134.911 gebruikers | 85.732 films | 31.052 regisseurs | 3.508.748 berichten | 4.931.041 stemmen

locatie: Films » Yol (1982) » Info

Drama
114 minuten

geregisseerd door Serif Gören en Yılmaz Güney
met Tarık Akan, Şerif Sezer en Halil Ergün

Vijf gevangenen krijgen een week verlof van een strenge, brute gevangenis in Turkije. Ze reizen vanzelfsprekend naar hun familie en vrienden. Helaas komen ze thuis echter vooral desillusie en tragedie tegen. Het aanpassen aan de wereld buiten de gevangenis brengt ook de nodige problemen met zich mee.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juni 2005, 9:02 uur
Wow, waarom hebben zo weinig mensen deze film gezien? Schande! Prachtig staaltje film! Wel jammer van dat paard...

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juni 2005, 16:31 uur
Gewoon verkrijgbaar bij de Cinematheek, op VHS volgens mij.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Yol (€ 8,89)
exclusief € 1,75 verzendkosten

Yol (€ 9,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Yol (€ 10,29)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juni 2005, 16:52 uur
Tegenwoordig vind je de Yilmaz Güney films (ook dvd's) in meeste turkse videotheken/muziekwinkels.

Zoals ik een keer zei ergens op MM, ik ken een winkel in Rotterdam Noord, die turkse DVD's verkoopt. Meestal ook op aanvraag.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juni 2005, 16:59 uur
Ja, maar daar hebben de Nederlanders niets aan denk ik ;)

Heeft die videotheek trouwens geen internetsite of een e-mail adres, waarmee ik een filmlijst kan opvragen?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juni 2005, 19:24 uur
Anatolia schreef:
Ja, maar daar hebben de Nederlanders niets aan denk ik ;)
Als de dvd's engels ondertitelt zijn? Kan wel goed van pas komen, denk ik?

Nee, volgens mij hebben ze geen eigen site

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juni 2005, 20:32 uur
Voor de belangstellenden: Yol komt een dezer dagen uit in de NRC handelsblad DVD-reeks met moderne europese klassiekers.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2005, 23:42 uur
Moelijk te zeggen wat ik echt van de film vond. Allereerst wordt Turkije op zowat alle punten bekritiseerd. De Koerden-kwestie. Eerwraak. Maatschappij. Religie. Normen en waarden. Tis om het kort te zeggen een beetje heavy om dan een duidelijke mening te vormen over de toenmalige situatie in Turkije.

Verder is het een bijzondere film, die terecht als klassieker wordt beschouwd. 4/5

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 juli 2006, 17:15 uur
Een van de beste turkse films die ik ooit heb gezien. klopt wel dat ie een beetje heavy is en veel kritiek heeft op turkije maar in die tijd waren er ook veel dingen om kritiek op te hebben.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 augustus 2006, 1:37 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Prachtige film, Gouden Palm winnaar.

Ten eerste valt de beeldenpracht op. De film begint als het ware als een road-movie. Via treinen, bussen en andere vervoersmiddelen komen de vijf heren (met uitzondering natuurlijk van de man die z'n papieren verloren was en opgepakt werd) aan op hun bestemming. Daarna worden de vijf verhalen netjes door elkaar heen verteld, van besneeuwde landschappen tot het stoffige Koerdistan. Liefde voor de natuurpracht van Turkije wordt sterk neergezet.

Liefde valt niet te zeggen over de maatschappij in Turkije destijds. Mijn tweede punt. Zeer kritisch. Hier en daar een stomp in de maag en voor mij als westerling onbegrijpelijk. Ontroerend. Ik was nog wel minuten stil na de film.

Ten derde, de minpunten: de montage vond ik vaak belabberd. En daardoor kwamen een aantal gebeurtenissen niet goed uit de verf. Beste voorbeeld is de eliminatie in de trein.

Al met al is dit een aanrader voor de cinefiel. 4 sterren.

De bans van de films van de Koerd Yilmaz Güney werden opgeheven in Turkije in 1992. Pas in 1999 draaide Yol in de Turkse theaters. Met 1 aanpassing: als de hoofdrolspelers op plaats van bestemming komen, komt er in beeld te staan waar ze zijn. Behalve bij de sequence in Koerdistan, daar komt het niet in beeld.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 augustus 2006, 11:27 uur
Yol is de beste Turkse film ooit. Regisseur Yilmaz Guney heeft een geniaal script afgeleverd en de acteerpresetaties zijn goed.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 december 2006, 1:44 uur
Na zoveel lovende woorden viel de film een beetje tegen. Eerste gedeelte ervaarde ik als en trage roadmovie. En het tweede gedeelte als een arabische tragediecomedie, waarbij het kijken van de hoofdpersonen genoeg is om hun gedachten te weten. Oke misschien iets te overdreven. Het geheel vond ik interessant genoeg om te kijken en een beeld te vormen over de beleving van een koerdisch en een platteland gemeente in Turkije. Hardheid door bewind alswel geldende normen en waarden en van daaruit een gevangenheid is het thema. Vooruit een 3,5

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2007, 2:20 uur
Goede filmmm ik snapte niet waarom deze film voor 15 jaar veboden was in turkije... Misschien door Yilmaz Guney = Anti-Turk en een moord op een van de rechters...

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 juni 2007, 23:39 uur
Yilmaz Güney was helemaal niet Anti-Turks. Hij had alleen kritiek op de regering. Veel van zijn vrienden waren Turks en hadden ook dezelfde kritiek. In die tijd was er gewoon veel fout in Turkije. Overal in Turkije had je armoede en werden de mensen onderdrukt. Koerden bestonden tot de jaren 90 officieel niet. Er mocht geen Koerdisch worden gesproken in openbare gelegenheden, geen Koerdische muziek en tv. Er was een grote kloof tussen arm en rijk. Vakbonden werden geterroriseerd, stakers en protesteerders werden in elkaar geslagen, geen minimumloon, mensen werden opgepakt en verdwenen gewoon, marteling, censuur enz enz. Als je kritiek hebt en Turkije wilt verbeteren ben je naar mijn mening niet Anti-Turks. Juist diegenen die door een extreem harde minderhedenbeleid, oneerlijke verdeling welvaart, religieuze onderdrukking enz Turkije instabiel maakten waren Anti-Turks.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 oktober 2007, 11:18 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
ik heb deze film 25 jaar geleden gezien, maar de scène in de trein, Òwaar het koppel betrapt wordtÒ, is één van de meest aangrijpende die ik ooit gezien heb. Voor de ze scène alleen al verdient deze film 5 sterren.

dragje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 oktober 2007, 13:43 uur
stefan dias schreef:

Een fantastische scène inderdaad.

De film op zichzelf herbergt tal van scènes die mij sterk doen denken aan de documentaire genre.
De film is cinematografisch gezien ronduit magnifiek.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2008, 10:26 uur
Ik heb hem gewoon bij Fame in de Kalverstraat in Amsterdam gekocht. Het is een NRC klassieker, dus inculsief Nederlandse ondertiteling. Heb hem ook wel eens bij de Mediamarkt zien liggen.

Prachtige film, vind de laatste scene waarin hij besluit om zijn ring toch om te doen aangrijpend. Door een aantal van dat soort juweeltjes geef ik het een 5,0.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 maart 2008, 13:26 uur
Ik hoor er veel van en ziet er inderdaad erg intressant uit.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 januari 2010, 3:36 uur
Een aangename verrassing, deze Yol, al zaten o.a. de soms matige montage en enkele mindere acteerprestaties een vlekkeloze kijkbeurt wat in de weg.
De film legt de vinger op behoorlijk wat wonden en dat is - zeker als 'buitenstaander' die niet al te vertrouwd is met de Turks/Koerdische affaire en tradities die in sommige delen van Turkijke nog steeds sterk aanwezig zijn - erg interessant om te bekijken. Ook bevat de film voldoende momenten van ontroering, het koppel in de trein en (vooral) de laatste scène met Seyit en zijn ontrouwe vrouw in het sneeuwlandschap op kop.
Het duurde even voor ik mee was, maar in het algemeen toch een fijne filmervaring. Een mooie 3,5*

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 juli 2010, 23:39 uur
Dubbel gevoel. Het overgrote deel van de film is eigenlijk nogal saai, zowel door verhaal als filmerij, maar tegen het einde wordt het drama wel weer goed neergezet. De tocht door de sneeuw is wel het hoogtepunt daarvan, en elk van de verhalen wordt 'mooi' afgerond. Turkije is een complex land, zoveel is zeker, en deze tragedies bieden een fijne indruk daarvan.
De saaiheid overheerst echter, ook door het gebrek aan dialogen en emoties die de karakters diepgang zouden kunnen geven. Laten we dus vaststellen dat als men zich eenmaal door het eerste uur heeft geworsteld, er een aardige film overblijft.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 oktober 2010, 15:14 uur
Ultra-controversieel, en goed maar ook. Want wat een wreedheid toch allemaal. Behoorlijk interessant ook om te zien al die verhalen, echter bleef ik de gehele speelduur meer een toeschouwer dan een naaste die de pijn en verdriet volledig voelt. Toch wel aanrader dit.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 december 2010, 9:35 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Schitterend film. Sommige verhaaltjes zijn beter uitgewerkt dan anderen, zoals Mug terecht aangeeft. Het verhaaltje over eerwraak behoort tot de absolute top van de cinema. Verder ook goed, maar als de scherpe randjes er een beetje afwaren was het geniaal geweest. Daardoor slechts 4 sterren.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2011, 17:38 uur
Regie en montage zijn niet om over naar huis te schrijven, met een ietwat chaotische, moeilijk volgbare film als resultaat.

Gelukkig wel mooie plaatjes en interessante thema's die een aardig beeld scheppen van provinciaal Turkije (in die tijd)