Shanghai Express (1932)

Drama / Avontuur
84 minuten
geregisseerd door
Josef von Sternbergmet Marlene Dietrich, Clive Brook en Anna May Wong
Tijdens een politiek instabiele periode in China, rijdt een groep passagiers met de Shanghai Express van Peking naar Shanghai, een reis van drie dagen. Onder hen is de beruchte
Shanghai Lily, die vroeger een liefdesrelatie had met de Britse dokter Donald Harvey, tot haar verbazing een medepassagier. Dan wordt Harvey echter gekidnapt door een groep rebellen die de trein overvalt.
[permalink] geplaatst op 23 november 2004, 0:31 uurVoor Maart staat een Nederlandse DVD-releaseaangekondigd.
2,0
[permalink] geplaatst op 17 januari 2006, 1:56 uurIk begrijp niet wat men zo kan waarderen aan die Dietrich. Belabberde acteerprestaties in deze film, die in mijn ogen alleen gedragen wordt door enkele droge dialogen tussen medepassagiers op de Shanghai Express.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 10:14 uurDat Marlene Dietrich niet kon acteren, wisten we al langer. Haar vertolking in DER BLAUE ENGEL was goed, maar zeker niet super te noemen. In SHANGHAI EXPRESS doet ze het nog wat slechter. Alles wat ze zegt is ongeloofwaardig, en de gebeurtenissen doorheen de film zijn ronduit saai te noemen. Nee, ik ben geen voorstander van deze film.
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 10:22 uurTheatertje schreef:
Dat Marlene Dietrich niet kon acteren, wisten we al langer. [...]
Ho ho jongedame, wacht es even, heb je dan bijv.
Destry Rides Again uit 1939 al eens gezien? Misschien praat je dan wel anders over mevrouw Dietrich, die m.i. toch wel één van de grootste diva's van the silver screen is.
Wist je overigens dat zij tussen de takes door in een citroen beet, waardoor haar gezichtspieren extra strak gespannen werdenn? Dat alleen al verdient toch een onschendbare status als filmgrootheid?

3,0
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 10:37 uurBedankty voor de info over die citroen, dat wist ik niet, en inderdaad, daarmee stijgt mijn bewondering voor Marlene Dietrich een heel stuk. En ik heb DESTRY RIDES AGAIN gezien, maar enkel omdat James Stewart erin meespeelt. Ik ben stapelverliefd op Stewart geweest, vooral dan op zijn uiterlijk in de jaren '30. Zo heb ik alle films via een veilingsite gekocht met James Stewart.
Mijn grootvader was fan van Marlene Dietrich, en dat is dan ook één van de weinige redenen dat ik een beetje eerbied voor haar heb. In MOROCCO speelt ze haar beste rol, vind ik.
Maar dat neemt niet weg dat ik geen interesse heb om haar rollen beter te leren kennen. Klopt het dat er onlangs een DVD box van haar verschenen is met 14 films, waaronder deze SHANGHAI EXPRESS???
3,5
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 10:50 uurAh, op die fiets. Ik maakte maar een geintje, hoor.

Ik heb nu eenmaal Marlene Dietruich wel kunnen waarderen in de films die ik tot nu toe van haar zag. Maar in je bewondering voor James Stewart kan ik dan wel weer grotendeels met je mee gaan.
Shanghai Express zit in ieder geval in
deze dvd-box.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 10:55 uurBedankt voor de link, maar er is denk ik een grotere box set met geen 14, maar 12 films met Dietrich in onlangs verschenen met Nederlandse onderrtitels in onze streken. Ik weet echter niet waar je het kunt vinden...
Je kunt de boxbeschrijving terugvinden op www.dvdvalley.nl.
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 11:06 uurJa, bij
dvdvalley.nl staat inderdaad een Marlene Dietrich Collection (12 disc), maar dat lijkt wel een collectie van losse dvd's die door dvdvalley zelf is samengesteld *). Daarbij is de box uitverkocht en is hij ook nergens te koop of zelfs nergens te vinden. Weird.
*) edit: Het staat er zelfs bij vermeld:
Speciaal voor de echte fans hebben we een box samengesteld met twaalf van haar beste films. Oftewel geen officieel uitgegeven box.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 11:13 uurVreemd, ja... Bovendien heb ik me vergist en zat SHANGHAI EXPRESS niét in die DVD box...
5,0
[permalink] geplaatst op 29 mei 2007, 11:14 uurNiet alleen dromen zijn bedrog, ook iedere werkelijkheid blijkt steeds weer door de mand te vallen op het gebied van geloofwaardigheid. Met zo’n minder naïef uitgangspunt in het voorhart en in het achterhoofd kan het kijken naar films als Shanghai Express met de heerlijk onderkoelde acteerprestaties van Marlène Dietrich misschien wat aantrekkelijker zijn.
In de films van Josef von Sternberg wordt steeds een zeer spannend en amusant spel gespeeld met illusies die zich op of over de subtiele grenzen van een werkelijkheid bevinden.
3,0
[permalink] geplaatst op 7 februari 2009, 22:20 uurWas nogal lovend over deze film toe ik hem zo'n 12½ jaar geleden voor de eerste keer zag. Nu bij herziening kan ik dat toch niet bepaald zeggen. Het hele verhaaltje stelde eigenlijk helemaal niets voor. Het leek wel of deze film speciaal gemaakt is om Marlene Dietrich, die vanwege haar succes in "Der Blaue Engel" in America al een behoorlijke status verkregen had. Maar is ze nu zo'n geweldige actrice? Volgens mij toch wel een tikkeltje overschat.
Waardering; verlaagd naar 3,0*
4,0
[permalink] geplaatst op 14 april 2009, 8:31 uurZe is echt bloedmooi, en ze wordt hier ook bijzonder fraai in beeld gebracht. De vaak mysterieuze belichting in samenwerking met de realistische decors geven het geheel een erg bijzondere sfeer.
3,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2010, 13:25 uurHet is bij Shanghai Express duidelijk te zien dat Josef von Sternberg meer met de regeltjes van Hollywood moest werken. Alhoewel de liefdesrelatie duidelijk subtieler is dan die van vele Amerikaanse tijdsgenoten valt hij nooit uniek te noemen. Marlene Dietrich speelt weer geweldig maar de mythe die rond het personage is geschreven blijft in de film vooral een mythe. De sfeer van het land en de opzet van de trein vond ik overigens zeer charmant. Het hele onderdeel van het kidnappen kon me helaas maar weinig bekoren en Shanghai Express kan dan ook duidelijk niet in de schaduw staan van het veel betere Der Blaue Engel.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 februari 2010, 21:55 uurDietrich in een von Sternberg film; het blijft een van de meest spectaculaire vertoningen in de filmgeschiedenis. De belichaming van 'sex' zelve, maar wat was ze toch ook goed als actrice. De film haalt t niet bij The Scarlet Empress of Morocco, maar dit is toch ook weer klassiek Hollywood op zn meest entertainend.