134.900 gebruikers | 85.709 films | 31.046 regisseurs | 3.508.375 berichten | 4.930.438 stemmen

Giulietta degli Spiriti (1965)

Alternatieve titels: Juliet of the Spirits, Giulietta van de Geesten

Giulietta degli Spiriti (1965)
121 stemmen | gemiddelde 3,43
mijn stem:
alle leeftijdenItalië / Frankrijk
Drama
137 minuten

geregisseerd door Federico Fellini
met Giulietta Masina, Sandra Milo en Mario Pisu

Giulietta is de vrouw van een welvarende PR-man. Sinds zij op een feestje heeft deelgenomen aan een seance met een dansende tafel, waarbij de geesten haar uitmaakten voor een zielenpoot, is zij in een identiteitscrisis beland. Dat wordt er niet beter op als zij ontdekt dat haar man haar ontrouw is. Graag zou Giulietta zelf ook wat losser en vrijer worden, net als haar losbandige buurvrouw Suzy. Maar haar katholieke opvoeding op een nonnenschool zit haar nog altijd dwars. Uiteindelijk vindt ze toch de kracht haar eigen weg te gaan.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2009, 15:13 uur
Frisse film.

Fellini zijn eerste kleurenfilm lees ik hier, proficiat dan voor de man. Je eerste keer zo kunnen uitpakken met fris en doordacht kleurgebruik is klasse. Het frisse groen zorgt voor een zomerse sfeer. Verder ook goed camerawerk en frisse locaties.

De doordachtheid komt ook bij de score en geluid terug. Het voegt veel surrealisme toe waar nodig want het blijft een film uit 1965. Voor veel mensen zal het er allemaal misschien allemaal wat knullig uitzien.

Giulietta Masina heeft de grote rol en ze doet het met klasse. De film dragen is geen probleem voor haar en het is ook een zege voor andere acteurs.

Rest nog de minpunten en dat is dan enkel dat ik met sommige scènes niet veel aankon. Die scène bij die spirituele groep met dat oud vrouwtje die voor een geest spreekt vond ik echt een ondermaatse scène op elk gebied. Dan zeiden de droomscènes me veel meer.

Een film die nog veel gedraaid zal worden op mooie zomerdagen.

3,75 zou hier perfect zijn, ik rond het voorlopig naar boven af omwille van de techniek.

****

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 januari 2011, 8:48 uur
Typisch zo'n film die hoge waardering krijgt omdat men achter al die wazigheden wel iets heel diepzinnigs zou moeten vinden.
Alleen al omdat die film onder invloed van hallucinerende middelen gemaakt is geeft al aan dat er van echte diepte nauwelijks spraken is.
Fellini heeft een aantal psychologische thema's van de koude grond gepakt en vervolgens alle registers opengetrokken wat betreft kleur, psychedelische stijlmiddelen enzo.
Het is een poging z'n trip zo natuurgetrouw over te brengen op het witte doek.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Giulietta Degi Spiriti (€ 7,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Giulietta Degli Spiriti (€ 9,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Giulietta Degli Spiriti (€ 9,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 april 2011, 14:27 uur
Voorlopig misschien wel mijn favoriete film van Fellini, dit voornamelijk omwille van de visuele pracht. Het overdonderende kleurenpalet en de shotcomposities zijn van erg hoog niveau en een streling voor het oog van elke rechtgeaarde filmfan. Tevens voelde de film minder chaotisch en druk aan dan andere Fellinifilms als bv. 8 1/2, al was Giulietta degli Spiriti voor mij ook nog grotendeels ongrijpbaar en genoot ik vooral op zintuiglijk vlak en minder op het intellectuele niveau. Vaak zijn dat voor mij dan ook de meest geslaagde filmervaringen, waarbij film écht film kan zijn.
Ik heb zeer genoten van het kijken naar deze film (ook al was de verhaallijn niet 100% aan mij besteed), daarom een voorzichtige 4* en een voorlopige nummer één-positie binnen het oeuvre van Fellini (met nog heel wat films te gaan weliswaar).

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 november 2011, 15:13 uur
Er wordt naar mijn gevoel wat te veel en te druk gekletst, en sommige scènes zijn te lang/traag uitgesponnen of zelfs gewoon overbodig. Maar ja, het is ook een Italiaans product, en dan nog wel van bijna een halve eeuw geleden! Maar het geheel had volgens mij toch een stukje korter gekund. Voor de rest wel een knappe film voor de echte liefhebber: knap acteerwerk, beelden, kleuren, settings, muziek, contrasten...

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 december 2011, 17:18 uur
Bijzonder knap wat Fellini doet met kleuren in zijn eerste kleurenfilm. Vooral de scènes in het huis van Masinas buurvrouw zagen er schitterend uit. Dat het er verder piekfijn verzorgd uit ziet is dan ook mijn enige pluspunt aan deze film. In kappeuters quote uit 2004 kan ik me heel erg goed vinden, al geldt dat voor mij voor de hele film:

kappeuter schreef:
Er werd veel gepraat, maar bar weinig gezegd. Daar kan ik slecht tegen.

Giulietta degli Spiriti bewijst wederom waarom het voor mij hit or miss is bij Fellini. Waar de surrealistische scènes in 8½ voor het grootste deel wisten te beklijven, kan ik er hier weer helemaal niets mee.

(moderator)
avatar van Spetie
4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 april 2012, 21:27 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Een erg fijne film van Fellini met veel symboliek, surrealisme en erg mooi kleurgebruik.

Giulietta Masina is een fijne actrice en speelt haar gelijknamige rol hier overtuigend. Aanvankelijk kon ik niet zo heel veel met haar personage, evenals met de film zelf, maar na een ruime twintig minuten kwam ik er op een gegeven moment toch aardig in.

Vanaf dat moment wordt het steeds beter en beter. Geweldig hoe Fellini in het tweede deel zijn creativiteit los laat. De prachtige felle kleuren, de fijne surrealistische beelden en de soms onverwachte geestverschijningen maken dit tot een zeer aangename kijkervaring. De scene in en naar de boomhut is echt prachtig

Geweldig ook om te zien hoe Giulietta opleeft en steeds positiever gaat denken. Erg uitbundig, erg vrolijk en uiteindelijk ook gewoon een erg leuke kijkervaring.