MASH (1970)

geregisseerd door
Robert Altmanmet
Donald Sutherland,
Elliott Gould en
Robert DuvallHet is 1951, de Koreaanse oorlog. In een mobiel chirurgisch leger-ziekenhuis werken twee chirurgen, Duke en Hawkeye, die in tijd van oorlog humor willen brengen in het leger. Zo wordt een football-wedstrijd georganiseerd, gaan ze op een tripje naar Tokio om de zoon van een congreslid te opereren en een partijtje golf spelen, en proberen ze uit te vinden of de hoofdzuster een blondje is van nature.
[permalink] geplaatst op 8 april 2010, 22:01 uurLeuker, grappiger en beter dan bijv.
Dr. Strangelove. Het absurdisme en de humor zijn een beetje te vergelijken met Russ Meyer, maar dan zonder borsten ( of juist wel

)...
3,0
[permalink] geplaatst op 30 mei 2010, 20:27 uurAardige film maar niet meer dan dat.
Serie was volgens mij beter en leuker. De titelsong van beiden is gewoon de beste. Laatst gezien hoe deze tot stand kwam en dat was nog leuker.
Ik vond Alan Alda ook veel leuker en Elloit Gould gewoon irritant.
Hotlips is nog het leukste maar gezien de tijd 1970 en de intentie van de film geef ik het toch nog een 3.0.
3,5
[permalink] geplaatst op 25 juni 2010, 15:43 uurLeuke komedie die me toch beter beviel dan verwacht. Qua sfeer is dit quasi hetzelfde als Animal House. Een beetje een voorloper van de American Pie humor, maar dan minder dom. Dit is met momenten iets droger. Beetje chaotisch, deels in sketchvorm, maar het is niet slecht. M*A*S*H is gewoon een film over een hoop kwajongens in het leger die niets liever doen dan grappen met elkaar te maken en achter de vrouwen te zitten.
Groot minpunt is dat er niet echt één verhaal inzit, waardoor het concept beter blijkt te werken als tv-serie. Visueel is dit ook enorm 70's en ondertussen sterk verouderd. Ook zij sommige grappen wat passé, al valt het over het algemeen best wel mee. Een film waar ik van heb genoten, maar die op het randje zweeft van genre Police Academy...
4,0
[permalink] geplaatst op 15 juli 2010, 17:34 uurOrigineel, degoutant, satirisch en bijzonder grappig. Jammer naar het einde toe dat de inspiratie het laat afweten en we bijvoorbeeld getrakteerd worden op enkele echte clichématige scènes.
Prachtig acteerwerk van zowat de ganse cast.
[permalink] geplaatst op 23 juli 2010, 19:59 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIk ben het volledig eens met de mensen die stellen dat M.A.S.H. een staaltje vergane glorie is. Het hoge gehalte aan mafkezen in deze film werkt lang niet altijd zo verademend als vooraf gehoopt. De karakters zijn allemaal stuk voor stuk karikaturen en veel grappen en grollen behoren tot Police Academy - niveau.
Daarbij doet Robert Altman geen enkele poging om zijn film op wat voor een manier dan ook te stileren, waardoor je naar een soort: Het is hier fantastisch, gefilmd op een 1 sterrencamping zit te kijken. De satirische noot die de film zo graag aan wil slaan is nogal eens ver te zoeken tussen alle puberale humor.
Gelukkig heb ik mij nergens echt verveeld en kon ik vaak nog wel lachen om sommige situaties en dialogen. De biecht waarin een soldaat kwaadspreekt over een andere soldaat die pokeren als 'maar' een spelletje bestempeld is uiteraard wel tijdloos en dè bekentenis van een tandarts + vervolg was ook zeker de moeite waard!
Ik heb er een hard hoofd in of Robert Altman met nog wat beters op de proppen weet te komen dan Shorts Cuts. Een 2,5*
2,5
[permalink] geplaatst op 10 september 2010, 13:09 uurMASH viel me enigszins tegen. Ik heb de serie nooit gezien, al kende ik het begindeuntje wel, dat natuurlijk wel erg herkenbaar klinkt.
De film zelf is niet zo heel bijzonder. Het verhaaltje zelf stelt bijzonder weinig voor en de film moet het vooral hebben van de grappen en het hele gebeuren in het kamp. Gelukkig zitten er soms nog best wat leuke gebeurtenissen in en zijn sommige grappen en streken nog wel aardig leuk. Vooral Donald Sutherland is af en toe echt lekker bezig.
Toch oogt het allemaal niet zo bijzonder en ziet de film er soms behoorlijk gedateerd uit. Ook zijn alle personages lang niet allemaal even boeiend of grappig, mede ook doordat er soms veel mensen door elkaar heen praten, waardoor de film soms nogal rommelig overkomt. Altman zelf is een regisseur die wel een eigen stijl heeft ontwikkeld, al vind ik hem nogal wisselvallig in zijn films. Binnenkort nog maar eens een Altman opsporen.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 november 2010, 23:13 uurLollige en erg vermakelijk komedie, die helaas wel wat opstartproblemen kent. Pas na drie kwartier werd de film erg leuk. De film volgt geen verhaal, maar we zien gewoon een kleine twee uur wat chirurgen wat kloten de hele dag. De film moet het voornamelijk hebben wat een paar erg leuke stukken. Zoals bijvoorbeeld de microfoon scene (jeweetwel, de scene met Duvall en Hotlips) en de voetbalwedstrijd. Voor de rest had het zeker een prima niveau allemaal, al had ik er toch stiekem ietsje meer van verwacht. Sunderland en Gould was een uitstekend koppel trouwens. Erg vermakelijk filmpje verder. 3*
3,5
[permalink] geplaatst op 16 januari 2011, 14:36 uurAnd then there was.... Korea.
Hot Lips?
Suicide is painless.
Ja, uiteraard is het niet zo leuk als de televisieserie M*A*S*H, met geniale, briljante rollen van met name Alan Alda, Jamie Farr en co, en is deze film niet helemaal te verteren, maar kent 'ie op sommige momenten wel het niveau van de teevee-serie. Leuk om Radar te zien, degene die de rol van Hot Lips speelt, doet dat wel met net iets meer kracht dan Loretta Swit.
Wel een onderhoudende film, verder, met een paar scenes die dus aan de televisieserie deden denken. Wel fijn, dat zeker, maar het haalt het eigenlijk niet bij de serie.
[permalink] geplaatst op 16 januari 2011, 20:04 uursoom schreef:
Ja, uiteraard is het niet zo leuk als de televisieserie M*A*S*H...
Als je het zo stelt, dan valt er niet echt meer over te discussiëren, je legt een voldongen feit op tafel... Ik ben het ook totaal niet met je eens. De serie vond ik leuk, maar de film is mijns inziens leuker. Het is wat minder braaf, wat rauwer. Mij kon dat heel erg bekoren, en ook meer dan de serie.
Ik zou dat omdraaien. De film was wat eerder dan de serie. De serie heeft dus een aantal elementen die aan de film doet denken. Of je de film nu leuker vindt of de serie.
[permalink] geplaatst op 16 januari 2011, 22:59 uurRogyros schreef:

. Dat is waar, ja, maar ik zag de serie iets eerder dan de film zelf. Dus voor mijn gevoel heeft de film gewoon wat van de serie weg, inplaats van andersom.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 april 2011, 13:41 uurHele grappige film. Het duurde wel even om erin te komen. 3,5*
2,5
[permalink] geplaatst op 23 september 2011, 1:19 uurIk heb het eerder al eens gepost op Musicmeter, maar ik vind het zo'n opmerkelijk verhaal dat ik het hier ook doe:
De tekst van Suicide is painless is geschreven door Mike Altman, de zoon van Robert. Hij was toen 14 (!). Robert Altman kreeg 70.000 euro voor het regisseren van de film, Mike werd miljonair door het liedje.
Zou dit eens moeten herzien.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 oktober 2011, 22:08 uurHeel leuke satire. Mijn favoriete Altman-film.