Lifeboat (1944)

geregisseerd door
Alfred Hitchcockmet
Tallulah Bankhead,
William Bendix en
Walter SlezakAcht overlevenden van een door een Duitse torpedo getroffen Amerikaans koopvaardijschip nemen een vijandige schipbreukeling (Walter Slezak) aan boord van hun reddingssloep. Terwijl de acht 'democraten' onderling ruziën, voert hun krijgsgevangene -snood, gedisciplineerd en energiek- zijn eigen geheime plan uit.
[permalink] geplaatst op 13 december 2008, 18:18 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenThe One Ring schreef:Metalfist schreef:
Ergens haalt iemand een krant tevoorschijn en dat verschijnt Hitchcock op een advertentie voor een diëet.
Bedankt, weet ik ineens waar ik op moet letten volgende keer.
4,0
[permalink] geplaatst op 8 maart 2009, 10:45 uurAangename thriller van Hitchcock, dat zich tijdens WO II afspeelt. Overlevenden van een getorpeerde boot, komen bijeen in een klein schuitje en zoeken naar redding. Onder de overlevenden bevindt zich echter ook een Duitser. Opmerkelijk verloop van het verhaal, waarbij de Duitser een best grote rol speelt. Leuke diverse cast met de nodige spanning maken Lifeboat een prima film

3,0
[permalink] geplaatst op 1 augustus 2009, 20:16 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenQua idee deed het me regelmatig denken aan 12 angry men. Een groep mensen die ondanks meningsverschillen er samen uit moeten komen en dat gefilmd op slechts 1 locatie. Helaas is dit slechts een heel klein deel van de film.
Ook wordt al veel snel expliciet duidelijk dat de Duitser weinig goede bedoelingen heeft. Hierdoor verworden de morela dillema's die de film bevat al snel tot pasklare oplossingen
Erg jammer want hier had meer ingezeten. Toch een dikke 3 sterren voor anderhalf uur heel aardig vermaak.
2,5
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2009, 23:07 uurwat een zwaar teleurstellende film
keek er al lang naar uit, bleek uiteindelijk verschrikkelijk saai te zijn
3,5
[permalink] geplaatst op 13 maart 2010, 11:18 uurGoede Hitchcock, maar zeker niet zijn beste werk. Helemaal niet als je het vergelijkt met de soortgelijke Rope. Ook hier krijgen we een enkele locatie en een stel protagonisten die door achterdocht in een situatie van wantrouwen verkeren. Altijd een prima uitgangspunt en Lifeboat is over het algemeen ook een best spannende film. Maar naarmate het einde nadert blijft die spanning helaas niet altijd hangen en zitten we met een climax die als een emmer koud water aanvoelt. Jammer, want de cinematografie is op momenten een genot en het gevoel van isolatie is goed voelbaar. Met een sterker en intensere script had dit een waar meesterwerk kunnen zijn.
3,0
[permalink] geplaatst op 11 april 2010, 3:02 uurDeze hitchcock heeft de tand des tijds toch iets minder goed doorgaan, de film voelt een beetje langdradig aan op sommige momenten en heeft niet echt een einde wat we van hitchcock gewend zijn.
Toch is deze film zeker de moeite waard om eens mee te pikken, de personages zijn stuk voor stuk erg goed uitgewerkt en gecast en het grotendeels van de film heeft een realistische indruk.
Toch jammer dat de film wat spannings momenten mist, en het einde zeker voor hitchcock een beetje te simpel is.
Maar toch, door de sterke acteer prestaties en het menselijke gevoel wat deze film nog steeds heeft krijgt hij toch zeker een voldoende!
Kortom: Niet de beste van hitchcock, maar over de jaren nog steeds kijkbaar.
3 sterren.
4,5
[permalink] geplaatst op 24 oktober 2010, 18:01 uurOef, briljante Hitchcock klassieker met een bijzondere opzet middels één locatie; een reddingssloep ergens op de Atlantische Oceaan.
Een groep overlevenden van een Duitse U-boot aanval redt een Duitse marinier van de verdrinkingsdood en vervolgens zijn de verschillende kanten van de oorlog op elkaar aangewezen. List en bedrog, achterdocht, opbloeiende romantiek en ingekapseld feminisme avant la lettre; Lifeboat heeft alles en is spannend bovendien.
Uniek project, must-see! 4,5*.
4,0
[permalink] geplaatst op 6 november 2010, 18:07 uurUitstekende en ietwat onderbelichte Hitchcockfilm. Ondanks dat de gehele film zich maar op een paar vierkante meter afspeelt, weet Hichcock het geheel visueel toch zeer boeiend te houden door middel van cameravoering en montage. De cast is goed gekozen en versterken de toch al goed geschreven personages. Bovendien bevat deze film zeker de meest originele cameo van Hitchcock zelf.
[permalink] geplaatst op 12 augustus 2011, 10:06 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenPrima Hitchcock dit.
Het knappe aan de film is dat deze zowel spannend als afwisselend is en dat terwijl de gehele film zich zowat afspeelt in een reddingssloep op de oceaan.
Het script is sterk geschreven en de personages zijn stuk voor stuk kleurrijke figuren. De dialogen zijn vlot en de ontwikkelingen op de boot en tussen de personages zijn erg de moeite waard.
Ook altijd leuk om Hitchcock zelf te spotten in zijn films. Ik vroeg me vooraf al af waar hij hier zou verschijnen, maar grappig dat hij met zijn foto op een advertentie voor gewichtsverlies in een krant voorbijkomt. Dat is op zich wel leuke zelfspot van de man.
Ja ik heb me prima vermaakt met deze film en erg leuk dat ik na meer dan dertig films van hem gezien te hebben weer eens vier sterren kan uitdelen.