht, waar ze vergif inneemt. Als ze tegenover "De Dood" komt te staan laat hij haar drie brandende kaarsen zien die elk een menselijk leven voorstellen op de vlucht voor de dood. Zodra de kaarsen uitgaan sterft de persoon in kwestie. Als ze in staat is om één van deze levens te redden belooft hij haar dat ze haar geliefde terug krijgt.
4,5
[permalink] geplaatst op 23 oktober 2005, 23:40 uurMooie Expresionistische film die me heel erg deed denken aan "Das Wachsfiguren kabinet" (Die 3 jaar later werd gemaakt door Paul Leni).
Een vrouw krijgt van de dood 3 kansen om haar man terug te krijgen.
Deze film is ook weer een visueel spectakel. Maar er zat meer verband tussen de 3 verhalen dan in "Das WachsfigurenKabinet" en het had een beter uitgewerkt einde.
De doorbraakfilm van Fritz Lang zit vol fantastische figuren en zal voor die tijd wel behoorlijk veel geld hebben gekost. Ook de special effects waren weer zeer goed gedaan (het toveren van een mini leger etc.).
Ik had al 5 of 6 andere films gezien met Lil Dagover in een hoofdrol en ook in deze film speelt ze even goed als anders.
Dit is trouwens ook de film waardoor Luis Bunuel ("Un chien andalou" & "L'Âge d'or") een regisseur wilde worden.
[permalink] geplaatst op 30 september 2006, 14:31 uurFred Neil schreef:
Het was ook de favoriete film van Hitchcock.
3,5
[permalink] geplaatst op 27 oktober 2006, 10:27 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenLiefde is tijdloos
Der Müde Tod is een klassiek sprookje, ondergedoopt in de expressionistische sfeer die eigen is aan Fritz Lang. Als eigenzinnig regisseur wil Lang zich deels afzetten van de vroege klassieke stille filmstijl, wat zich laat merken in een positieverschil van de camera. Het verschil is vaak miniem, maar het effect creëert hierdoor de beoogde expressionistische sfeer. Naast de typische 'Lang'-stijl experimenteerd de man ook op wonderbaarlijke wijze met een vroege vorm van speciale effecten.
De behandeling van het sprookjesgenre gebeurt op klassieke wijze, zo ook de opdeling van het verhaal. Het begin laat een quasi perfecte liefdesrelatie zien, die plots wordt beëindigt wanneer 'De Dood' de echtgenoot meeneemt. Voor de jonge vrouw zit er niets anders op dan haar man terug te halen. Ze krijgt daarbij de uitdaging van 'De Dood' om minstens één kaars van de drie brandende te houden en zo te beslissen over leven en dood (een thema dat kan tellen). Als ze daarin slaagt overwint ze het duister, datgene waar elk menselijk persoon zo voor vreest. De scene in de kamer vol met kaarsen straalt simpliciteit uit, maar is prachtig qua enscenering en setting.
Vanaf dan schakelen we over naar het middenstuk, dat bestaat uit drie actes (verhalen van het licht). Qua periodesetting is de keuze van de drie actes wederom klassiek, maar o zo herkenbaar.
De eerste acte zet ons neer in, laten we zeggen: de tijd van 'Alibaba en de 40 rovers'. In deze acte ontstaat een soort driehoeksverhouding (inclusief voorspelbaar resultaat) die je ook zal terugvinden in de andere actes.
De tweede acte speelt zich af in het 'Venetiaanse', wat resulteert in een meer donkere en lugubere sfeer.
De laatste en derde acte is een typisch slaaltje Aziatische humor.
Het slot is een soort verlenging van het middenstuk, dat je met het gewenste resultaat naar huis stuurt. De moraal wordt duidelijk aangebracht, maar spreekt tegelijk boekdelen: Liefde overwint alles, dood en leven.
Tijdens deze driedelige structuur creëert Lang vaak scenes met een bijzonder oog voor diepte, dit door middel van wijde long shots (zoals die van de muur en de trap naar de 'Onderwereld').
Zoals reeds vermeld in de inleiding weet Lang ook knap om te gaan met speciale effecten. De stop-motion afgewisseld met enkele spookeffecten en miniatuurpersonages zijn ongezien voor die periode; een sterk staaltje vakmanschap.
Het probleem en toch een punt van kritiek is de onevenwichtigheid tussen deze drie actes, de verhoudingen zijn namelijk niet gelijk. Zo vind ik de 'Venetiaanse' acte te weinig uitgewerkt en laten ze de kans liggen op een klassiek shot ('De Dood' die het typische bootje voortduwt). Daarnaast bevat de film ook enkele opvallende continuïteitsfoutjes, maar dat is absoluut geen struikelblok en aanvaardbaar voor die periode.
Toch even vermelding voor de live-piano tijdens de film, die tijdens de respectievelijke actes het accent op knappe wijze aanpast. De pianobegeleiding staat echter eerder in voor de sfeer en in minder mate voor de emoties.
lowhusky
[permalink] geplaatst op 31 januari 2007, 17:05 uurHele mooie effecten in deze film. de film boeit meer dan M en is ook over het algemeen beter. De muziek is prachtig en het verhaal ook. De Dood ziet er alleen wat lelijk uit. (wel mooier dan die van Det Sjunde Inseglet

en de film is ook beter). Deze film is héél boeiend. Bij de meeste stomme films val ik bijna in slaap maar bij deze niet. De film krijgt 5 sterren en komt in mijn top 10 te staan. Ik was al benieuwd naar deze film, want het was de favoriete film van Alfred Hitchcock.
4,0
[permalink] geplaatst op 11 mei 2008, 14:30 uurBest wel mooie vroege film van Fritz Lang. De drie verhalen zijn wat onevenwichtig, da's jammer. Zo steekt het derde verhaal in China er behoorlijk bovenuit mede door de verbluffende special effects van toen.
[permalink] geplaatst op 15 maart 2010, 12:04 uurik vond m redelijk matig. Mooie decors, maar daar houdt het wel weer mee op. Het expressionistische heb ik wel beter gezien en het plot was ook niet echt iets bijzonder: meer een kapstok voor de decors. Van het acteerwerk had ik wat meer verwacht. Leni's Waxworks is in mijn ogen beter.
pippo il buffone
[permalink] geplaatst op 13 september 2010, 1:29 uurEen film die niet eens voltooid is,laat staan een bijzonder plot zou hebben,en waarvan de structuur is gebaseerd op deze,zou dus beter zijn?
Hoe dan ook:de meest Duitse film van Lang,vol Wagneriaanse Liebe-über-Tod-hinaus over the top romantiek waarin niemand(?) aan het lot ontsnapt.Actueel ook toen:na WOI,.de Spaanse griep en de gebeurtenissen in Rusland zal die ouwe behoorlijk afgepeigerd zijn geweest.Goede kop ook,die dood en duidelijk een inspiratie voor Bergman,die hem nog overtrof in het 7de zegel.Lil Dagover is natuurlijk geknipt voor haar rol,net als bad guy Klein-rogge.
Na de introductie krijgen we een historisch drieluik à la intolerance voorgeschoteld met wat goedkoop exotisme en afgezaagde noodlotsromantiek,maar dankzij de effecten zeer de moeite waard.Meestal begrijp je wel hoe het gedaan is,maar die cactus

is een WTF moment.
Na deze uitstapjes keren we terug naar de oorspronkelijke setting en leren we of liefde echt sterker is dan de dood en Dagover haar dode vriendje terug krijgt...laten we het hopen!