Jūsan-nin no Shikaku (2010)
Alternatieve titels: Thirteen Assassins, 13 Assassins

213 stemmen | gemiddelde 3,52

Japan / Verenigd Koninkrijk
Actie126 minuten / 141 minuten (director's cut)
geregisseerd door
Takashi Miikemet
Kōji Yakusho,
Yūsuke Iseya en
Tsuyoshi IharaTen tijde van het Shogunaat in Japan komen dertien samoerai samen, onder leiding van Shimada Shinzaemon. Zij bereiden een zelfmoordmissie voor om de wrede landheer van de Akashi-clan te vermoorden. Hij heeft namelijk verkracht en gemoord, maar staat nu op het punt een hoge positie in het Rijk te krijgen.
3,5
[permalink] geplaatst op 9 maart 2012, 21:26 uurWeer een prachtige film van Takashi Miike, en nee, dit keer geen Yakuza-film, geen absurde komedie... maar dit keer gewoon het eeuwenoude Japanse thema: Samurai's.
Het begin is helaas dan weer wel een beetje aan de saaie kant en gebeurd er ook weinig. De opbouw en het Feodale Japanse sfeertje zitten er dan weer wel goed in en Miike lijkt hier wel een beetje de Kurosawa richting in te willen gaan. De uitwerking in het begin lijkt wel een beetje weinig uit te pakken maar de film stijgt wel een beetje met die bijeenzameling van die 13 samurais en het maakt het helemaal goed met die veldslag. Een 45 minuten durende hak en zaag partij met een knip oogje naar Kill Bill.

Met gave stunts en leuke vallen en kunstjes van de 13 samurai's waar de paar honderd tegenstanders niet op hadden voorzien. Echt goor zoals Miike vaker doet is het niet echt, maar de overdreven hoeveelheden liters bloed vliegen wel in het ronde.
Wat mij betreft uiteindelijk zeker een geslaagde film van Miike.
4,0
[permalink] geplaatst op 12 maart 2012, 23:25 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenFortune schreef:Smitsmeister schreef:
Ik vroeg me hetzelfde af en op pagina 3 vind je een onbevredigend antwoord daarover.
Mijn eerste gedachte (na de laatste scene) was dat het een soort natuur geest was, omdat ze vroegen of hij een "wasbeer" was toen ze hem vonden (in Shinto heb je een shitload aan verschillende bovennatuurlijke wezens). En het wikipedia artikel van de film bevestigd mijn vermoeden. Hij's een Yokai, soort bovennatuurlijk wezen. Vond de toevoeging van typische Japanse folklore wel mooi.
3,5
[permalink] geplaatst op 9 april 2012, 19:49 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMisschien niet de meest originele samoeraifilm, maar de uitvoering is op een aantal vlakken erg doeltreffend. De manier waarop de situatie geschetst wordt, is erg goed. Het is wel raadzaam om voorafgaand aan de film je wat in te lezen over het shogunaat wanneer je weinig tot niets weet van Japanse gebruiken. Voor de leek zal het lastig te volgen zijn en dat wordt al niet bepaald makkelijk gemaakt doordat praktisch ieder personage hetzelfde geschoren kapsel heeft.
Dit klassieke goed-versus-kwaadverhaal heeft in elk geval een prima opbouw met een keurige uiteenzetting van waarom Naritsugu een lul met vingers is. Toch behoorlijk schokkend om te zien wat hij aangericht heeft. de situatie met de dochter van de rebellenleider voorop. Aangezien hij de gedoodverfde kandidaat is om de nieuwe shogun te worden, draait de hele film om het gebeuren hem daarvan af te houden. De titel verklapt natuurlijk al dat een aanslag de oplossing is. Zelf had ik eigenlijk wat meer politieke spelletjes gezien. Iets wat met deze speelduur ook goed mogelijk was. De eerste helft van de film is soms wat saai en oogt te chaotisch. Non-aziatische kijkers zullen ook vooral moeite hebben om alle Japanners uit elkaar te houden.
Het beste is uiteindelijk toch de enorm uitgebreide veldslag die in het dorpje plaats vindt. De moordenaars hebben dan stiekem toch een paar interessante troefkaarten achter de hand om makkelijk dood en verderf te zaaien onder de ruim tweehonderd tegenstanders. De actie is genieten geblazen, al weet Miike het soms wat tijdsduur betreft wat te overdrijven.
2,5
[permalink] geplaatst op 13 april 2012, 20:44 uurHet begin vond ik langdradig maar de vechtscenes waren geloofwaardig. Al met al een 2.5.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 april 2012, 16:53 uurAltijd wel tof dit soort films. Begin is even wat moeilijk door te komen, maar dan wordt het toch echt erg leuk. Eindgevecht was prachtig in beeld gebracht, acteerwerk was goed, maar eigenlijk tilt het eindgevecht deze film naar een hoger cijfer want die was echt erg goed. Film is echter niet helemaal wat we van Miike gewend zijn, en dan vooral het eerste gedeelte. Ondanks dat blijft de film boeien en vermaken.