• 9.376.078 stemmen

VPRO Boeken - Seizoen 3 (2007)

- Nog geen stemmen

Alternatieve titel: Boeken&cetera

Afleveringen: 35

Speelduur: 17 uur en 30 minuten

Met: Wim Brands

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zaterdag 13 januari 2007

Eerst uitgezonden op: Nederland 1 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot VPRO Boeken

In dit boekenprogramma ontvangt presentator Wim Brands wisselende gasten. Met hen worden er gesprekken gevoerd over boeken, zijn er discussies naar aanleiding van boeken en er is plaats voor interviews met auteurs. Daarnaast is er ook geregeld aandacht voor impressies van literatuurevenementen.

Afleveringen Seizoen 3 (2007)

1. 1. Karin Anema

13 januari 2007 (30 minuten)

Karin Anema trok door Suriname en doet in ‘De groeten aan de koningin’ verslag van de rijkdom aan culturen en het binnenland. Zo ontmoette ze de oorspronkelijke bewoners en trok ze met hen door de Amazone.

2. 2. Louis Tas/Paul Steenhuis

14 januari 2007 (30 minuten)

Wim Brands in gesprek met gepensioneerd psychotherapeut Louis Tas en Paul Steenhuis, schrijver van het pamflet ‘Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing’, op de manier waarop in 'de vergrijzing' in ons het landje benaderd wordt.

3. 3. Hanina Ajari/Marjolein van Heemstra

21 januari 2007 (30 minuten)

In Boeken zijn Hanina Ajari en Marjolein van Heemstra te gast. Zij schreven samen ‘Land van werk en honing’, verhalen van Marokkaanse moeders over hun migratie.

4. 4. Kristofer Schipper

4 februari 2007 (30 minuten)

Kristofer Schipper is te gast in Boeken. Hij vertaalde de 'Volledige geschriften van Zhuang Zi'.

5. 5. Paul Cliteur

11 februari 2007 (30 minuten)

Rechtsfilosoof Paul Cliteur spreekt over zijn boek 'Moreel Esperanto'.

6. 6. Frank Westerman

18 februari 2007 (30 minuten)

Een gesprek met nonfictie-schrijver Frank Westerman naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Ararat', waarin hij een reis maakt op het breukvlak van religie en wetenschap.

7. 7. Willy Brill/Justus van de Kamp

25 februari 2007 (30 minuten)

Willy Brill spreekt over de door haar samengestelde bundel ‘Spiegel van de jiddische poëzie’ en Justus van de Kamp over het woordenboek ‘Koosjer Nederlands’.

8. 8. Han Ceelen/Jeroen van Bergeijk

4 maart 2007 (30 minuten)

Literaire non-fictie gold lang als een stiefkindje van zowel de journalistiek als de literatuur. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. De boeken van auteurs als Geert Mak, Annejet van der Zijl en Frank Westerman bestormen de bestsellerlijsten, worden bekroond met literaire prijzen en worden in vele landen vertaald. Hoogste tijd voor een boek dat deze nieuwe stroming in kaart brengt. In Meer dan de feiten ondervragen de journalisten Han Ceelen en Jeroen van Bergeijk dertien spraakmakende Nederlandstalige non-fictieauteurs tot in de kleinste details over hun vak.

9. 9. Kees Fens

11 maart 2007 (30 minuten)

In het kader van de Boekenweek 2007 met als thema Lof der Zotheid spreekt letterkundige en literatuurcriticus Kees Fens over zijn Boekenweekessay Op weg naar het schavot. De sleutelzin uit de synopsis van het boekje is: ‘De humorist is een zwakkeling, hij kan niet op tegen de grote dingen als God, het schavot en de dood. Maar hij heeft van zijn zwakte zijn kracht gemaakt.’ Over die kracht gaat Op weg naar het schavot.

10. 10. Awee Prins

18 maart 2007 (30 minuten)

In Uit verveling verdedigt hij de tegendraadse stelling dat de diepe verveling de verborgen grondstemming van onze tijd is. Om dit te ondersteunen schetst Prins een literaire geschiedenis van de verveling, waarna hij aan de hand van wetenschappelijk onderzoek het fenomeen probeert op te helderen.

11. 11. Patrick Dassen/Krijn Thijs

25 maart 2007 (30 minuten)

In het recente publieke debat in Duitsland is er opmerkelijk veel aandacht voor Duitsers als slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Of het nu gaat om de geallieerde bombardementen op Duitse steden of om de lotgevallen van meer dan twaalf miljoen 'verdreven' Duitsers uit Midden- en Oost-Europa: op televisie, in weekbladen,m in boeken en op het internet wordt het Duitse leed inmiddels breed uitgemeten. In Duitsers als slachtoffers belichten verschillende Duitslandkenners dit debat. De bundel is samengesteld door de historici Patrick Dassen en Krijn Thijs.

12. 12. Bernard Bouwman

1 april 2007 (30 minuten)

In Mijn Istanbul schetst hij een portret van deze stad en haar inwoners. Die inwoners zijn er in alle soorten en maten: van dames die weigeren hun hoofddoek af te doen en achter de gesloten deuren van de betonnen woestenij terugverlangen naar hun geboorteplaats tot jonge meisjes die de vrijheid van de grote stad juist benutten om een eigen leven op te bouwen.

13. 13. J. van Oort

8 april 2007 (30 minuten)

Met 'Het evangelie van Judas' bezorgt kerkhistoricus J. van Oort de eerste Nederlandse vertaling van het evangelie, dat bij de vondst in 2006 voor veel ophef zorgde. Kort voor Pasen 2006 was de vondst van het Evangelie van Judas voorpaginanieuws. National Geographic presenteerde toen in een documentaire de 'Codex Tchacos' met daarin het Evangelie van Judas. Deze vroegchristelijke tekst zette in vele opzichten het christendom op z’n kop.

14. 14. Wouter Kusters/Sam Gerrits

15 april 2007 (30 minuten)

Een verblijf in de isoleercel wordt na afloop het liefst door iedereen verzwegen en vergeten. De schrijvers Wouter Kusters en Sam Gerrits doorbreken in Alleen het zwijgen over het ultieme alleen-zijn. Ze vormden hun eigen ervaringen in de isoleercel om tot verhalen en deden daarmee iets bijna onmogelijks: ze geven de waanzin een stem.

15. 15. Dick Wittenberg/Jan Banning

22 april 2007 (30 minuten)

Dickisoni is een doorsneedorp in Malawi. Het dorp heeft geen daken van golfplaat, geen ossenkarren en geen groot vee. Niemand heeft de zekerheid dat er morgen te eten is. Niemand belandt toevallig in dit dorp. De inwoners van Dickisoni zijn aan het zicht onttrokken. Dick Wittenberg beschrijft een jaar uit het bestaan van het dorp. In het boek Binnen is het donker, buiten is het licht worden zijn teksten ondersteund door kleurenfoto’s van Jan Banning.

16. 16. Han van der Horst

29 april 2007 (30 minuten)

In Onze premiers gaat historicus Han van der Horst na hoe de weg naar de top verliep voor de eenentwintig premiers die Nederland in de twintigste eeuw telde. Welke opleiding genoten zij? Uit wat voor milieu kwamen ze? Wat dreef hen? Hoe zat het met hun normen en waarden? De rode draad in het boek is de vraag waarom juist deze eenentwintig mannen premier werden. Is dat een kwestie van brandende ambitie?

17. 17. Pascal Verbeken

6 mei 2007 (30 minuten)

In 'Arm Wallonië' reist journalist Pascal Verbeken dwars door het platteland van Waals-Brabant en langs de oude industriële as van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik. Ruim honderd jaar geleden maakte de Franstalige Vlaming en journaliste De Winne een reis door Vlaanderen. In 1902 verscheen het boek waarin hij verslag deed over deze reis. Op dat moment was Vlaanderen arm en Wallonië rijk, maar dat is tegenwoordig volkomen omgekeerd. Vlaanderen behoort inmiddels tot de rijkste regio’s van Europa, terwijl Wallonië in verval is geraakt.

18. 18. Emily Nobis

13 mei 2007 (30 minuten)

In 'Geen kinderen geen bezwaar' geeft journaliste Emily Nobis inzicht in de oorzaak achter de toenemende kinderloosheid: veel vrouwen hebben volgens haar simpelweg nooit naar een baby verlangd. Nederlandse vrouwen krijgen steeds minder kinderen. Over de oorzaken wordt uitgebreid gespeculeerd: kind en carrière vallen niet te combineren en er zouden geen geschikte partners te vinden zijn.

19. 19. Bas Haring

9 september 2007 (30 minuten)

Mensen streven continu naar succes. Filosoof Bas Haring breekt een lans voor hen die juist niet succesvol zijn en voor hen die een leven leiden dat nergens toe leidt. Veel mensen willen succes bereiken in hun werk en in hun persoonlijke leven. Maar waarom? Het pad naar succes is immers zwaar, en wat heb je eigenlijk aan succes?

20. 20. Brigitte Ars

16 september 2007 (30 minuten)

In 'Hoe wikkel je een sari om?' beschrijft Brigitte Ars haar ervaringen als jonge westerse vrouw in het Zuid-Indiase Bangalore. Tijdens haar studie antropologie gaat Brigitte Ars met vrienden backpacken door India. Ze komt beroofd, berooid en gedesillusioneerd terug in Nederland en neemt zich voor nooit meer voet op Indiase bodem te zetten. Wanneer ze echter verliefd wordt op een Indiase man lukt het haar niet om bij haar besluit te blijven.

21. 21. Kristien Hemmerechts

23 september 2007 (30 minuten)

In de roman 'In het land van Dutroux' beschrijft Kristien Hemmerechts het wel en wee van een aantal doodgewone Belgen in de turbulente periode van de affaire-Dutroux, die niemand onberoerd liet. Op 1 maart 2004 ging in België het proces tegen Marc Dutroux van start. Bijna acht jaar eerder waren Sabine en Laetitia onder het oog van de camera uit zijn kelder verlost. Voor zijn vier andere slachtoffers – Julie, Melissa, Ann en Eefje – was het te laat.

22. 22. Frank Albers

30 september 2007 (30 minuten)

Filosoof, literatuurwetenschapper en schrijver Frank Albers reisde in het spoor van Sal Paradise, de mythische held van On the road (1957) van Jack Kerouac. In dit boek werd de vrijheidsdrift van de angry young men in het moderne Amerika beschreven. In Beatland doet Albers verslag van zijn eenzame, schijnbaar eindeloze tocht over de highways van de Verenigde Staten.

23. 23. Mark Mieras

7 oktober 2007 (30 minuten)

In 'Ben ik dat?' biedt onderzoeksjournalist Mark Mieras de lezer een breed, actueel en toegankelijk overzicht van de principes die ons maken tot wat we zijn. Hij bespreekt de verschillende aspecten van de menselijke hersenen. Hoe werken hersenen? Waar zitten al onze sensaties, gedachten, driften en verlangens, en waar schuilt het bewustzijn? Hoe is het om te ontdekken dat je niet de baas bent in je eigen hoofd?

24. 24. Jacco Pekelder

14 oktober 2007 (30 minuten)

In herst 1977 is niet alleen Duitsland in de ban van de RAF; ook Nederland wordt geteisterd door linkse Duitse terroristen. RAF-leden en politieagenten bestoken elkaar in schietpartijen in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Verschillende advocaten, artsen en activisten die deel uitmaken van een Nederlands netwerk van RAF-sympathisanten bieden hun diensten aan. Wie waren zij? Waar kwam hun sympathie voor de RAF vandaan? Historicus Jacco Pekelder onderzoekt het in zijn boek Sympathie voor de RAF.

25. 25. Pieter Waterdrinker

21 oktober 2007 (30 minuten)

Journalist en schrijver Pieter Waterdrinker woont in Rusland. Zijn nieuwste verhalenbundel, 'Montagne Russe', speelt zich grotendeels af in hedendaags Rusland. Pieter Waterdrinker studeerde Nederlands Recht en Russisch en verhuisde vervolgens naar Rusland. Hij schreef verhalen en romans.

26. 26. Ap Dijksterhuis

28 oktober 2007 (30 minuten)

Psycholoog Ap Dijksterhuis betoogt in zijn boek Het slimme onbewuste dat het onbewuste wordt onderschat. Hij beweert in zijn boek onder meer dat nadenken vaak niet helpt bij het nemen van beslissingen, vooral niet bij grote beslissingen. Daarnaast legt hij uit waarom we een liedje dat al weken op nummer één staat in de hitlijsten leuker vinden dan een nieuw nummer.

27. 27. Nahed Selim

4 november 2007 (30 minuten)

Heeft God, net als vele moslims, een voorkeur voor jongens en een hekel aan meisjes? Houdt Allah van vrouwen? De algemene moslimvisie over vrouwen, vrijheid van meningsuiting en geloof botst voortdurend met het westerse gedachtegoed. Een openhartig debat over deze onderwerpen is broodnodig. Journaliste Nahed Selim schrijft in Allah houdt niet van vrouwen over de islam en vrouwenemancipatie.

28. 28. Simon Rozendaal

11 november 2007 (30 minuten)

We worden overspoeld door slecht nieuws. Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal probeert het tij te keren met het 'Grote goed nieuws boek'. De kranten staan vol met slecht nieuws, op tv wordt continu rampspoed getoond en politici en activisten vertellen ons steeds dat het slecht gaat. Maar, zo zegt wetenschapsjournalist Simon Rozendaal, de waarheid moet gezegd worden – ook wanneer die aangenaam is. Om die reden schreef hij het Grote goed nieuws boek. Hierin valt onder meer te lezen dat de honger afneemt, het aantal bomen toeneemt en de straten schoner zijn.

29. 29. Roland van der Horst

18 november 2007 (30 minuten)

Roland van der Vorst is merkspecialist, ondernemer, wetenschapper en columnist van Vrij Nederland. In zijn boek 'Nieuwsgierigheid' onthult hij de principes achter het opwekken van nieuwsgierigheid. Hoe komt het dat je de wereld vergeet in de bioscoop? Dat er reclames zijn die je blijven boeien en andere waarbij je meteen begint te zappen? Waarom je over sommige organisaties meer informatie wilt en waarom andere je onverschillig laten?

30. 30. Jan Blokker jr.

25 november 2007 (30 minuten)

Jan Blokker jr. publiceerde verschillende dichtbundels en essays, die hij regelmatig samen met zijn vader en broer schreef. Zijn nieuwe boek gaat over de Vaderlandse geschiedenis: 'Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland'. Jan Blokker jr. was 25 jaar lang werkzaam in het onderwijs. Hij studeerde geschiedenis en was dan ook geschiedenisleraar.

31. 31. Klaas Hendrikse

2 december 2007 (30 minuten)

Klaas Hendrikse is predikant én overtuigd atheïst. In 'Geloven in een God die niet bestaat' zoekt Hendrikse nieuwe wegen in het debat over Gods bestaan. Klaas Hendrikse is predikant én overtuigd atheïst. Zijn onthulling in verschillende media dat hij niet gelooft dat God bestaat, bezorgde hem landelijke bekendheid als ‘de atheïstische dominee’.

32. 32. Pim van Lommel

9 december 2007 (30 minuten)

In 2001 publiceerde cardioloog Pim van Lommel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet over zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij een groot aantal Nederlandse patiënten. Zij hadden een hartstilstand in het ziekenhuis gehad. Van Lommels artikel was wereldnieuws. In Eindeloos bewustzijn legt Van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende ervaring kunnen hebben.

33. 33. Asis Aynan

16 december 2007 (30 minuten)

Asis Aynan is redacteur en journalist. Daarnaast is hij schrijver van zogenaamde ‘colhalen’; columnachtige verhalen die grote ideologieën samenballen tot een klein verhaal, aldus Aynan. De stukken in zijn bundel Veldslag en andere herinneringen gaan over zijn katholiek-islamitische Berberjeugd, de huidige Nederlandse samenleving en de ervaringen van een Berberse jongen tussen twee dominante culturen.

34. 34. Floris Cohen

23 december 2007 (30 minuten)

Floris Cohen werd dertig jaar geleden wetenschapshistoricus zodat hij op zoek kon naar antwoorden op klassieke vragen. In zijn boek De herschepping van de wereld probeert hij een antwoord te vinden op de vraag: hoe en waarom vond de Verlichting plaats in Europa? Hij laat aan de hand van beschrijvingen van denkers en wetenschappers zien hoe de moderne natuurwetenschap in de zeventiende eeuw heeft kunnen ontstaan.

35. 35. Thijs Goldschmidt

30 december 2007 (30 minuten)

Bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt schreef verschillende boeken over evolutie, antropologie en kunst. In zijn nieuwe boek Kloten van de engel onderzoekt hij de grenzen tussen natuur en cultuur, waarbij hij tot een verrassende conclusie komt: cultuur is vaak natuurlijk dan wij denken.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.