132.191 gebruikers | 82.807 films | 30.189 regisseurs | 3.421.276 berichten | 4.774.767 stemmen

locatie: Films » Nightmare Alley (1947) » Info

Drama / Film noir
110 minuten

geregisseerd door Edmund Goulding
met Tyrone Power, Coleen Gray en Joan Blondell

Zwerver Stanton raakt gefascineerd door het circusleven en in het bijzonder door een alcoholistische gedachtenlezer. Deze leert hem hoe makkelijk het is om mensen op te lichten en wanneer de man sterft neemt de zwerver de rol van gedachtenlezer over. Na een tijdje besluit hij dat het circusleven te kleinschalig is en lokt rijkaards door hen te laten geloven dat hij kan communiceren met hun overleden geliefden.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 januari 2006, 1:25 uur
Een erg goede film noir die veel meer aandacht verdient!!

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 februari 2007, 0:17 uur
Wat een *BRILJANTE* film is dit!
Een van de beste films allertijden.....ongelooflijk,dat deze film zo onbekend is gebleven.
Deze film had de oscar mogen winnen,als beste film van het jaar 1947.
Tyrone Power geeft de performance van zijn leven.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 mei 2007, 12:00 uur
Besteld via Ebay.
Ben benieuwd.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 mei 2007, 14:49 uur
Helemaal eens met Dutchfan.
Dit is een absolute topfilm, fantastische rol van Power, maar ook de drie dames zijn uitstekend.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 mei 2007, 2:23 uur
Jeetje, wat een film is dit! Geweldig!!!

In vergelijk met Nightmare Alley is The Night of the Hunter een flauw kinderachtig sprookje, ondanks de geweldige rol van Robert Mitchum als geslepen godsdienstige oplichter.

Het verhaal van William Gresham over een ambitieuze circusartiest lijkt op een klassieke Griekse tragedie over de onontkoombaarheid van het lot. Deze film van Edmund Goulding met Tyrone Power als een zeer gewiekste gedachtenlezer behoort tot de betere film noirs.

De naam van Jules Furthman als scenarist van deze film wil ik hier toch ook maar even noemen. Via deze film kom ik erachter dat hij meegewerkt heeft aan diverse andere films die bij mij zeer goed in de smaak vallen. Een paar films van regisseur Josef von Sternberg zitten daartussen en ook nog enkele andere met o.a. Humphrey Bogart.

kappeuter
(moderator)
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 juni 2007, 10:21 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Vermakelijke oldie met hak op de tak plot.
Doet me denken aan een spannend stripverhaal. Er gebeurt veel in de film, beetje teveel misschien.
Het verhaal met de tarotkaarten is nogal over the top. Als later in de film opnieuw de 'hanged man' kaart op de grond valt in Tyrone's huis. Tja....

Tyrone Power is de George Clooney van die tijd. Hij heeft een krachtige uitstraling. Hoe hij de politieagent ompraat is mooi om te zien. Zijn personage vind ik soms wat stereotiep, vooral op het einde vind ik het too much. Dat ie als zwerver en alcoholist op straat belandt en uiteindelijk in het circus de geek mag spelen en een giga zenuwinzinking krijgt en er een labiel wezentje overblijft. Dat zie je alleen in oude films.
Coleen Gray is bloedmooi, maar haar personage vind ik een beetje irritant. Ze heeft soms van die hysterische trekjes.
Helen Walker, de psycho-therapeut (?) maakte het meeste indruk op me. Prachtige acteerprestatie. Ze heeft een mysterieuze uitstraling en in deze film weet ze perfect de twijfel over te brengen; is ze te vertrouwen of niet...
De muziek gaat op dramatische momenten voluit. Dat had wel wat minder gemogen.

Ondanks alle kanttekeningen is Nijgtmare Alley een film vol mooie momenten. In de illusionisten hausse die nu heerst in de filmwereld is het wel eens leuk om te zien hoe men dit vroeger in beeld bracht.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 juni 2007, 9:48 uur
Ik heb eigenlijk helemaal niks toe te voegen aan het verhaal van Kapp. Er gebeurt idd gigantisch veel, wat alleen maar in oude films kan, zo enorm veel verschillende scenes, ik vind dat altijd wel leuk, de tijd vliegt dan voorbij.
Ik vraag me alleen nog steeds af waar de titel op slaat.

kappeuter
(moderator)
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 juni 2007, 9:58 uur
Het lijkt me typisch een naam van een spookhuis attractie.
Het is een boekverfilming trouwens, het boek heet ook zo. Via die link vind ik ook geen expliciete titelverklaring.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 juni 2007, 14:51 uur
Ik vraag me alleen nog steeds af waar de titel op slaat.

De titel Nightmare Alley roept bij mij associaties op met Tin Pan Alley, een naam die je soms in de muziek tegenkomt. Iemand heeft me ooit eens verteld dat dit oorspronkelijk de bijnaam zou zijn voor duistere doodlopend steegjes waarin zich figuren bevinden die volledig aan lager wal zijn geraakt. Misschien dat de titel Nightmare Alley ook iets van zo'n bijbetekenis heeft, zoals in de Nederlandse taal de figuurlijke betekenis van in de goot dat doet.

Op de Engelse Wikipedia is wat korte informatie te vinden over het boek, waarop de film gebaseerd is. Het is een studie over de onderste kanten van de showbusiness met zijn verlopen randfiguren. Een duistere wereld van een derderangs kermis met allerlei gelukszoekers, listige oplichters en machiavelliaanse femme fatales.

In een ander item in deze Wikipedia is ook iets te lezen over de film. Op het terrein van 20th Century Fox is een compleet werkende kermis met een oppervlakte van 40.000 m² gebouwd. Daarnaast zijn ook meer dan 100 attracties en kermismensen ingehuurd om het in de film allemaal zo echt mogelijk te laten lijken.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 augustus 2007, 13:59 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Een meesterwerk zag ik er niet in. Dit heeft vooral te maken met het doorzichtige script. Te veel opzichtige aanwijzigingen omtrent de afloop van de film, tot het irritante toe. Kappeuter gaf al het jeuk-moment van de tarotkaart 'de hangende man' die deze keer bij Stanton weer op de kop op de grond is gevallen per ongeluk.

Toch blijf je met het puntje op de stoel zitten, en wel door het fantastische spel van Tyrone Power. Bij het MM-publiek bekend voor zijn rol in Witness for the Prosecution. Tevens zijn laatste complete filmrol. Power was destijds vooral populair in swashbucklers en natuurlijk die ene leuke Zorro film. Hij overleed in het harnas aan een hartaanval, tijdens de filmopnamen van een degen-gevecht van opnieuw een swashbuckler. In 'Nightmare Alley' dwong hij mij als kijker de ogen op het scherm te houden.

Resultaat, een schamele 3,5*.

Titelverklaring (interpretatie): in de film werd al een link gemaakt naar het feit dat Stanton leefde in een nachtmerrie, aldus de psychologe. Er is geen weg meer terug, een doodlopend steegje, waar Stanton zich zelf naar toe heeft laten opjagen.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 augustus 2007, 14:01 uur
Eens met de meeste commentaren hier. Van mij hadden die tarotkaarten ook niet gehoeven en het einde lag er inderdaad veel te dik bovenop. Verder vond ik Gray ook niet bijster goed spelen. De andere twee vrouwen zijn minder aantrekkelijk, maar deden het beter. Maar het is toch Power die de beste rol heeft. De film zelf kijkt heerlijk weg en heeft veel vaart. Niet iedere scène is even goed, maar uiteindelijk blijft er toch wel een vermakelijk noirtje over.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 oktober 2007, 18:40 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
IJzersterke film-noir. Werd destijds te duister en te vatbaar voor censuur bevonden om proper uit te brengen, en heeft daarom niet de klassiekerstatus ontvangen die het wellicht verdient.

Het einde vind ik toch eeuwig zonde. Oorspronkelijk eindigde de film met: "I was born to be the geek!" (oid) maar de studio execs vonden ook dit te duister en wilden liever een happy cliché - en daarmee totaal out of place - einde. Voor mij toch een behoorlijke smet op deze verder geweldige film.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 februari 2008, 15:52 uur
One way ticket

De uiterst veelzeggende titel sluit alle twijfel uit: 'Nightmare Alley' is een film-noir pur sang, een sinister noodlotsdrama waarvan een opvallende universaliteit uitgaat. De ambiguïteit van het lot, hier origineel benaderd en uitgewerkt, gaat namelijk hand in hand met een drang die in principe eigen is aan elke mens: de onnavolgbare drang naar succes.

'Nightmare Alley' dompelt de kijker letterlijk onder in de anonimiteit van het zigeunerleven en laat ons aanvankelijk slechts meedromen van succes. Hoewel, ieder van ons hecht een eigen waarde aan een bepaald geloof en een bepaalde visie op de werkelijkheid. Voor de één ligt de weg naar het vergankelijke onvoorwaardelijk vast en is het huidge leven een nachtmerrie die maar één uitweg kent: in een steegje... om de hoek. Voor de ander is het lot dan weer vatbaar voor verandering en kan hij of zij bijgevolg de illusie op mogelijk succes staande houden. Hoe dan ook, we voelen ons deel van de situatie, de druk stijgt, de lucht lijkt op ons neer te vallen en de muren komen geleidelijk dichter. De uitkomst lijkt dan ook voorspelbaar, maar niettemin onafwendbaar, omdat 'Nightmare Alley' bewust toewerkt naar een zuiverende, doch wrange anticlimax.

Binnen het gegeven van duistere wegen en veraderlijke paden kiest 'Nightmare Alley' echter voor een benadering die licht differentieert van de archetypische benadering van het genre. De gewoonte leert ons namelijk dat de femme-fatale de mannelijke protagonist verleidt en hem geleidelijk naar zijn ondergang leidt. Maar in 'Nightmare Alley' verleidt de mannelijke protagonist de vrouwelijke personages, zodat ze hem zouden volgen in zijn queeste naar succes. Het spelen met het geloof van anderen, kan echter niet blijven duren. Het is dan ook een kwestie van tijd en ondervinding vooraleer zijn superieure houding, zelden vergezeld van enige emotie en schuldbesef, wordt ontmaskerd en hij alleen komt te staan op deze wereld. Al is dat uitgezonderd het geheel overbodige einde...

De wijze waarop alles visueel geënsceneerd en muzikaal benadrukt wordt, is opvallend economisch. Regisseur Goulding beperkt zich tot een eerder veilige en correcte mise-en-scène, en opteert daarnaast enkel voor een muzikale bijdrage wanneer de protagonist zienderogen een trap lager valt. Soms is de fles dan ook sneller leeg dan je denkt...

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 oktober 2008, 17:33 uur
Eindelijk weet ik nu wat een "Geek" betekent. Tja, dat einde was net dat beetje teveel 'sweet' in my cup of tea; maar begrijpelijk gezien het jaartal waarin het gemaakt werd. Deze duistere wereld van de carnies, die ook als basis diende voor o.a. Carnivale, is een kijkgenot van de bovenste plank. Ook het acteerwerk laat niets te wensen over. Het verhaal is een ultieme draaikolk met 'vreemde geesten'.

Gaat dat zien.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2009, 1:02 uur
In 1945 maakte Hitchcock Spellbound. In 1958 maakte Ingmar Bergman Ansiktet (The Magician) .Nightmare Alley past er tussen in. Het onderwerp is actueel...denk hierbij aan Jomanda (oorspronkelijk danseres), Char en die 'babyfluisteraar'....zij zijn moderne 'zigeuners' die door de mediawereld trekken en onzekere mensen misleiden met hun 'kunsten'.

Deze film toont ons hoe deze artiesten te werk zouden kunnen gaan. De geest die hier in de fles zit wordt, gedreven door toeval en ambitie, eruit gehaald.
De film is prachtig geschoten. De dialogen zijn energiek en direct.
En de hoofdrolspeler....wordt gaande weg fascinerender. En Lilith deed me soms aan Ingrid Bergman denken.

Een bijzondere film noir!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 14:14 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Even dacht ik dat Lilith(én dus die patiënten) Stan belazerde(n) uit een 'cruel to be kind'-principe om hem eens een flink lesje te leren, dat had ik een leuke twist gevonden, maar de uitwerking dat Stan alsnog door zou draaien* had dan wel zo mogen blijven. Het alternatieve einde, want oorspronkelijk lagen er twee andere eindes klaar, vond ik verder niks mis mee, alleen die twee laatste zinnetjes: ''How can a man get so low?'' ''He reached too high'' lagen mij er te dik boven op. Het had van mij mogen blijven bij Stan en Molly die elkaar in de armen vielen. Maar goed, toen had ik inmiddels al zo'n kleine twee uur enorm genoten van een geweldig verhaal, een mooie vormgeving en heerlijk acteerwerk, dus mij hoor je verder niet klagen.

Dat met die tarotkaarten is inderdaad ook iets te opzichtig, maar toch maar een klein detail bij zo'n sterk verhaal, waar je die enthousiaste, maar naieve(of toch iets in die richting) Stan langzaamaan ziet veranderen van kwaad tot erger... Én erger...

4,5*.

* O, ja, en wanneer Stan dan in totale verwarring er vandoor zou gaan, hij zou een tragisch ongeluk zou krijgen en eveneens als 'geek' zou eindigen, maar dat is een andere film... ;)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 februari 2010, 19:46 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Hoe heeft dit in hemelsnaam het genre film-noir toegewezen gekregen?
De film zelf is aardig. Redelijk vermakelijk, maar meer niet. Het einde (Helen Walkers personage) was een beetje ongeloofwaardig, maargoed... Power is hierin wel in één van z'n beste rollen en ook Coleen Gray speelt leuk (al is ze beter in Kiss of Death).

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 maart 2010, 3:20 uur
Aardig maar niet meer dan dat, na het circus-gebeuren verloor ik al gauw de interesse, vond 't ook geen noir, duurt allemaal te lang, behoorlijke tegenvaller.