Salem's Lot (1979)

212 stemmen | gemiddelde 3,05

Horror112 minuten / 184 minuten (uncut versie)
geregisseerd door
Tobe Hoopermet
David Soul,
James Mason en
Lance KerwinEen schrijver keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats, om erachter te komen dat de lokale bevolking nogal vreemd gedrag vertoont. Hij denkt dat het Marsten House, een oud huis op de top van een heuvel, er iets mee te maken heeft. Een moderne bewerking van Bram Stoker's Dracula door Stephen King.
3,0
[permalink] geplaatst op 22 oktober 2009, 13:22 uurNiks mis mee.
Lekkere king verfilming uit de eind jaren 70.
4,0
[permalink] geplaatst op 20 januari 2010, 15:50 uurVan de week de drie uur's versie van deze film gezien en ik was onder de indruk. De film mag dan wel bijzonder saai zijn gedecoupeerd, de sfeer en setting van het stadje zijn onvervangbaar. Ik vond het vooral prettig dat dit verhaal erg dicht bij de origine van de vampierlegende komt waarbij een dorpje door de horror van een vampier net buiten de stad bedreigt wordt. Qua drama weinig overtuigend maar de enge scenes werkten erg goed. De film is creepy en bevat enkele zeer effectieve schrikscenes. De make-up van het de vampier is werkelijk formidabel. Salem's Lot is goed eng en een zeer overtuigende horror.
5,0
[permalink] geplaatst op 20 januari 2010, 16:26 uurOnderhond schreef:Max en Joep schreef:
Op mijn stemgrafiekje kan je zien dat ik het meest 4* films heb. Zou dat niet meteeen extreem negatief noemen.
Genre?
2,0
[permalink] geplaatst op 22 januari 2010, 13:38 uurMatige King verfilming. Het verhaal blijft interessant, de onderlinge relaties van de personages zijn prima en er wordt redelijk geacteerd maar waar de film echt volledig in faalt is het horroraspect. Ongelofelijk amateuristische effecten die eerder op de lachspieren werken dan dat je er bang van wordt. Dat inzoomen op stilstaande beelden kon in '79 ook echt niet meer.
Het enige wat wel redelijk geslaagd was is de verschijning van Barlow, al lijkt hij compleet niet op de Barlow uit het boek. Ik benieuwd naar de verfilming uit 2004, die zal met Rutger Hauer als Barlow wel wat meer aansluiten bij het boek.
[permalink] geplaatst op 7 maart 2010, 20:03 uurking´s specialiteit toch uit de jaren 70? leuk verhaal trouwens en het acteer werk ook.
3,4

4,5
[permalink] geplaatst op 28 augustus 2010, 11:15 uurDe beste (voor tv gemaakte) King verfilming ooit. En dan moet je wel de volle 3 uurs versie zien. Mooie rustige opbouw van het verhaal, waarin de kijker tijd krijgt kennis te maken met de belangrijkste karakters. Geen overdreven stoerdoennerij, maar gewoon een superdegelijke film met goede rolllen van Soul en Mason (duivels goed). Ik zie deze film nog altijd als een van de beste vampierenfilms ooit. Werd enkele jaren later gevolgd door een matig tweede deel, en de remake uit 2004 is een ramp. 4,5.
[permalink] geplaatst op 1 november 2010, 18:42 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDe volledige versie (180-tal minuten) van Salem's Lot is een klassieke griezelfilm met enkele sfeervolle huivermomenten. Het fijne aan de lange speelduur is dat je als kijker tijdens het eerste uur een mooie kennismaking krijgt met Salem's Lot en enkele van zijn inwoners. Het verhaal is erg klassiek, geen speciale plottwists of visuele bravour, maar het tempo lijdt hier niet onder.
Echt griezelig wordt Salem's Lot nooit, al zijn de scènes waarin de kleine vampierkinderen in de mistige nacht voor het vensterraam zweven behoorlijk freaky. Uiterst sfeervol zijn ook de nachtelijke shots van het Marstenhuis, die de film trouwens ook dat typerende jaren '70-horrorsfeertje meegeven.
De hoofdvampier ziet er eng uit - Hooper heeft duidelijk leentjebuur gespeeld bij Max Schreck's Nosferatucreatuur -, maar boezemt helaas te weinig echte angst in. Hij krijgt te weinig schermtijd, wat op zich niet erg is, maar wanneer hij aan bod komt is hij ook niet bijzonder overtuigend. Jammer, want puur qua make-up en mysterie dat rond de figuur hangt is het een geslaagd horrorpersonage. Helaas blijft hij iets teveel in de schaduw, terwijl de andere vampieren te weinig om het lijf hebben om echt schrikwekkend te zijn. Het is zoals eerder gezegd een bijzonder klassieke vampierenvertelling - zelf ben ik geen groot liefhebber van dit subgenre, wegens vaak "te klassiek" voor mij smaak -, maar verder dan een sfeervolle televisiefilm geraakt hij echter niet. Bovendien worden bepaalde nevenpersonages stiefmoederlijk behandeld (of heb ik iets gemist, want waar was bv. plots die spionerende zwerversfiguur gebleven?) en stelt het einde van de film teleur en komt het voor de hedendaagse kijker behoorlijk cheesy over.
3,0
[permalink] geplaatst op 15 januari 2011, 23:52 uurIn mijn herinnering was de film in de jaren 80 wat huiveringwekkender dan anno 2011. Het zal de tijdsgeest zijn zullen we maar zeggen., maar neemt niet weg dat in die jaren 70 en 80 ze het toch nog aardig deden met films als The Omen, The Exorcist, Nightmare on Elmstreet natuurlijk en ook Salem's Lot en menig persoon, die onrustig sliepen na het zien van deze films. Kunnen huidige regisseurs nog een lesje van leren Wat in Salems Lot toch wel opvalt is de ontzettend goede rol die James Mason neerzet als Richard Straker
Helaas vind ik dat de film naarmate het einde vordert inboet door zijn voorspelbaarheid en het geklungel van David Soul als hij eenmaal in het Marsten House is.
Blijft toch zeker een leuke wegkijker en blijft garant staan voor een scary evening.
Overigens hebben ze 2004 een remake gemaakt. Een film die nog eens niet in de schaduw kan staan
van het origineel. Dramatischer is het ook dat goede acteurs als Rutger Hauer en Donald Sutherland zich daarvoor geleend hebben. Wellicht omdat ze het origineel zelf zo leuk vonden en dachten we maken er 1 met ons in de hoofdrol. Jammer, want die film is een totale mislukking
[permalink] geplaatst op 21 april 2011, 10:45 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEr zit een bepaalde rust in de film die ook beklemmend is en de film al eng voor mij maakt voordat de horror begonnen is. De scènes met die zwevende vampiers zijn heerlijk creepy en zo je heb je er nog een paar. Er zitten ook een paar dodelijke schrikmomenten in (de man in de grafkuil wordt aangevallen door de dode die een vampier is, de gevangenisscène met Mr. Barlow) en bovendien vind ik de vampier zeer geslaagd. Veel enger dan de klassieke dracula (mede door de dierlijke geluiden die hij maakt. De griezelige sfeer wordt nog een versterkt door de muziek die er heel goed bijpast.
[permalink] geplaatst op 19 juli 2011, 16:50 uurdeze cover van de film is gepikt door een band genaamd "Ghost" uit zweden,
zoek maar eens op google het album "Opus Eponymous" op.
3,5
[permalink] geplaatst op 23 juli 2011, 10:13 uurDit is echt een van de weinige keren dat ik de remake beter vond dan het origineel. Desondanks een erg goeie film die ik keer op keer kan herzien.
movie-edje
[permalink] geplaatst op 19 september 2011, 21:17 uurlekker creepy sfeertje!
heerlijk om deze film midden in de nacht gaan bekijken.
[permalink] geplaatst op 21 september 2011, 20:40 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDeze film vroeger als jochie van een jaar of 10 gezien als miniserie (2 delen) op TV (Veronica) en vond hem toen zeer spannend en ook best eng. Vooral de scene waarbij het overleden broertje aanklopt op het raam van het andere broertje staat me nog goed voor de geest. Verhaal zat best goed in elkaar en ik vond het zeer boeiend en zoals eerder gezegd ook spannend en eng. De cast deed het overigens ook best goed.
neysen1985
3,5
[permalink] geplaatst op 31 december 2011, 12:50 uurik vind dit persoonlijk een erg slechte film, maar ontdekte pas een jaar later dat dit van mn grote held stephen king is.
Eigenlijk voor het eerst dat ik een film van hem echt super slecht vind, hoewel er nog een paar meer zijn.
De sfeer is zoals altijd weer prachtig, maar aan deze film ontbrak spanning.
Nee, bagger king filmpje.
Heb overigens gehoord dat er een remake is, maar zit te twijfelen om die te checken.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2012, 9:36 uurGisteren deze klassieker gekeken. En je moet natuurlijk niet gaan vergelijken met de special effects van nu en de snelheid van het camera werk van nu. Dan is dit toch echt een goede film. Er gebeurt niet eens zoveel, maar de acteurs spelen goed en er hangt een goede spanning in de lucht in het stadje waar het zich afspeelt. Zeker een aanrader als je houdt van horror films uit de jaren 70 en 80.
neysen1985
3,5
[permalink] geplaatst op 14 maart 2012, 19:47 uurgisteren weer eens opgezet, en eigenlijk nog helemaal niks mis mee.
lekker duister voor zijn tijd.
1 gaat dus naar 3,5!
3,0
[permalink] geplaatst op 15 maart 2012, 12:38 uurZeg neysen 1985, het is wel een beetje raar dat je de film in december nog helemaal niks vond, en nu wel. Nog niet amper binnen 3 maanden.
Verklaar dat eens.