132.191 gebruikers | 82.808 films | 30.189 regisseurs | 3.421.279 berichten | 4.774.769 stemmen

Woman of the Year (1942)

Woman of the Year (1942)
54 stemmen | gemiddelde 3,42
mijn stem:
Komedie / Romantiek
114 minuten

geregisseerd door George Stevens
met Spencer Tracy, Katharine Hepburn en Fay Bainter

Tess en Sam werken bij dezelfde krant en mogen elkaar de eerste keer niet echt. Maar uiteindelijk worden ze verliefd op elkaar en trouwen. Maar Tess is erg in de weer met haar werk en haar feministische titel die ze in ontvangst mag gaan nemen. Ze vergeet helemaal om een echte vrouw te zijn, waardoor Sam zich niets meer van haar aantrekt.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 juli 2002, 8:37 uur
de chemishe werking tussen tracy en hepburn is erg leuk om te zien. Weet niet meer of het deze die ik gezien heb of een andere met hun twee. Ik zal er dan wel niet op stemmen totdat ik het zeker weet.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 juli 2002, 8:45 uur
even in IMDB opgezocht. Het gaat om "Adams rib" diegene die ik gezien heb. Zou iemand die kunnen toevoegen? Wat ik mis is dat je zulke films niet kan huren en dus toevallig op t.v. moet krijgen. Je zou ze via een site moeten kunnen downloaden, ze zijn toch zo oud dat het zelfs legaal zou moeten zijn.

neo
(moderator)
2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 juli 2002, 13:35 uur
zker geen 'movie of the year'.wat vreselijk saai is deze film.2 sterren

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2006, 0:35 uur
De eerste van de Hepburn/Tracy films, en net als in bijvoorbeeld Adam's Rib wordt hier ook de man/vrouwverhouding op een erg amusante manier aan de kaak gesteld. Bij wijze van toeval was dit mijn derde George Stevens film binnen drie dagen (naast Shane en The Diary of Anne Frank) en de vierde overall (Gunga Din); wat veelzijdigheid betreft doet hij niet onder voor Howard Hawks.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 april 2007, 12:05 uur
Wat een voordeel om een niet echte klassieker te bekijken zodat je vooraf niet al te hoge verwachtingen hebt. Stevens kende ik al van de geweldige films Giant, Shane en het mij tegenvallende A Place in the Sun.
Woman of the Year viel niks tegen. Een amusant verhaal over een man/vrouw relatie met een heerlijke Katharine Hepburn in de rol van een overgeëmancipeerde diplomatendochter die langs zichzelf en haar pas verworven echtgenoot heen leeft.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 april 2007, 19:13 uur
de eerste van negen films die Tracy en Hepburn samen zouden maken, en de chemie spat nu al van het scherm af. Geslaagde combinatie tussen drama en comedie, waarin o.a. de waarde van het huwelijk openlijk ten twijfel getrokken wordt. Velen zeggen dat dit wel wat verder doorgeduwd had mogen worden, maar ik vond het toch al wel redelijk gedurft. En anders was het misschien wel overheersend drama geworden. Gelukkig zijn er dan ook nog fantastische scènes als die waar Tracy binnenkomt als Hepburn een groep feministen toespreekt en hij de enige man aanwezig is, en nog on-stage zit ook. En natuurlijk de klassieker op het eind, Hepburn in de keuken! Die wafels! Ik deed het bijna in m'n broek! :D

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 april 2007, 16:05 uur
Ik vond het behoorlijk beschamend hoezeer dit soort grappen geworteld zijn in de foute opvattingen over man-vrouw verhoudingen van die tijd. Ik kon er niet om lachen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 april 2007, 22:17 uur
Queto Yurlunyur schreef:

Grappen zijn altijd geworteld in een ondeugend spel met foute opvattingen over een onderwerp. Met soms heerlijke glimlachen kon ik wel schaamteloos genieten van de sterk eisende vrouw en de zwak ontwijkende man in deze film doordat hun rolpatronen langzaam maar zeker omgewisseld worden.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 mei 2007, 18:44 uur
Queto Yurlunyur schreef:

Oh nee? Ik vond ze best te pruimen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 september 2007, 22:32 uur
Leuke film dit, die je natuurlijk wel in het perspectief van de jaren veertig moet plaatsen. Wat een heerlijk samenspel tussen Hepburn en Tracy (hoe meer ik van die man zie, hoe geweldiger ik hem vind!). Vond deze leuker dan Adam's Rib. Echt zo'n film met een lach en een traan op het juiste moment. Leuke rol ook van William Bendix.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 mei 2008, 16:49 uur
Vooral het laatste kwartier is briljant.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2008, 15:17 uur
Tracy en Hepburn zijn giganten en maken deze film het aanzien zonder meer waard, maar het verhaal en het scenario zijn niet al te best.

Ik heb begrepen dat het oorspronkelijke einde, na tegenvallende testvertoningen, helemaal opnieuw geschoten is en dat we daar de keukenscene aan te danken hebben. Dat verklaart echter misschien ook waarom er zoveel verhaallijnen niet worden uitgewerkt.

Maar zoals gezegd, Hepburn en Tracy maken veel goed.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 augustus 2009, 3:00 uur
Wel weer mooi gespeeld door het magische duo en Stevens is een vakman eerste klas, maar, eh... Wat lijkt te beginnen als een pleidooi voor het recht van de vrouw op een eigen loopbaan draait tenslotte wel heel radicaal om in het tegendeel. Misschien in 1942 nog acceptabel, maar gelukkig door de geschiedenis ingehaald. Moeilijk te verteren en - inderdaad, Queto Yurlunyur - niet om te lachen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2011, 18:33 uur
Goeie film waarin twee tegenpolen het huwelijksbootje instappen. De ideeën over het huwelijk zijn wellicht wat achterhaald, maar zorgt wel voor een stukje geschiedenis. Het verhaal is vrij simpel maar de film bevat wel een aantal leuke momenten zoals de eerste honkbalwedstrijd voor Katharine Hepburn, of hun eerste huwelijksnacht. Verder zijn Spencer Tracy en Katharine Hepburn goed op dreef in hun eerste samenwerkiing.