Windtalkers (2002)
Alternatieve titel: Wind Talkers

828 stemmen | gemiddelde 3,05
Actie /
Oorlog134 minuten / 153 minuten (director's cut)
geregisseerd door
John Woomet
Nicolas Cage,
Adam Beach en
Christian SlaterTijdens de Tweede Wereldoorlog werd de taal van de Navajo-Indianen gebruikt om top-secret boodschappen te coderen, aangezien de Japanners deze niet konden breken. Ze proberen hier iets aan te doen door Navajo-soldaten te kidnappen. Een marinier wordt aangesteld als bodyguard. Hij krijgt als taak om, als de Navajo-soldaat gevangen genomen dreigt te worden, hem dan maar te vermoorden.
[permalink] geplaatst op 24 juni 2011, 16:13 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGeen geweldige oorlogsfilm, wel een vermakelijke.
Kennelijk is op waargebeurde lijnen gebaseerd en hadden de Amerikanen gebruik gemaakt van Navajo-taal om codekrakers te voorkomen. Ik vond het verhaal vrij interessant.
De film biedt genoeg actie en verschillende schermutselingen tot wel heuse aanvallen op zwaar verdedigde Japanse lijnen. Actie is wel in orde, evenals bijbehorende geluid. De wapens zien er netjes uit en ook de uniformen van Amerikanen en Jappen. Ook heb je een paar beelden van lichte tot zware pantser. Ze hadden daar wat meer mee kunnen doen dan het gewoon als ornament gebruiken om een beeld te vullen.
Wel was het op meer dan genoeg stukjes uit gevechten totaal ongeloofwaardig. Heeft iemand geteld hoeveel Cage gedood had? 40, 50, 60...? En het is niet alleen Cage die als een Iron Man vrijwel immuun is voor kogels, maar andere 'helden' uit zijn eenheid. Priv. Chick, Pappas, Harrigan, allemaal CoD mannetjes die met gemak even 15 Jappen neerknallen. Ook het einde was om van om te draaien. Na zeker 40 man te hebben gedood, gaat onze Cage net voor de cavalerie dood... Als ik zoiets wil zien, speel ik inderdaad CoD o.i.d. Ik had me eraan geërgerd en is absoluut een dikke minpunt.
Meer dan wat toffe actiemomenten, mooie beelden van Saipan en uitstekende geluid heeft deze Woo-film niet veel te bieden. Oorlogs-fanaten zullen dit wel geweldig vinden, maar oorlogs-kijkers met een strenge kritiek denk ik niet.
Woo kan zich beter focussen op andere soorten films als de geweldige Hard-Boiled met Chow.
4,5
[permalink] geplaatst op 11 juli 2011, 8:56 uurGister sinds lange tijd deze film weer gezien in de director's cut.
Bijzonder goede oologsfilm met bizar veel geweld.
Briljante cage, wat kan die man droevig uit zijn ogen kijken, heerlijke muziek en ontelbare doden, vuurgevechten en explosies, vlammen ed.
Een heerlijk kijkgenot, met een einde wat ik wel kan waarderen.
Een aanrader.
3,0
[permalink] geplaatst op 2 september 2011, 14:41 uurJohn Woo die na het hedendaagse schietwerk nu naar de 2de wereldoorlog keerd met Windtalkers. En ik moet zeggen dat ik dit nou niet echt bepaald een superfilm vond. Het idee is leuk: naast de Amerikaanse helden gaan er nu ook Indianen het slagveld op om de Jappen te lijf te gaan. Wat volgt met hele spectaculaire schietpartijen waarbij de Amerikaanse macht maar misschien een schotwondje (of 10) oploopt en gewoon nog door kan rennen en de Jappen al na 1 kogel dood gaan. En dat is dus wat ik niet echt zo kan waarderen in oorlogsfilms. Misschien zijn China en Japan nog grotere vijanden vanmekaar en dat misschien vandaar John Woo de film zo heeft gemaakt. Windtalkers is eigenlijk gewoon meer een dom vermaak actiefilmpje en geen oorlogsfilm. Over Windtalkers heb ik dus wel een beetje een dubbel gevoel. Nicolas Cage en ook Christian Slater doen het dan weer wel erg goed en opzich zijn de slagvelden wel eens baanbrekend maar het is niet echt zoals het hoord. Windtalkers had als het goed is een serieuze oorlogsfilm moeten wezen maar haalt hier het niveau van Rambo.
3,0
[permalink] geplaatst op 3 oktober 2011, 17:46 uurGoede film maar had meer in gezeten. Teveel gericht op actie die verder prima in orde was. Het is alleen nu meer een soort actiefilm in plaats van een oorlogsfilm. Uitgangspunt was zeker interessant en had beter uitgewerkt moeten worden. Jammer
3,5
[permalink] geplaatst op 3 oktober 2011, 18:35 uursinterklaas schreef:
Mocht je het niet weten; de Indianen zijn daadwerkelijk in de oorlog betrokken en hebben de enige nooit gekraakte codering voort gebracht!
Dat concept is niet verzonnen, maar daadwerkelijk gebeurd.