Billy Liar (1963)

geregisseerd door
John Schlesingermet
Tom Courtenay,
Wilfred Pickles en
Mona WashbourneBilly Fisher is een jonge dagdromer die graag fantasert over een land waar hij een held is. Op een dag liegt over zijn handelingen om een straf te ontlopen, maar om zijn sporen uit te wissen zijn al spoedig grotere leugens nodig, waar hij langzaam in dreigt te verdrinken.
[permalink] geplaatst op 25 november 2002, 2:14 uurOké, jongens. Al was het alleen maar om de psyche van Jos2 door te krijgen: gaat zien deze film!
[permalink] geplaatst op 25 november 2002, 2:25 uurGeniaal!
4,0
[permalink] geplaatst op 25 november 2002, 14:48 uurErg leuke film. Geniaal is een groot woord - maar het moet gezegd dat het concept heel goed bedacht is : het kontrast tussen Billy's saaie, grauwe dagelijkse bestaan en zijn fantasieën is erg effectief uitgewerkt. En iedereen (Courteny, die een tijdje in de mode was, en ook de jonge Julie Christie) is erg goed op dreef. Moeder Mona Washbourne is zoals altijd geweldig.
Het succestoneelstuk is van het engelse duo Keith Waterhouse en Willis Hall. Ze schreven ook het scenario voor de film. En in Londen zag ik ooit een musicalbewerking van het stuk (ik meen met Tommy Steele). Erg leuk en clever.
Er is veel verwantschap, qua thema, met de film The Secret Life of Walter Mitty (met Danny Kaye) over de dagdromen waarmee een truttige man zijn leven kleur geeft.
4,5
[permalink] geplaatst op 29 november 2002, 10:30 uurTop 100 materie, wat mij betreft.
3,5
[permalink] geplaatst op 25 juli 2006, 10:12 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGrappige film over een jongen met teveel fantasie, wiens leven aan elkaar hangt van de leugens die hij met het grootste gemak uit zijn mouw schudt. Natuurlijk komt Billy door al die onwaarheden steeds vaker in penibele situaties terecht.
Geinig ook hoe hij dergelijke pijnlijke situaties 'oplost' door
met zijn (denkbeeldige) machinegeweer iedereen overhoop te schieten die hem het vuur aan de schenen legt. Da's inderdaad ook een manier.

4,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2010, 16:52 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen1, 2, 3, 4, testing... Emanuel Shadrack, this is your life. (etc.)
Vanwege een fragment dat ik in een MM-contest gestopt had, heb ik even gewacht met een stukje bij deze vrij unieke film. De desbetreffende clip(Billy die loopt te oreren in zijn eentje in het kantoor van zijn baas) heeft me zeldzame lachstuipen bezorgd en ik het nadien nog meerdere keren bekeken, geweldig droog!
De rest van de film is ook zeker de moeite, ik zag hem ooit (zo'n twintig) jaren geleden voor het eerst op de bbc. Vooral de stukjes met het machinegweer waren me bij gebleven. Maar het verhaal van 'Billy liar' is in wezen een stukje minder komisch en het einde in mijn ogen net zo triest als heldhaftig, zoals Billy toch weer besluit zich in de gelederen te vervoegen en het volkslied van Ambrosia inzet.
Van 3,5* naar 4,0*.