Proposition, The (2005)

Drama / Western
104 minuten
geregisseerd door
John Hillcoatmet Guy Pearce, Ray Winstone en Emily Watson
Het verhaal speelt zich af in Australië in de 19e eeuw. Charlie Burns en zijn broer Mikey worden gevangen genomen door Captain Stanley. Ze worden er samen met hun psychopathische broer Arthur van verdacht een brute misdaad te hebben gepleegd. Stanley doet Charlie een bijna onmogelijk voorstel in een poging een einde te maken aan de bloedige vicieuze cirkel.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 november 2009, 14:16 uurFuck, wat een deprimerende film....
Hij speelt zich af tijdens de pioniersdagen (eind 19e Eeuw...), toen Australia werd ingenomen door de Britten, die de Aboriginals genadeloos afslachtten.
De sfeer zit van in't begin juist, donker en deprimerend.
Voor deze film moet je sterk in je schoenen staan, want hij toont ons geen fraai beeld van de mensheid...
Ik kan me perfect voorstellen dat zonder onze technologische beschaving de Wereld er binnen de kortste keren terug uitziet zoals in deze film wordt getoond...
Thank God dat we in België leven, met onze computers, druk verkeer en stresserende jobs, alles lijkt me beter dan een leven zoals in die tijd !
De geromantiseerde versie die meestal wordt getoond van "
de tijd van toen" is een leugen, een hersenspinsel, daar ben ik zeker van !
Ik geef hem 7/10, een aanrader voor filmfans.
En nu ga'k een gewone film bekijken, want ik heb geen zin om vannacht wakker te schrikken, badend in angstzweet ...
3,0
[permalink] geplaatst op 23 december 2009, 8:42 uurVind deze film toch een beetje overschat. Had er veel meer van verwacht door de goede kritieken. De acteurs zijn hier niet op hun plaats vind ik en het geweld wordt volgens mij te expliciet getoond ( ala Peckinpah). Het verhaal verloopt soms ook traag ( te veel dode momenten).
4,0
[permalink] geplaatst op 23 januari 2010, 21:30 uurGeweldig, wat een sfeer!!!
2,5
[permalink] geplaatst op 19 februari 2010, 3:12 uurTja, tis het allemaal net niet, he. Hoewel de muziek en beelden best mooi zijn, ontbreekt de inhoud. Blij vlagen zitten er best mooie scenes in, maar het is allemaal veel te dun om echt interessant te zijn. Bovendien balanceert de cinematografie nogal eens op het randje tussen kunst en kitsch waarbij het meer dan eens in de buurt komt van dat laatste.
Krappe 2.5 *
4,5
[permalink] geplaatst op 25 april 2010, 11:45 uurOp wat voor momenten vond je de cinematografie dan precies kitscherig overkomen?
Ik vond de hele film juist een lust voor het oog, bij geen een scène kreeg ik het idee dat het over the top was.
3,5
[permalink] geplaatst op 16 juli 2010, 21:50 uurIn aansluiting op de laatste spreker; inderdaad mooie scènes qua cinematografi die een lust voor het oog blijken te zijn, met aandacht voor detail. (In bad bijvoorbeeld, de druppels op haar rug).
Met het branden ging er iets niet goed, dus ik had geen ondertiteling. Nou is dat geknauw wat voor Engels doorging niet altijd even goed te volgen. (Charlie praat nogal eens binnensmonds), maar 'gelukkig' was de verhaallijn redelijk eendimensionaal, zoals je dat van een 'echte' western mag verwachten. Of is dit een vooringenomen stelling? Hoe dan ook: de film bleef boeien. Hier en daar werd geroepen dat het een nogal trage film zou zijn, maar daar had ik geen last van. Integendeel, de details maken het juist af. Ik weet even niet meer hoe ik een spoiler moet plaatsen dus lees de volgende regel even niet door, maar het zit 'm echt in de details. Wat te denken van de Abbo die zijn schoenen uitdoet en daarna letterlijk 'de beschaving' uitwandelt?
Het geweld is inderdaad redelijk buitensporig in mijn ogen en soms ook wat overdone en niet realistisch (de soldaten zonder hoofd).
De film voert je terug naar een tijdperk dat wij ons allang niet meer kunnen voorstellen. Ik kan me echter indenken dat het zo was. Zo rauw, puur en gericht op overleven.
5,0
[permalink] geplaatst op 24 juli 2010, 14:21 uurde soundtrack is pure magic, werkt vresenlijk goed met de sfeervolle (landschaps)beelden.
harde film wel, maar alles in de juiste sfeer.
3,5
[permalink] geplaatst op 5 september 2010, 21:25 uurnice sfeer: beelden, geluid, mise-en-scene, acteerwerk. Helaas, zoals door meerdere mensen aangegeven, is het verhaal nogal ondoordacht. Motivaties lijken sferisch allemaal goed te kloppen, totdat je er een uurtje of 2 later nog is plottechnisch over gaat nadenken. Maar dat neemt niet weg dat dit een intrigrerende film is. Geen topper alleen. P.s. soundtrack is goeeeed.