Histoires Extraordinaires (1968)

Louis Malle en
Roger Vadimmet
Brigitte Bardot,
Alain Delon en
Jane FondaVerfilming van drie verhalen van schijver Edgar Allen Poe. In 'Metzengerstein' neemt een vrouw wraak op haar neef. Ze is verliefd op hem maar hij wil niks van haar weten. In 'William Wilson' voert een sadistische Oostenrijkse officier SM-misdaden uit op enkele slachtoffers. In 'Toby Dammit' denkt een alcoholistische filmster dat hij een dodelijk ongeluk met zijn auto kan vermijden.
filmfann
[permalink] geplaatst op 21 oktober 2004, 1:27 uurHet is een goede film maar een beetje bzzzzz.
Vooral de laatste novelle (van Fellini) Toby Dammit. Hij (Engels-Amerikaanse movie-star) komt de vliegveld van Rome onder invloed van de LCD of een andere drugs aan. (hij is geen alcoholist hoor, het is fout boven). En dan ziet hij allemaal rare beelden, zo raar kon alleen Fellini filmen. Na deze novelle geloof je niet meer in het echte leven.
3,5
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 23:36 uurDe fragmenten van Fellini en Malle zijn erg sterk (4*) maar Vadim maakt er niet veel van.
3,5
[permalink] geplaatst op 31 juli 2007, 1:10 uurZit in de Brigitte Bardot collectie.
Wat opvalt is het experimentele karakter van de films.
Het eerste deel van Vadim beviel me goed. Erg goede sfeerschepping en ik was gefascineerd door Jane Fonda. Misschien zitten er iets te veel scenes in waarin ze op het paard door het landschap doolt. Had wel wat strakker gemonteerd mogen worden. Het verhaal is ook vrij basic.
Louis Malles bijdrage, de tweede film in deze omnibus, is ontegenzeggelijk het beste geregisseerd, het best geacteerd en kent de meeste diepgang. Ziet er ook erg goed uit.
Delon is meesterlijk en het samenspel met Bardot is bijzonder.
Het laatste deel stelde me het meest teleur. Het is min of meer een verkapte en ongeinspireerde remake in kleur van 8 1/2.
Ik ergerde me aan de beroerde nasynchronisatie en de nerveuze manier van filmen. Allemaal neurotische typetjes komen voorbij en visueel gaan alle registers open, soms mooi, maar ook vaak erg kitscherig.
Histoires Extraordinaires krijgen respectievelijk 3,5 sterren, 4 sterren en 2,5 sterren
3,5 sterren gemiddeld
3,0
[permalink] geplaatst op 8 augustus 2007, 14:04 uurMetzengerstein/Vadim: heel fraai om te zien en dat geldt voor zowel Fonda als het Bretonse landschap. (Juist) puike montage en mooi gebruik van muziek.
William Wilson/Malle: beetje obligaat, kon er niet echt geboeid van raken, hoewel het eerste deel met kinderen wel fraai was. En Bardot heeft een rare zwarte pruik op. Delon doet een beetje te hysterisch (hoewel de ene nog meer dan de andere).
Toby Dammit/Fellini: de muziek van Nino Rota hadden we wel nodig om te geloven dat het Fellini was (mijn eerste in zo'n 7 jaar!). De film wordt beter naarmate het verhaal vordert en alle bijfiguren uit beeld gaan. Terence Stamp blijkt heel goed een zombie na te kunnen doen en ziet eruit als een kruising van Ziggy Stardust en Malcolm McDowell in Clockwork Orange (hoewel, die beide laatste hebben zich misschien wel gemodelleerd naar Stamp, want die was er eerder).
Een beetje een rommelige omnibus film, maar toch wel bijzonder om dit ontbrekende deeltje Fellini te zien en vanwege Jane Fonda.
3,5
[permalink] geplaatst op 8 augustus 2007, 14:11 uurJa Fonda is geweldig. Moet nodig meer films met haar zien.
Wat is bij jou de sterrenverdeling per deel? Ik zie dat je slechts op 2,5 sterren uitkomt. Dat vind ik laag.
3,0
[permalink] geplaatst op 8 augustus 2007, 14:18 uurkappeuter schreef:
Ja Fonda is geweldig. Moet nodig meer films met haar zien.
2,5 * omdat het nogal rommelig was. Ik zou zeggen 3.5* 2.5* 2.5*. Ja Ja Vadim de hoogte! Kom ik dan gemiddeld goed uit?
[permalink] geplaatst op 10 juli 2008, 7:15 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen drieluik van drie vooraanstaande regisseurs uit de jaren '60.
Meestal is het probleem met dit soort projecten dat niet alle films even sterk zijn, zo ook Spirits of the Dead!
Metzengerstein:
Van Roger Vadim heb ik enkele films gezien, die allemaal erg wisselvallig waren (Barbarella was en blijft het hoogtepunt uit zijn carrière!). Jane Fonda ziet er wel weer erg lekker uit in haar stoeipakjes en ook Peter Fonda doet het goed, maar dit deel is wel het minste uit dit drieluik. (3*)
William Wilson:
Dit deel van Louis Malle begint erg sterk en in flashback vorm wordt het verhaal verteld van Alain Delon's personage William Wilson. Bouwt lekker op en eindigt gewoon goed. (3,5*)
Toby Dammit:
Tsja, dan dit laatste deel! Prachtig, wat een visuele krachtpatserij. Fellini in de overdrive (met of zonder geestverruimende middelen). Terence Stamp is goed als acteur die schijt heeft aan alles en iedereen. Heerlijke muziek en zelfs enkele creepy figuren (het meisje met de witte bal). (4*)
Wat me opviel was dat alle figuren uit de verhalen van Poe gewoon nare personen waren. Erg onsympathiek en soms gewoon hondsgemeen!
Uiteindelijk wordt dit dan 3,5*
3,5
[permalink] geplaatst op 15 april 2009, 13:33 uurDeel van Fellini is verreweg het minst. Chaotische regie, zwak gespeeld en nietszeggend; nogal quasi-artistiek en -interessant. Louis Malles bijdrage daarentegen is schitterend en klopt tot in de kleinste details. Ook Vadims bijdrage is erg sterk, lekker bizar, (onderhuids) dreigend en met een werkelijk oogverblindende en uitstekende Jane Fonda. De twee laatsgenoemde bijdragen kenmerken zich ook door een duidelijke visie, die zich uit in een feilloze combinatie tussen beeld en geluid.