Friendly Persuasion (1956)

geregisseerd door
William Wylermet
Gary Cooper,
Dorothy McGuire en
Anthony PerkinsHet gaat over een famillie in Indiana in 1862. Hun religie verbiedt streng het geweld en de oorlog. Het is voor hen niet makkelijk om de godsdienstregels in alledaags leven te treffen. Maar wanneer een zuidelijke troep hun gebied passeert zitten ze met een echt probleem. Zullen ze moeten vechten?
4,0
[permalink] geplaatst op 14 maart 2003, 21:29 uurGeweldige western-antie-oorlogsfilm.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 juli 2004, 10:46 uurIk heb altijd wel een zwak voor dit soort klassieke Americana.
Het is regelmatig wat oubollig, maar het zijn wel perfect gemaakte verhalen die geen moment vervelen.
Een beetje vergelijkbaar met het wat betere The Sundowners, dit.
4,0
[permalink] geplaatst op 11 februari 2005, 19:39 uurDe film heeft wat weg van een eerdere film met Cooper, namelijk Sergeant York. Waar Cooper's karakter in die film zwaargelovig is en de film dat gelovige zo met dat vingertje brengt, is Persuasion een lichtere versie. Het hele gezin wordt, inclusief paard, wat losser in het aannemen van het gedrag van een quaker door de oorlog. Heel kalm, mooi verteld, met zweverige melodieen van Tiomkin en een goede cast. 4 sterren
4,5
[permalink] geplaatst op 7 februari 2006, 18:01 uurDeze film hoort absoluut in mijn top 3 thuis! Vanmiddag was hij weer op de buis via TCM. Meteen de DVD-speler op actief gezet. Dat wordt weer meerdere keren GENIETEN!!!
Fantastische film ... met heerlijke Humor (mét hoofdletter!)

3,0
[permalink] geplaatst op 30 september 2008, 17:56 uurIk zag de film destijds bij zijn verschijning, toen Pat Boone's "Friendly Persuasion"-plaat op alle juke-boxen te vinden was en al vond ik toen reeds deze familale, sentimentele film iets te "softy", hij had iets filmisch en inhoudelijk charmant.
Dergelijke film maakt heden ten dage geen schijn van kans in onze zalen. Een beetje spijtig.
Gary Cooper is een klassebak uit de Hollywood-periode van de jaren 50 en bemerk ook de jonge Anthony Perkins. Je weet wel, "Psycho" van enkele jaren later.
2,0
[permalink] geplaatst op 7 maart 2009, 18:03 uurVeel te lang voortkabbelende film. Er worden enkele morele kwesties aan de orde gesteld, maar dat gebeurt zo voorzichtig en omzichtig dat het eigenlijk geen zoden aan de dijk zet.
De vraag of pacifisme onder alle omstandigheden gehandhaafd kan worden is verpakt in een verhaal over een streng religieuze familie ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. In eerste instantie speelt de oorlog zich nog ver van de familie af, maar wanneer deze steeds dichterbij komt wordt de familie geconfronteerd met de vraag of ze zich afzijdig moet en kan houden.
De film neemt ruim anderhalf uur de tijd voordat er ook maar van enige echte dreiging, en dus conflict sprake is. Gedurende die anderhalf uur zien we vooral de familie in alledaagse situaties, en dat is gewoon niet zo heel erg boeiend. De enkele komische situaties zijn slechts goed voor een flauwe glimlach en een enkele keer - de scene met de drie dochters - zelfs genant.
In het laatste half uurtje lijkt dan eindelijk de vlam in de pan te slaan, maar ook dat valt erg tegen, waardoor er uiteindelijk een zeer onbevredigende film overblijft.
Leuk om Anthony Perkins als een godvruchtige jongeman te zien, maar dat is het dan ook wel.
3,5
[permalink] geplaatst op 21 juni 2009, 12:13 uurAardige film met sterk acteerwerk.
Wel duurt het te lang voor zo'n verhaal.
3,5 ster