locatie: Films » Barabba (1961) » Info

Drama / Avontuur
144 minuten

geregisseerd door Richard Fleischer
met Anthony Quinn, Jack Palance en Ernest Borgnine

Het ongelooflijke verhaal van de man die werd vrijgelaten toen Christus werd gekruisigd. Een film die deze belangrijke periode in het vroege Christendom beschrijft. Barabbas, dief en moordenaar, wordt gratie verleend door het volk van Jeruzalem. Als hij opnieuw wordt gearresteerd wordt hij veroordeeld tot dwangarbeid in de zilvermijnen. Na vele jaren wordt hij een gladiator in Rome en uiteindelijk vrij man. Hij vraagt zich af waarom hij elke keer ontsnapt aan de dood.

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 juli 2002, 9:09 uur
quinn is goed op dreef in deze *** 1/2

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 mei 2003, 23:57 uur
In het begin van deze film zit er een adembenemende scène, één van de allerbeste
scènes die ik ooit heb gezien : Christus sterft aan het kruis en alles wordt donker, op een heel vreemde en ijzingwekkende manier.
Prachtige muziek maakt het effect nog sterker.
Ik las zo net op IMDB dat de crew deze scène filmde tijdens een echte zonsverduistering.
Ongelooflijk.

Een heel dikke ***' 3,5 ***'

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 mei 2003, 10:36 uur
Is me ook bijgebleven die scene op het moment dat Jesus stierf,beklemmend en duister tegelijkertijd?
Wist niet dat er een echte zonsverduistering plaatsvond tijdens het draaien.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 mei 2003, 18:41 uur
dat er zo weinig mensen op deze (goede) film hebben gestemd...

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 mei 2003, 11:03 uur
goedkoop te krijgen op Play.com (waar anders :)).
Laat u ook niet misleiden door het (onbegrijpelijk) lage cijfer op IMDB ...

james.dean
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 oktober 2005, 22:47 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mooie film, die van het begin tot het einde erg sterk in elkaar zit. En vooral, de vraag van Barabbas. De vraag waarom ik, wordt erg goed gespeelt door Anthony Quinn.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 november 2005, 23:02 uur
Gisteren gekocht. Dadelijk kijken. Ben erg benieuwd. :)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 november 2005, 22:52 uur
Uncle_Junior schreef:
Gisteren gekocht. Dadelijk kijken. Ben erg benieuwd. :)

En gekeken! Een film waar aan af te zien is dat hij al meer dan 40 jaar oud is, maar desondanks nog staat als een huis. Goede rol van Anthony Quinn die als Barabbas god noch gebod kent, maar naarmate de film vordert steeds verder met zichzelf in de knoop raakt.

Ook zeer mooi geschoten was de zonsverduistering in het begin. Prachtig weergegeven. :)

Minpuntje: Kippenvel hoog in m'n nek bij die scene met Lazarus. Wat een kop had die vent! :')

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 december 2006, 23:20 uur
Intrigerend verhaal naar de roman Barabbas van Pär Lagerkvist, die daarvoor overigens de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. En nee, dit wist ik niet voordat ik de film keek.

Je merkt wel dat Barabbas een gewaagde produktie is. De gedachten/ideeen van Barabbas - waar het voornamelijk om draait in de roman- krijgen gelukkig de ruimte, en dat maakt de film intrigerend. Maar goed, de jaren 50-60 waren de hoogtij-decennia voor de gladiatoren-films, dus spectaculaire massa-gevecht-scenes in geweldige decors krijgen veel aandacht. Misschien ook wel te veel aandacht, waardoor de filosofische monologen van Barabbas een beetje verzanden, helaas door een te veel mompelende Anthony Quinn. We weten allemaal dat articulatie niet zijn sterkste punt is, en die is toch wel nodig voor deze zware rol als je het mij vraagt. De rest van de cast is ook niet bijzonder, veelal onbekend m.u.v. Jack Palance en een piepklein rolletje voor Ernest Borgnine.

Leuke produktie, maar toch knaagt de uitwerking van dit psychologische drama versus gladiatorenfilm.

De roman werd tevens eerder verfilmd [camerawerk van Nykvist] in Zweden, dat zich - naar het blijkt - voornamelijk richt op het filosofisch gereutel van Barabbas.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 februari 2007, 18:12 uur
Onbekende cast? Valt toch wel mee. Naast de genoemde Quinn, Palance en Borgnine, spelen ook Arthur Kennedy en Katy Jurado nog mee.
Vond de film trouwens zeker niet Fleischer's beste. Zeker naar het einde toe werd het mij een beetje te langdradig.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 mei 2007, 23:59 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Prima film, ook bij herziening. Eigenlijk helemaal niet zo veel minder dan Ben Hur of Spartacus. Het begin is wat traag, hoewel er erg mooie scenes tussen zitten (de kruisiging van Jezus bijv.) Later wordt het steeds indrukwekkender. Veel indrukwekkende momenten zoals; de steniging van de vriendin van Barabbas, het jarenlang werken in de zwavelmijn, alle scenes in de arena als gladiator en het einde aan het kruis

Quinn speelt wel aardig de norse Barrabas. Maar het is jammer dat de rol niet wat beter geschreven was. Het is nu af en toe niet veel meer dan een opsomming van het geluk en het ongeluk in het leven van Barrabas. Karakteruitdieping komt eigenlijk pas op het laatst, maar dat kwam ook omdat hij eindelijk veranderde, en van norse slechterik, zelfs naar gelovige goedzak transformeerde (die daar steeds een verkeerde invulling aan geeft).

Op deze aanmerking na, verder erg weinig mis mee. Erg vermakelijk en de twee-en-een-halfuur vliegen voorbij. verhoogd naar 4 sterren. Deze film verdient, zeker onder liefhebbers van de door mij genoemde 2 films, meer aandacht.

niet ingelogd

116.054 gebruikers | 69.616 films | 25.730 regisseurs | 2.774.726 berichten | 3.862.112 stemmen