Mochizuki Rokuro schreef:
Eigenlijk een wedervraag: waarom zie jij het niet? Of eigenlijk, waarom interpreteer je het zo niet? Je beschrijft de dingen die je cynisch zou kunnen opvatten, maar omdat je niet ziet dát Sirk het cynisch bedoelt wantrouw je de boel een beetje. Of druk ik me ongelukkig uit?
Nee, je beschrijft het prima. Je kunt bij 2001: A Space Odyssey zeggen dat het als komedie bedoelt is en bij Life of Brian zeggen dat hij serieus bedoelt is, maar je moet dat wel ergens op baseren. Het kan bijvoorbeeld grappig zijn dat een groot regisseur als Kubrick zomaar een film begint met mannen in apenpakken die naar elkaar krijsen en een gevecht aan gaan me tapirs, maar het is duidelijk niet grappig bedoelt. Bij Life of Brian kun je er op wijzen dat de conflicten tussen de verschillende religieuze groepen in werkelijkheid zeer ernstig zijn, maar dat is niet de wijze waarop Monty Python het presenteerd. Datzelfde heb ik dus hier, ik kan wel dingen aanwijzen die op papier grappig of cynisch zijn, maar dat is niet zoals de film het presenteerd. De toon is serieus en hoewel de personages me niet aanspraken kreeg ik toch de indruk dat Sirk en zeker zijn acteurs hen liefdevol neer wilde zetten.
Zoals je het beschrijft klopt het precies. Het ís inderdaad een doktersroman als je het zo verteld. Maar het verschil met een doktersroman is dat dit een film is van Sirk. En dus bij voorbaat geen doktersroman.
Ik zou Sirk graag een vrijbrief geven, maar was dit niet een van de eerste van zijn bekende melodrama's? De meeste tot meesterwerk verklaarde films van de man kwamen immers pas hierna. Misschien moest hij nog wat schaven aan zijn kwaliteiten als melodramameester? Daar is op zich geen schande aan. Hij deed hiervoor wel Has Anybody Seen My Gal, die een ook een dergelijk moraalverhaaltje vertelde, maar meer op komische Caprawijze. Die vond ik wat overtuigender en belangrijker, vermakelijker. Maar het is juist omdat latere Sirkfilms het drama ook serieus namen dat ik dit dacht dat Sirk in Magnificent Obsession meende wat hij liet zien.
Die hele ongeloofwaardige twist met Hudson is toch een dijenkletser op zichzelf? Het is toch het cynisme ten top dat Sirk dit serieus brengt en dus eigenlijk mensen die dit letterlijk nemen en voor zoete koek slikken op zijn zachtst gezegd 'een beetje dom' vindt. Het naïeve van Wyman, de goedaardige, die door haar eigen man wordt vergeten en door iemand die haar het ongeluk brengt alsnog wordt gered...
Nou kan ik daar wel cynisch van worden, maar wees eens eerlijk: brengt Hollywood niet jaarlijks films uit met dergelijke onzinnige plots die wij serieus moeten nemen? En geef jij die films doorgaans een hoog cijfer? Ik vermoed van niet. Waarom deze dan juist cynisch of ironisch moet zijn weet ik niet, er is geen verschil. Als dit al een parodie is dan is het een te ver doorgeslagen parodie geworden die verandert is in wat het probeerde voor de gek te houden. Kick-Ass kende dit jaar een zelfde probleem.
Maar het kan heel persoonlijk zijn. Twee andere voorbeelden van films waar ik de "humor" van het cynisme wel in zie zijn 'The Doom Generation' van Gregg Araki en 'Starship Troopers' van Paul Verhoeven (jée, dat die titels hier nog eens genoemd zouden worden).Maar die worden vaak ook misbegrepen (althans zo zie ik het dan).
Beide films niet gezien, maar van Starship Troopers hoor ik wel vaker dat het een parodie is. Overigens wil ik aan het lijstje Werner Herzogs versie van Bad Lieutenant toevoegen. Die wordt op MovieMeter door veel mensen serieus genomen (misschien omdat het de titelgenoot van Ferrara wél ernst was), maar die wat mij betrefd een soort parodie is op typische Hollywoodpolitiefilms.
Wat leuk is om te lezen is "Sirk on Sirk - Conversations with Jon Halliday" van faber&faber, 1997. Daar staat één en ander over de beweegredenen en motivatie van Sirk. Ook over deze film. edit: ik zie dat het boek niet makkelijk meer te krijgen is, wellicht wil je het eens lenen van me.
Ik ben in ieder geval benieuwd naar wat hij te zeggen heeft, maar het zou me verbazen als het de film beter zou maken. Kennelijk is het in ieder geval een film waar veel verschillende meningen over bestaan. Jij vind het cynisch, de critice ironisch, het boekje in de dvd-box, Querelle en ik vinden het serieus. Wie heeft gelijk? Wel wekt geen enkele reactie voor die van mij hier op MovieMeter de indruk dat heen geen serieus melodrama is.