Last Action Hero (1993)

geregisseerd door
John McTiernanmet
Arnold Schwarzenegger,
Austin O'Brien en
F. Murray AbrahamJack Slater (Arnold Schwarzenegger) is de held van het witte doek. Zijn grootste fan Danny krijgt een magisch bioscoopkaartje waarmee hij in de echte filmwereld terechtkomt. Danny heeft waardevolle informatie over de criminelen waar Slater naar op zoek is. Samen gaan zij op jacht naar de bandieten. Wanneer het magische kaartje in handen van de bende valt en zij op hun beurt door het witte doek in de echte wereld stappen, lopen film en werkelijkheid in elkaar over.
[permalink] geplaatst op 11 juli 2010, 16:55 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDid someone say "action"?
Gisteren na het voetbal nog wat blijven zappen voor de zoveelste keer op rij door de warme hitte die ervoor zorgt dat mijn kamer een broeikas wordt. Toen op Schwarzeneggers naam gestoten en ik moest er ineens terug aan denken dat ik dit jaar een presentatie over hem heb gedaan voor Engels. Kon me niet herinneren dat ik de film had genoemd dus ik was wel benieuwd naar wat dit was.
Last Action Hero is in de eerste plaats een vermakelijke film. Hoewel, technisch gezien krijgen we een aantal films in een film en het idee sprak me wel aan. De film zit dan ook vol met geslaagde parodieën (ging in een deuk bij het Terminator en het I'll be back gedeelte) maar jammer genoeg ook af en toe een film die er niet echt bij past. Dan heb ik het vooral op Het Zevende Zegel van Bergman dat er bij wordt getrokken, beter bij de 'gewone' films à la Die Hard gehouden volgens mij. Last Action Hero heeft voor de filmfan dan ook wel genoeg te bieden. Klassiekers en iets mindere klassiekers, om het maar eens met een eufemisme te zeggen, worden vaak met de nodige zelfspot behandeld maar het is vooral het vermakelijke plot dat voor punten scoort. Oké, op sommige punten vrij kinderlijk maar in het algemeen zit het wel vol met de goede vondsten. Ook leuk om te zien hoe McTiernan eigenlijk twee compleet verschillende werelden weet te creëren. Het gedeelte van de film in de film, Californië dus, ziet er lekker kleurrijk uit en het is echt zo'n stadje waar het nooit regent maar wanneer de film zich afspeelt in New York voel je de kilte en duistere sfeer die er hangt.
Een fan van Schwarzenegger kun je me niet echt noemen, heb daarvoor te weinig van zijn werk gezien, heb maar een zevental films gezien al zie ik wel dat er nog een aantal films zijn die ik ken maar waar ik niet op heb gestemd maar alles zit nogal ver weg. Het scheelt natuurlijk ook al dat wanneer Schwarzie zijn glorieperiode had, er van mij nog geen sprake was. Toch maar eens wat achter zijn werk gaan want dit doet hij gewoon goed. Hij heeft de nodige zelfspot en dat kan ik wel appreciëren. Austin O'Brien daarentegen is me net iets te vaak aanwezig waardoor ik hem al snel als irritant aanvoelde. Het constante geroep dat ze in een film zaten ging me nogal snel de keel uit hangen maar gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd met de vele cameo's die de film kent. Ian McKellen, James Belushi, Tina Turner, Chevy Chase, Sharon Stone, Van Damme en nog zoveel meer. Charles Dance was trouwens wel ontzettend cool in de rol van Benedict.
Vermakelijke actiefilm waarin Arnie nog eens los kan gaan. De film steekt tjokvol met verwijzingen en coole one-liners waardoor een herziening er nog wel eens in zit. Jammer van O'Brien maar gelukkig kent de film teveel hoogtepunten om daar op af te reken.
3,5
[permalink] geplaatst op 11 juli 2010, 18:43 uurNiet dat Schwarzenegger een groot acteur is, maar de Oostenrijker heeft in de late jaren '80, begin '90 allesinds zijn stempel gezet op het actie-genre. Dat hij zichzelf (integenstelling tot enkele andere populaire genre-acteurs van dat moment) niet te serieus nam, bewees de man (opnieuw) met 'Last Action Hero'. Pure zelfspot. Niet enkel het genre werd met een gigantische knipoog gebracht, zijn hele persona kreeg dezelfde benadering. Goed geschreven trouwens.
Als 11-jarige vond ik dit avontuur in ieder geval fantastisch. De indrukwekkende action-man uit 'Predator', 'Terminator', 'Commando' en (geloof het of niet) 'Kindergarten Cop' in een film die wel gemaakt leek te zijn voor jongens van mijn leeftijd. Ik waande me allesinds Danny te zijn, het verhaal rond dat magische bioscoopticketje kon me als jonge filmfan helemaal opslorpen. En dat was toch de bedoeling, niet?
Blij te kunnen constateren dat de film na 17 jaar nog steeds overreind blijft op de meeste vlakken. 'Last Action Hero' heeft in ieder geval de tand des tijds overleefd, heel even was ik opnieuw een 'klein manneke'.
3,5
[permalink] geplaatst op 19 juli 2010, 10:15 uurEcht zeer leuke film die mij jeugdsentiment geeft =)
Ik vond het ook lachen om Sharon Stone als Basic Instinct voorbij zien te komen, James Belushi en Jean Claude van Damme

3,5
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2010, 20:12 uurLekkere zichzelf op de haknemende Schwarzenegger film. Mooiste karakter van de film is Charles Dance als de hitman.
0,5
[permalink] geplaatst op 19 oktober 2010, 22:04 uurVroegahr nog wel leuk. Nu zie ik dat alles wat mis kan gaan in een film hier mis gaat. Het ergste daarvan is misschien nog wel dat Schwarzenegger, die een parodie van zichzelf zou moeten spelen, helemaal niet grappig is. Net als de rest van de film. Nog net 0,5* voor de scene in het begin met het jochie en de biosmedewerker. Dat was nog wel hartverwarmend.
3,0
[permalink] geplaatst op 15 december 2010, 21:06 uurVeel gekeken toen ik klein was
djelle
[permalink] geplaatst op 23 december 2010, 22:39 uurBlu Ray uitgave van deze film is een aanrader! Heel mooie beeldkwaliteit en prima geluid. Alleen erg jammer dat er geen extra's opzitten.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 januari 2011, 10:54 uurBlijft nog steeds een heerlijke actie film van Schwarzenegger en helemaal op Blu Ray.
Het verhaal zit goed in elkaar en de overgang van de "echte wereld" naar de "film wereld" wordt goed overgebracht.
Ook de cameo's van de overige acteurs is goed gevonden ( Stallone als de Terminator

)...
Ook de soundtrack is een aanrader.
4,0
[permalink] geplaatst op 13 april 2011, 15:00 uurWat een film!!! vooral de humor

.. echt jeugdsentiment!
5,0
[permalink] geplaatst op 8 oktober 2011, 21:25 uurIn een woord geweldig. Het idee, de humor , de biceps van schwarzie etc etc.
2,5
[permalink] geplaatst op 16 oktober 2011, 21:29 uurDeze zomer in het Duits in Duitsland gezien, en wat ik ervan zag leek me grappig genoeg om em nog een keer in het Engels te zien. Vandaag was het zo ver, de vriend waarmee ik altijd Schwarzenegger-films kijk, kwam weer eens langs, dus stond deze film op het menu.
Het blijft nog steeds een aardige film met een grote knipoog, waarin de clichés op de hak genomen worden en waar de acteurs ook zichtbaar lol hebben in wat ze doen. Ook grappig is dat eventjes Mozart in de soundtrack te horen is als er naar de film Amadeus verwezen wordt, en ook hoorde ik een keer de Vier Jaargetijden toen de naam Vivaldi (een van de personages in de film) genoemd werd.
Zeker aardig dus, alleen soms nogal langdradig. De film had wat mij betreft een stuk korter gemogen, want halverwege de film wist ik het wel en had ik het wel gezien. In mijn herinnering was True Lies, een andere film met Schwarzenegger die de actiefilm op de hak neemt, toch net wat scherper. Desalniettemin was het geen grote straf om de film nog eens te zien. 2,5*.
3,0
[permalink] geplaatst op 16 januari 2012, 22:15 uurVeelvuldig knipogen vermoeit.
Een van Schwarzeneggers grappigste films moet welhaast deze Last Action Hero zijn. Bomvol filmgrapjes, bekende acteurs en veelvuldige knipogen naar onder anderen Sylvester Stallone en zichzelf. Veel actie en een originele invalshoek ronden het geheel af naar een verdiende voldoende, al begint tegen het einde de vermoeidheid een beetje toe te slaan en had de film best een half uurtje korter gemogen.
Goed.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 5:04 uurEn dan toch leuk om met de wetenschap van nu deze quote nog eens voorbij te zien komen:
Nick: 'There are lots of things worse than movies: politicians, wars, forest fires, plague, sickness, pain, politicians...
Jack Slater: You already mentioned politicians...
Nick: I know, but they are twice as bad as anything else'
Ook leuk dat zijn toenmalige vrouw Maria Shriver een rolletje speelt bij die premiere. Mooie vrouw daar zeg.
3,0
[permalink] geplaatst op 18 mei 2012, 11:46 uurVroeger ooit eens gezien, nu nog een keer, hij blijft leuk, prima vermaak.