Non Si Sevizia un Paperino (1972)
Alternatieve titel: Don't Torture a Duckling

geregisseerd door
Lucio Fulcimet
Florinda Bolkan,
Barbara Bouchet en
Irene PapasIn een zonnige stad in Zuid-Italië worden binnen een paar dagen drie jongens op wrede wijze vermoord. De politie verdenkt 'La Maciara', omdat zij te maken heeft met magie. Nadat zij door een menigte vermoord is, gaan de gruwelijke moorden door.
4,5
[permalink] geplaatst op 29 mei 2009, 20:37 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenFulci toont met deze film toch echt aan een wel heel begaafde filmmaker te zijn met een bijzonder gevoel voor timing én verhaal. Dat dit laatste in zijn latere horrorfilms niet terugkomt is een zonde want Non Si Sevizia un Paperino verteld het rauwe en pijnlijke verhaal van een dorpje wat getijsterd wordt door een kindermoordenaar waarin het verhalend element erg sterk naar voren komt en waarbij emoties met momenten zeer sterk zijn uitgewerkt. De scene in het bos waarbij het kinderarmpje gevonden wordt is in mijn ogen één van de meest confronterende momenten uit de filmgeschiedenis. Ook hoe hij de bruutheid van de dorpsbewoners toont, geweldig! Beste film Fulci!
4,5
[permalink] geplaatst op 6 juni 2010, 20:44 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMijn goeie god wat een wereld film is dit zeg, echt heel erg genoten.
Jammer dat ik hem al heb gezien want nu blijft er nog maar één over van L.C. die ik nog moet zien. (The psychic)
Als ik geweten had dat deze film zo goed was had ik er waarschijnlijk wel meer mijn best voor gedaan.
Oke, de film, erg spannend en best wel luguber, het expliciet in beeld brengen van het wurgen van een kind kon toen (gelukkig) nog, niet dat ik daar op kick ofzo maar die dingen gebeuren jammer genoeg dus waarom zou je je ogen daarvoor moeten sluiten, best wel confronterend toch?
De mooiste scene van L.C. blijft voor mij het einde van de Beyond maar die scene op dat kerkhof staat vanaf nu op 2!!
Werkelijk een fenomenale scene die me lang bij zal blijven net als de perfect gekozen muziek.
Wel leuk dat hij ongeveer hetzelfde 10 jaar later zou gebruiken in mijn favoriete L.C. film. (De afranseling met kettingen)
Absolute aanrader!!!!!!!
5,0
[permalink] geplaatst op 15 juli 2010, 19:42 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEén van de eerste Fulci-films in het horror/giallo-genre, later zou ie defenitief de Italiaans "master of gore" worden met klassiekers als Zombi 2, The New York Ripper en The House By The Cemetery.
Misschien speelt hier het verhaal een nog wat grotere rol dan gebruikelijk bij Fulci, dat betekent niet dat er een aantal onsmakelijke scenes inzitten...het hoofd dat op de rotsen te pletter slaat is toch op z'n minst een genreklassieker te noemen.
Verder nog een martelscene op een kerkhof en een volwassen dame die een klein jongetje verleidt...full frontal nude!!
Verplichte kost dus voor de genre-liefhebbers.
[permalink] geplaatst op 25 juli 2010, 12:40 uurZou er ooit een Itaiaanse versie uitkomen die ondertiteld is?
4,0
[permalink] geplaatst op 25 juli 2010, 17:10 uurJa absoluut een genreklasieker in het horrorgenre.
persoonlijk ben ik al een grote fan van fulci, en ook in deze film overtreft de beste man zich.
Ik heb deze film al jaren op vhs en met elke kijkbeurt weer, gaat hij niet vervelen.
heerlijke goremomenten,en mooi en luguber verhaal, en prachtig acteerwerk.
Ook het camerawerk is werkelijk subliem, en oogstrelend mooi.
[permalink] geplaatst op 9 augustus 2010, 18:57 uurTamelijk pure giallo van de maestro,met als opvallende afwijking van de canon dat deze niet speelt in een urbaan of gesophisticeerd milieu,maar in een achterlijk dorp in de Mezzogiorno vol bijgeloof,wat de film een tamelijk unieke sfeer geeft voor het genre.
Fulci is hier zeer terughoudend met gore en sleeze,maar weet te verbazen met een martel/moord/sterfsequentie die tot de beste uit de hele giallocanon behoort(n.b. deels geinspireerd door il bidone van...Fellini!).Helaas weet de oplettende kijker al een tijdje van tevoren wie de dader is,maar de ontknoping is toch nog de moeite.
Vooral goed geacteerd door de female leads,m.n. Bolkan en toch weer competent geregisseerd.
Zker een giallo must-see.
4,0
[permalink] geplaatst op 4 september 2010, 0:22 uurBriljante film met een mooie locatie en een ontknoping.wat ik niet gauw zal vergeten.
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2010, 17:54 uurNon si sevizia un paperino (1972) is voor mij nog altijd de beste fim van Lucio Fulci . Deze film staat bij me misschien nog hoger aangeschreven dan het werk van Argento . Hmm , het blijft lastig om zulke uitspraken te doen . Inferno (1980) van Argento is namelijk ook een geniaal meesterwerk ...
***** / ***** , grande Fulci !
4,0
[permalink] geplaatst op 4 november 2010, 23:51 uurVanavond gezien... indrukwekkend.
5,0
[permalink] geplaatst op 30 januari 2011, 20:26 uurZonder twijfel een van m'n favoriete films van Fulci.
Want dit was echt behoorlijk goed! De film is indrukwekkend gefilmd dat geldt ook voor meerdere scene's, prachtige muziek, sterk acteerwerk en de film is erg sfeervol en ook bruut. Maar het is wel fenomenaal gemaakt. Fulci laat hier een behoorlijk goede film zien die echt veel meer publiciteit verdiend. De montage is ook zeer goed en het scenario maakt indruk. Deze film deed het helemaal voor mij . Een meesterwerk van Fulci. 5,0.
2,5
[permalink] geplaatst op 15 april 2011, 1:13 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDon't Torture a Duckling heeft de reputatie één van de beste gialli te zijn, maar viel me toch behoorlijk tegen
De regie is nochtans degelijk: Fulci gebruikt typische, bruuske panning en speelt met de deep focus techniek. Ik meende zelfs in een scène de split-field diopter (van o.a. De Palma's films) te herkennen, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Ook de look van de film mag er wezen: het Italiaanse platteland wordt op een dromerige manier in beeld gebracht. Het gaat bij momenten dan weer zover dat de film op een nogal willekeurige manier een poëtische sfeer tracht op te roepen. Het is eigenlijk bewuste style over substance, wat de film iets licht pretentieus geeft.
Wanneer een film op die manier iets meer pretendeert te zijn, is het helaas wel zo dat de gebreken sterker in de verf te komen staan. Waar ik normaal slecht acteerwerk, bizarre dialogen en een eentonig, rammelend detective-plotje wel door de vingers kan zien bij een giallo, is het hier vervelend door de ernst waarmee de thema's behandeld worden.
Fulci was een vakkundige regisseur, maar toch vind ik hem bijlange niet even kunstzinnig als sommige andere horrorfans. De eindscène is alleszins toonbeeld van gebrek aan esthetisch inzicht:
we zien hoe een pop (die de moordenaar moet voorstellen) klungelig van de berg dondert en tijdens zijn val meermaals wordt opengereten door de rotsen, allemaal bijgestaan door de zachte soundtrack van Ortolani en enkele dromerige flashbacks. Weinig artistiek, al poogt het dat helaas wel te zijn.
P.S.: wat een vrouw die Barbara Bouchet.

4,0
[permalink] geplaatst op 11 juni 2011, 20:06 uurMeer info over deze geweldige exploitatiefilm en meer kun je hier vinden:
Exploitation Movie Top 10.
2,5
[permalink] geplaatst op 15 augustus 2011, 16:28 uurRedelijk.
Fulci's films vallen me keer op tegen, zo ook deze weer. Verhaaltechnisch en acteerwerk is het weer ondermaats. Vond het ook een vrij langdradig gebeuren. Pluspunt is de sfeer, maar ook die heb ik stukken beter ervaren bij andere oude Italo producties. 5.5/10*
brujeria
[permalink] geplaatst op 12 maart 2012, 17:19 uurafgezet.
ik geloof dat ik klaar ben met die ouwe slappe slechte (Italiaanse) meuk.
Het is slecht, het is lelijk, het klopt van geen kanten, ben er echt klaar mee nu.
Ik vind, vanuit mijn studententijd toen ik oudere horror en cult ging verkennen, nog steeds dat ik bepaalde titels moet zien.
Maar al sinds enkele jaren kijk ik het en denk halverwege: waar ben ik mee bezig?
ik zou nu ook een goede film kunnen zien....
En nu is het echt definitief klaar.
Moois genoeg van meer recentere datum, deze ouwe na gesynchroniseerde bagger is echt niet meer nodig.
Voor deze jongen geen wazige cult rommel meer uit de gruizige jaren 70, geen Argento, geen Fulci, geen bagger meer.
Geen stem, het ligt meer aan mij.