134.868 gebruikers | 85.640 films | 31.032 regisseurs | 3.506.622 berichten | 4.927.503 stemmen

locatie: Films » Il Sorpasso (1962) » Info

Roadmovie / Komedie
105 minuten

geregisseerd door Dino Risi
met Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant en Catherine Spaak

Roberto, een verlegen student, ontmoet Bruno, een flamboyante veertiger. Samen ondernemen ze een tripje door het Romeinse land en bezoeken hun beider families. Roberto kijkt enorm tegen Bruno op, maar ontdekt achter zijn façade ook een zekere oppervlakkigheid.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 juni 2004, 16:30 uur
Vanaf 6 juli in de NRC reeks verkrijgbaar op DVD, met nieuwe cover :).

kappeuter
(moderator)
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 juni 2004, 16:33 uur
Dat is jammer, bovenstaand plaatje is prachtig!

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Il Sorpasso (€ 9,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Il Sorpasso (€ 10,29)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Il Sorpasso (€ 10,45)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 juni 2004, 16:37 uur
ja, dat dacht ik al. De vrouw verdwijnt van de cover en twee mannen in auto komen in de plaats.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 februari 2005, 15:15 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
mooie roadmovie ten tijde van de twist, met tragische afloop!

FisherKing
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 februari 2006, 23:08 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Prachtige levenslustige roadmovie. Vittorio Gassman spettert van het scherm af als avonturier.

Begint als een heerlijk luchtig filmpje maar verandert gedurende de film in een vrij existentialistisch thema. De rol van een hele jonge Jean-Louis Trintignant is ook voortreffelijk.

De tijdsgeest, de muziek, de levensinstelling maken dit alles tot een hele complete film. het einde is een klap in je gezicht en verhoudt zich met thema van levenslustigheid

Voorlopig 4* maar een herziening zou meer kunnen geven.

(en wat hebben maar weinig mensen deze aantrekkelijke film gezien)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2006, 0:28 uur
Zeer mooie film. Luchtig aan het oppervlak maar met een tragische ondertoon. 4*

FisherKing
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2006, 0:31 uur
Ja, ook zo'n film die je bijblijft. Dat zijn vaak klassiekers. ;)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 maart 2007, 21:23 uur
Slechts 5 stemmen hier? :o

Deze film verdient een veel groter publiek.

Eindelijk eens een roadmovie waarbij er ook daadwerkelijk veel scènes zich afspelen in de auto, op de weg. De hele film is een aaneenschakeling van de worsteling van een verlegen puber en een charismatische praatjesmaker. Deze combinatie leidt tot vele hilarische situaties onderweg. De film heeft een onnoemelijk hoog tempo.

Toch is er een serieuze onderlaag in deze film aanwezig. Kun je jezelf veranderen en voel je jezelf daar dan beter onder of moet je gewoon accepteren wie je bent? En welke levensstijl is nou de juiste? Aan beide levensstijlen zitten voordelen en nadelen. Gedurende deze film worden deze steeds duidelijker onderstreept aan de hand van contexten die zich onderweg voordoen. Humor neemt een essentiële plaats in deze film in, het weet onderhuids toch drama op te roepen.

Maar het is vooral genieten geblazen tijdens deze film, bereid je voor op een charmeur die iedereen weet in te pakken, waardoor er soms ongemakkelijke situaties ontstaan of juist hele losse situaties in kringen waar je het niet van verwacht. Muziek is alom aanwezig en er wordt ook volop gedanst. Geen neo - realisme in deze film, maar met al dat gepraat wel heerlijk Italiaans en sfeervol.

Het einde, daar moet je zelf over oordelen. bij mij, kwam het echter aan als een donderslag bij heldere hemel . Dit had ik nooit verwacht. de film krijgt nog een filosofische lading mee. Zo `n wilde levensstijl is niet alleen maar leuk. Maar ironisch genoeg heeft de jongen wel de 2 mooiste dagen van zijn leven achter de rug. In ieder geval, een beetje pendelen tussen de 2 uiteenlopende levensstijlen in lijkt mij het beste! Een dikverdiende 4* Kom op Italië - liefhebbers, jullie zijn aan zet.

dragje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 april 2008, 17:28 uur
Ik ga deze film onder het genot van een goed fles wijn samen met vrienden in mijn privé bioscoop bekijken.

Madecineman
(moderator)
avatar van Madecineman
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 april 2008, 20:19 uur
dragje schreef:

LOL. Decadentie is vast geen vies woord in dragje z'n woordenboek :P

dragje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 mei 2008, 1:14 uur
Il Sorpasso brengt hetzelfde teweeg als een uitstekende Italiaanse wijn. Hij ontroerd, en smaakt naar meer. Vittorio Gassman's optreden spettert van het witte doek en zorgt dat de film bruist en geen seconde verveelt. Il Sorpasso is een ode aan het leven, carpe diem quam minimum credula postero totdat deze letterlijk voor een verassende apotheose verantwoordelijk is.

@Madecineman

Ach, je moet je het zo maar bekijken, de een betaalt zich krom voor een nieuwe dvd's, de ander voor een privé bioscoop. Alleen jammer dat ik voor beide koos ;)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 oktober 2009, 5:03 uur

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 oktober 2009, 15:07 uur
Mooier.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 augustus 2010, 19:19 uur
Niet de beste Italiaanse komedie ooit,om de simpele reden dat dit geen komedie is.Verder een meesterwerk,in de 1ste plaats vanwege de weergaloze chemie tussen Gassmann,de extraverte larger than life epicurist en charmeur( Bruno),en zijn absolute tegenpool,het dode piepjonge vogeltje Trintignant( Roberto).
Deze film wordt wel als de eerste echte roadmovie beschouwd,en werd door Hopper en Fona gememoreerd als een inspiratiebron voor easy rider.Il sorpasso bevat talloze verwijzingen naar de popculture van die tijd,waarin la dolce vita binnen het bereik kwam van de massa's.De hele omgeving schijnt hoop en optimisme uit te stralen op een prachtige feestdag(15 Augustus) totdat,totdat....
Quote:ik begon aan l'eclisse van Antonioni,maar ik viel in slaap ^O^

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 december 2010, 0:53 uur
Na een tip vanavond deze roadmovie gekeken over de zich ontwikkelende vriendschap tussen de introverte Roberto en de bon vivant Bruno. Een voor die tijd vlotte film, vol nostalgie en sfeer (begin jaren zestig), met als leitmotief: mooie Italiaanse vrouwen (Catherine Spaak; kan ook zingen), een toeterende claxon en vooral heerlijke muziek ("Quando quando") waarop wordt getwist dat het een lieve lust is. Het schijnt dat de muziek in Il Sorpasso Dennis Hopper inspireerde om ook liedjes te gebruiken in Easy Rider. Grappig vond ik dat de Lancia Aurelia ("B24 sport" voor de kenners onder ons - ik niet) is uitgerust met een platenspeler - nee, geen cd-speler ;) - waar een singletje in kan worden gedraaid. Voelde bijna heimwee, ook al heb ik die tijd niet bewust meegemaakt. Is in ieder geval geen verspilde zondagavond geweest.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 maart 2011, 20:55 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Heerlijke film: zomers, typisch Italiaans, schitterende beelden en prachtige muziek uit begin jaren 60 (Quando Quando Quando, St Tropez Twist).
Prachtig een platenspeler in de auto (zo'n eentje waar je de singles inschuift).
Maar ook een sfeer die langzamerhand serieuzer wordt (uitbundige komedie wordt het zowiso nergens) als ook de levensgenieter niet alles voor elkaar blijkt te hebben.
En een schitterende jonge Jean-Louis Trintignant die gedurende twee dagen uit z'n studiesleur wordt gehaald.
Doet af en toe wat denken aan La Dolce Vita maar dan met gewone mensen.
En regisseur Dino Risi laat uiteindelijk zijn cynisme toch de overwinnaar zijn.
Meesterwerkje!

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2011, 13:26 uur
Overgewaardeerd. Het ADHD-gedrag van Vittorio Gassman begint op d'n duur op je zenuwen te werken. Jammer ook dat Catherine Spaak maar een mini-rolletje heeft. Een enorme tegenvaller.

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juni 2011, 13:18 uur
Die hoofdrolspeler Gassman is een vreselijke irritante eikel.
De film wordt totaal verziekt door deze kerel.
Eigenlijk is het verhaal en het camerawerk best ok en ja dat stuk van Spaak had maar een niemandalletje van een rol. Die Lancia is toch wel prachtig, I love roadmovies.
Ik was doodmoe van die Gassman en blij dat de film afgelopen was.
Zonde, het had zo mooi kunnen zijn.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 juli 2011, 11:31 uur
Bloompje schreef:

Vind dat toch zo'n doodszonde he. Muziek albums gaan ze toch ook niet uitbrengen in een hele andere hoes.
Kraftwerk bijvoorbeeld heeft een kartonnen nieuwe hoes met daarin de cd met originele cover.

Maar goed, over de film kan ik kort zijn: zeer goed!
En direkt erna weer een vrolijke tune...
Te gek ook die singles draaien in de auto.
De handeling is hetzelde als een cd in de auto draaien. Visionair :D

Vier sterren.