locatie: Films » Samouraï, Le (1967) » Info

Misdaad / Thriller
105 minuten

geregisseerd door Jean-Pierre Melville
met Alain Delon, François Périer en Nathalie Delon

Jef Costello (Alain Delon) is een eenzame huurmoordenaar die zelf doelwit wordt. Hij moet een nachtclubeigenaar vermoorden. De opdrachtgevers zijn niet blij met de gang van zaken en gaan achter hem aan.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 augustus 2009, 0:43 uur
dave schreef:

De commissaris speelt voor mij de beste rol, daar de huurmoordenaar eigenlijk niet zo'n heel innemende persoonlijkheid heeft. In mijn ogen heeft Jef heel weinig weg van een 'samurai' of een 'eenzame wolf', maar is hij meer een soort James Bond, met de pianiste als Bond-girl.

Bond mocht willen dat hij zo cool was als Costello :)

De rol van Delon is briljant. Man van weinig woorden, maar alleen al die koele blik is fantastisch.

Hij leeft volgens de code van een samuraï, dus als huurmoordenaar moet hij een eenzaam bestaan hebben. Wordt ook direct aan het begin van de film uitgelegd.

Twee films (Army in the Shadows was de andere) die ik nu van Melville gezien heb, maar dit schreeuwt om meer. Meesterwerk!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 augustus 2009, 21:44 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Erg sfeervolle film van alweer 42 jaar oud.
Hoewel het eindevrij voorspelbaar is, blijft de film boeien.
Dit komt mede door een geweldige Alain Delon, die andermaal bewijst een topacteur met uitstraling te zijn.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 oktober 2009, 0:12 uur
Mooie film noir met een heerlijk onderkoeld hoofdpersonage. Costello, briljant neergezet door Delon, weet vanaf het begin af aan te boeien puur door zijn houding en handelen. De film verloopt redelijk voorspelbaar, met name het einde ligt nogal voor de hand maar de opbouw en sfeer is simpelweg schitterend en daardoor irriteert het geen moment.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 november 2009, 23:10 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Niet zo goed als ik had verwacht, eerder teleurstellend. Al is dat zeker niet de schuld van Alain Delon, want hij acteert hier gewoon goed. Ook de sfeer is best wel goed, maar helaas wist de film me niet te grijpen. Het was allemaal wat te traag en om één of andere reden niet interessant genoeg. Zo vind ik ook dat er bepaalde zaken niet erg goed worden uitgewerkt. Waarom bijt de politie zich zo vast in het personage van Alain Delon? Hij had toch een waterdicht alibi.

Jammer ook dat veel mensen naar het einde verwijzen om de titel te verklaren. Dit einde is toch helemaal niet te vergelijken met een samoerai die seppuku pleegt.

Wel triest dat het vogeltje nu alleen achterblijft en een langzame dood zal sterven.
Maar goed, ik heb eindelijk de kans gekregen om Le Samouraï eens te bekijken. En het is zeker geen slechte film, maar helaas niet wat ik ervan verwacht had.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 november 2009, 19:07 uur
Jammer, de openingsscene alleen al vind ik een van de mooiste ooit op film gezet.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 november 2009, 14:32 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mijn verwachtingen voor Le Samouraï waren wellicht te hoog aangezien de film al een aantal jaar bovenaan mijn mustsee lijst staat. Na het zien van de film kan ik alleen maar zeggen dat ik teleurgesteld ben in een tweetal punten. Deze punten kan ik als zeer negatief beoordelen.

Ten eerste is er de perfectie die normaal gesproken gepaard gaat bij het zijn van een dergelijke huurmoordenaar. Costello is op een groot aantal momenten te amateuristisch bezig wat zeer kwalijk is voor de geloofwaardigheid van zijn karakter. Gezien de moord op de clubeigenaar, lijkt dit zelfs op zijn eerste opdracht. Om maar niet te beginnen over zijn ontsnapping inclusief dubbele alibi die vrij nutteloos bleken te zijn.

Een tweede grote minpunt is de inhoud en onlogica van een groot aantal scènes. Vele scènes zijn vooral herhalend en qua inhoud vrij leeg. Een scène als bij het politiebureau is totaal niet interessant en neemt zeker 30% van de film in beslag. Het gaat mij dus niet om de traagheid van de film, want de eerste "zwijgende" 10 minuten waren nog van ongekend hoog niveau.

De film kent voor mij eigenlijk iets teveel misstappen en mijn teleurstelling (gezien mijn verwachtingen) was na de eerste uitstekende tien minuten al snel heel groot. Hiermee wil ik niet zeggen dat Le Samouraï een slechte film. Het acteerwerk, de sfeer en Costello zijn grote pluspunten, maar helaas niet genoeg om de minpunten te compenseren.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 november 2009, 22:33 uur
Eindelijk gezien en de film viel niet tegen, maar is helaas ook niet zo goed als ik gehoopt had. Erg stijlvol kat en muis spel. 4* en wellicht dat de film bij herziening nog groeit.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 februari 2010, 10:11 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Eindelijk heb ik dan Le Samouraï gezien, een film waar ik veel van verwachtte en gelukkig kwam die verwachtingen ook grotendeels uit. Ik vind de hoes van de criterion-editie een van de allermooiste dvd hoezen die er is, omdat die hoes een bepaalde stijl en een enorme klasse uitstraalt. Gelukkig doet de film dat ook. Alain Delon is perfect gecast als Jeff Costello, de stille, stijlvolle huurmoordenaar met de hoed en de regenjas. De film is traag en vaak stil, maar dat vind ik hier juist een toegevoegde waarde hebben. Dat stille of zwijgzame van Jeff geeft de film een bepaalde sfeer mee, die ik erg kan waarderen. Er hoeft nooit veel gezegd te worden, blikken zijn vaak al voldoende. Daarnaast zorgt Melville’s sterke regie ervoor, dat ik ondanks de ietwat voorspelbare afloop van begin tot einde geboeid heb zitten kijken. Toch heb ik ook nog wel een grote kanttekening over Jeff’s aanpak, die ik net als enkele anderen soms inderdaad nogal amateuristisch vond. Wat ik nog niet heb gelezen is het feit dat Jeff iemand vermoord en hierbij handschoenen gebruikt om geen sporen op het pistool achter te laten. Op zich logisch. Maar als hij het pistool dan dumpt heeft hij zijn handschoenen inmiddels uit gedaan en uiteindelijk laat hij dus alsnog zijn vingerafdrukken achter op het pistool. Een behoorlijke blunder lijkt me. Afgezien daarvan zijn het gelukkig vooral de vele pluspunten die overheersen en ervoor zorgden dat deze film een erg sterke indruk heeft achter gelaten. Zeer stijlvol met veelklasse, dat is wat mij betreft wel een mooie omschrijving van de film.

niet ingelogd

106.758 gebruikers | 63.880 films | 23.735 regisseurs | 2.461.992 berichten | 3.456.926 stemmen