Man Who Would Be King, The (1975)

260 stemmen | gemiddelde 3,53
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Avontuur / Drama
129 minuten
geregisseerd door
John Hustonmet Sean Connery, Michael Caine en Christopher Plummer
Daniel Davrot en Peachy Carnehan zijn twee ex-sergeanten van het Britse leger, die nu een avontuurlijk en erg ongeregeld leventje leiden. Maar hun bestaan is hen nog niet avontuurlijk genoeg, en ze willen het kruiden met een even ambitieuze als stoutmoedige onderneming. Davrot en Carnehan willen namelijk doordringen in het onherbergzame en ongenaakbare rijk van Kafiristan. Sinds Alexander de Grote zouden zij de eerste Europeanen zijn die dit onbekende land betreden. Ze willen meteen ook de opvolgers van Alexander worden: koning worden van Kafiristan en zich onmetelijke rijkdommen toe-eigenen.
3,5
[permalink] geplaatst op 12 februari 2009, 17:38 uurLeuk filmpje maar meer ook niet. Overigens ook een film die tegenwoordig veel stof zou doen opwaaien denk ik want de Arabische culturen komt er op zijn zachtst gezegd niet heel positief in naar voren.
Verder gewoon een vermakelijk filmpje met de twee bevriende acteurs die er overduidelijk zelf ook erg veel plezier in hadden. Het middenstuk vond ik persoonlijk wat minder spectaculair maar vanaf hun aankomst in Kafiristan wordt het allemaal weer wat interessanter. De ontknoping is dan zelfs erg sterk en geeft de film nog een half sterretje bonus.
3,5 *
4,0
[permalink] geplaatst op 1 mei 2009, 18:07 uurGeweldige buddy-avonturenfilm met Sean Connery en Michael Caine zij aan zij. Michael Caine is ietsje beter, maar bij beide spat het plezier er gewoon van af (net als bij Christopher Plummer, ookal is het maar een relatief kleine rol). Er wordt een vrij groots verhaal zeer vlot verteld (zoals dat nu nooit meer gedaan wordt) in heerlijk klassieke cinema, zeer aangenaam om te zien.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 december 2009, 0:12 uurThe Man Who Would Be King had in het begin zeker potentie om tot een hoge score te komen, wat de film nekt is het tweede gedeelte.
Het begin is echt fantastisch. Een mooi avontuur wat ook nog eens op een magistrale manier in beeld is gebracht doormiddel van de prachtige locaties. Cain en Connerry laten zich van hun beste kant zien en tonen een mooi samenspel. Ook de tongeu in cheeck zwarte humor kon ik erg waarderen en heb dan af en toe ook met een glimlach de film aanschouwd. Ook met de sfeer zat het heel goed, en het ouderwetse avontuur voelde goed aan. Helaas wordt het een beetje verpest in de tweede helft. Mijn interesse werd steeds minder en minder naarmate de film vorderde. Het hele afgod gedoe vond ik maar weinig boeiend. Buiten de mooie plaatjes om kon ik er dan ook maar weinig meer mee. Het werd dan ook flink doorbijten om tot het einde te komen wat me overgens wel lang zou bij blijven. Erg mooi gedaan.
0,5
[permalink] geplaatst op 24 februari 2010, 23:14 uurDit is vrijmetselaarspropaganda gebaseerd op het verhaal van de vrijmetselaar Kipling. Moslims worden vernederd in deze film. Een trieste bedoening.
4,5
[permalink] geplaatst op 24 februari 2010, 23:23 uurIk gooi er nog maar eens een puntje bij... geweldige film.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 februari 2010, 16:25 uurIdd!
Bovendien: stel het is oorspronkelijk als propoganda bedoeld, dan is het toch wel erg slecht gelukt!
De twee hoofdpersonen zijn een stelletje fantasten en oplichters en krijgen uiteindelijk door hun te grote hebberigheid het dekstel op de neus. Goede reclame!