La Cittą delle Donne (1980)
Alternatieve titel: City of Women

35 stemmen | gemiddelde 3,50
Italiė / Frankrijk
Drama140 minuten
geregisseerd door
Federico Fellinimet
Marcello Mastroianni,
Anna Prucnal en
Ettore ManniSnaporaz (Mastroianni) droomt van een gelukzalig samenzijn met alle vrouwen in zijn leven - de vrouwen die hij heeft gekend, nog steeds kent en zal leren kennen.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 oktober 2003, 15:44 uurWeer een heerlijke, droomachtige film van Fellini.
Deze film is een soort navolger van Otto e Mezzo en borduurt voort op Fellini's obsessie met vrouwen. La Cittą Delle Donne is Fellini's dromerige visie op de vrouwen uit zijn leven en op het feminisme. Mastroianni is weer ijzersterk als (Don Juan) Snąporaz (ook de Guido uit Otto e Mezzo werd zo genoemd!), die (letterlijk) verzeild raakt in een feministische droomwereld.
La Cittą Delle Donne is een soort moderne, feministische combinatie van bijvoorbeeld Satyricon en Otto e Mezzo. Ook deze film is, net als andere (latere) films van Fellini, weer een surrealistische, droomachtige stroom aan prachtige beelden en fraaie scčnes. Een visueel overweldigende, nachtmerrie-achtige achtbaan.
Weer de nodige bizarre scčnes dus. Maar ook verrassend humoristisch, en satirisch. Noemenswaardig zijn bijvoorbeeld de shots op het platteland, in de tuinkas, met het achternazittende omaatje, het wel erg grote bed vol cinema kijkende mannen en inclusief meedeinende lakens en verder de vele fraaie scčnes naar het eind van de film toe.
Het begint trouwens wat chaotisch, maar even doorbijten; snel wordt het steeds dromeriger.
Wat mij persoonlijk opvalt, is dat zijn vroegere, bekendere films vooral de meer memorabele scčnes bevatten, maar dat zijn latere werk eigenlijk de meer poėtische dromerige beelden laat zien. Vooral Roma en Giulietta Degli Spiriti hadden die dromerigheid, net als deze film dus. De latere films draaien iets meer om de sfeer en de beelden.
De film zou vooral voor de echte Fellini-fan zijn. De lengte (iets te lang wellicht) en de thematiek, die nauwelijks andere dingen laat zien, zouden hier aan ten grondslag liggen.
Dit is niet de beste film van Fellini, maar persoonlijk waardeer ik alles van de man wel. Deze misstaat dus niet op de band waarop ook Roma en Giulietta Degli Spiriti al een plaatsje vonden. Bovendien zitten er dus weer meer dan genoeg fraaie plaatjes in, die voor mij althans een welkome aanvulling zijn op het andere werk.
Heerlijke film dus weer.
2,5
[permalink] geplaatst op 12 augustus 2008, 9:14 uurWisselende Fellini,
Het ene moment passeert er wat platte humor de revue, waar een vrouw angstvallig verborgen tracht te houden voor haar moeder dat ze een man naar huis heeft meegebracht, waarna een toch wel hilarische afwikkeling volgt. Vervolgens ben je getuigen van een hallucinante nachtrit, met zeker voor Fellini - begrippen dreunende muziek op de achtergrond, waarin Mastroianni achtervolgt wordt door een stel vrouwen.
Enerzijds schuif je aan in een museum waarin onze gastheer trots vertelt over het aantal vrouwenorgasmes die hij op ' plaat ' vast heeft weten te leggen, anderzijds volgen er soms wat lange gesprekken en verwijzingen naar Fellini `s Otto e Mezzo, zo is hier ook een trap waar nu juist meisjes afdalen i.p.v. naar boven te worden gestuurd omdat ze te oud zijn.
Absoluut een Fellini die grootse scenes herbergt, zeker ook richting het einde, met het grote slaapbed en de lange afdaling die Mastroianni maakt op een vol kleuren weergeven glijbaan uit het boekje, compleet met zingende vrouwen in ronddraaiende banden. Toch voelt de film uiteindelijk veel te onevenwichtig aan. De droomscenes mochten er zeker zijn, de speelduur niet. Op sommige momenten duurde het echt veel te lang. Dikke 3*
3,0
[permalink] geplaatst op 22 december 2008, 16:25 uurGeweldige Fellini film, Denk hierbij niet meteen aan het verhaal maar aan de beelden. Deze dvd heb ik overigens weten te bemachtigen voor 20 euro in de Dall Angello pictures reeks. Overigens is dat de nieuwste versie met mooiste beeld en alleen 1 minpunt, Italiaanse ondertiteling en geen andere taal. Ik heb de film kunnen volgen omdat ik een jaar Italiaans gestudeerd heb. Dus dat is voor de velen denk ik wel een minpunt.
Overigens prima film. 3 sterren
[permalink] geplaatst op 14 juni 2010, 1:11 uurInmiddels tamelijk stiekem uitgebracht in Nederland. Vreemd genoeg onder de Franse titel.
3,5
[permalink] geplaatst op 28 juli 2010, 14:09 uurgeweldige film. op het randje van ergernis en bewondering, een typische Fellini-film met een typische Mastroianni
[permalink] geplaatst op 12 oktober 2010, 17:32 uurDie Franse titel zal wel verwijzen naar het boek van Christine de Pisan,waar Fellini zelf de titel vandaan haalde.
Hoe dan ook:een imho wat onderschatte Fellini die van al zijn films wellicht de meest pure,surreele fantasy is.De regisseur verwerkt er niet voor het eerst zijn angst voor en verlangen naar de wijfjes in,met uiteraard plenty Freudiaanse symboliek.De opbouw is allicht fragmentarisch en de speelduur wat te lang,maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de geweldige enscenering en enkele geniale episodes.
Verder neemt F. duidelijk het feminisme te grazen,de rottweilerbrigade wordt er niet bepaald vol sympathie in beeld gebracht.Aangezien dit een Fellini is en een film uit 1980,zal het ook duidelijk zijn dat niet alle vrouwen er even aantrekkelijk uitzien,op zijn zachtst uitgedrukt.
Enkele hoogtepunten zijn de planet of the apes- achtige achtervolgingssequentie,de galerij met de filmdiva's in de pimpvilla en de uitgebreide spoof die F. zelf geeft op 8,5,inclusief de onvermijdelijke stellage en riminiscenties(haha,wat een giller van een woordspeling

)aan zijn jeugd.Opvallend is dat F's fetish voor gigantische tieten wel is vervangen door een voor gigantische reten.Ook opvallend is dat er in de film verwijzingen zitten naar seventies SS-SM ą la Ilse.
De episode waarin Mastroianni,die wel een erge standaardrol speelt, wanhopig tracht terug te keren naar het station,geeft een van de beste weergaven van het unheimliche dat typisch is voor een boze droom,komisch en beklemmend tegelijk.
Wel dient te worden toegegeven dat het slot een zwaktebod is.
Ten slotte het imho absolute hoogtepunt:
Kenau:Noem een vrouwennaam!
Mastroianni:eh.....Pippo!

3,5
[permalink] geplaatst op 15 december 2011, 21:57 uurGigantische trip met echt scenes waarvan je denk hoe verzin je het en wat zijn de achterliggende gedachtes. Je laat zulke megakostbare scenes toch niet zomaar opvoeren, lijkt mij.
Waanzinnig vakmanschap, toch zie liever zijn vroegere films, zoals La Strada.