Primary Colors (1998)

geregisseerd door
Mike Nichols (I)met
John Travolta,
Adrian Lester en
Emma ThompsonJack Stanton is presidentskandidaat. Stanton houdt van mensen en in het bijzonder van mooie vrouwen. Zijn intelligente en even ambitieuze echtgenote Susan steunt hem door dik en dun en tracht zijn zwakheden door de vingers te zien. Maar als plots een seksschandaal de pers haalt, verliest Stanton z'n goede reputatie en lijken alle inspanningen van z'n medewerkers voor niets te zijn geweest.
2,5
[permalink] geplaatst op 28 augustus 2001, 19:12 uurVond er, net als bij het ongeveer gelijk uitgekomen Wag The Dog, niet al te veel aan. 2 en een halve ster.
3,0
[permalink] geplaatst op 28 augustus 2001, 23:33 uurredelijk interresante film.
2,5
[permalink] geplaatst op 29 augustus 2001, 10:47 uurDeze vond ik net iets minder dan Wag the Dog. Travolta zet wel een goede smooth talker neer.
3,5
[permalink] geplaatst op 13 april 2003, 0:19 uurLeuke en interessante film over de presidentscampagne in de VS. Wel erg gemodelleerd naar Bill en Hillary.
3,0
[permalink] geplaatst op 28 april 2003, 19:56 uurGoh, wat een goeie Bill Clinton-imitatie van Travolta. Die imitatie is eigenlijk beter dan de film, waarin net wat te weinig gebeurt om echt boeiend te blijven. De ontknoping is wel mooi. Dat dan weer wel (sorry, Hans Teeuwen gekeken). Melodramatisch, maar mooi.
Natuurlijk moet sensatiezucht het aanvankelijke motief zijn geweest voor het maken van deze film, maar vreemd genoeg wordt er uiteindelijk nog behoorlijk intelligent omgegaan met het gegeven dat juist die sensatiezucht het politieke klimaat in Amerika dreigt te verzieken.
De film doet overigens veel denken aan een totaal fictieve en in mijn herinnerering betere film uit 1972: The Candidate, met die andere Clinton-lookalike, Robert Redford, als presidentskandidaat. Ook daarin was de hamvraag hoe ver je moet gaan om president te worden.
***
3,0
[permalink] geplaatst op 7 juni 2003, 21:58 uurAan het begin van de film wordt uitgelegd hoe dat zit met het handen schudden wat de president doet (dit geld overigens ook voor ieder ander mens die dit doet). Bij mensen waarbij hij zijn ene hand op die van de andere persoon legt en dan nog zijn hand schudt met zijn andere betekent dat het een persoon is die een speciale betekenis voor hem heeft. Dit soort details zorgen ervoor voor een goeie belichting van veel zaken rondom de president.
[permalink] geplaatst op 3 juli 2003, 2:42 uurWat heeft deze film toch een geweldige script. Daarbij komt ook nog dat het verhaal uiterst boeiend is en de meeste acteurs erg geloofwaardig zijn. Verder heb ik een paar keer erg hard moeten lachen om Billy Bob Thornton, hij zet zijn rol trouwens erg goed neer. Ook is er behalve Thornton's personage nog andere leuke personages, Libby Holden (Bates) en Jack Stanton (Travolta) bijvoorbeeld maar ook minder leuke, ééntje eigenlijk, en dat is niemand minder dan Emma Thompson's personage, ze speelt een hysterische irritante wijf. Gelukkig brengt het de film niet veel schade toe.
Naar het einde toe slaat de film om in een drama, het gebeurt plotseling (Net zoals FROM DUSK TILL DAWN opeens van aktie omslaat naar horror). Het stuk na de overgang heeft mij weten te ontroeren en het past ook bij het verhaal.
Al met al een indrukwekkende film die ik ruim 3.5 sterren geef.
3,0
[permalink] geplaatst op 7 juli 2003, 11:29 uurDeze film viel me alles mee, de drama element kwam goed over, en de komische stukken waren ook leuk. Leuk geacteerd.
Dus..3*
3,0
[permalink] geplaatst op 9 juli 2003, 23:10 uurIk dacht ik ga s lekker voor deze film zitten en wachten op t moment dat hij president wordt en door een seksscandaal een fictieve oorlog verzint.
Blijkbaar had ik twee films door elkaar gehaald.
Film is gewoon leuk vermaak met een Travolta die een schitterende Clinton-kloon neerzet.
Bates was idd geweldig als side-kick maar Thornton vond ik juist niet passen in deze film.
3,5
[permalink] geplaatst op 11 juli 2003, 19:28 uurVerassend leuke film, in grote lijnen gebaseerd op het leven van Bill Clinton. 3,5*
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2003, 13:17 uurZondag, 3 Augustus 23.15u op BBC1 tonen ze hem. Ik ben benieuwd ...
3,0
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2003, 15:06 uurEn tegelijkertijd op de ARD in breedbeeld; weet je meteen wat je mist.
3,5
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2003, 15:19 uurKomt wel erg vaak op tv, deze film.
4,0
[permalink] geplaatst op 27 oktober 2003, 16:42 uurgotti schreef:
Naar de prachtroman van Anonymous (ofwel de bekende Amerikaanse journalist Joe Klein). Mooie politieke satire(?), met inderdaad prachtrollen van Travolta, Thornton en Bates
[permalink] geplaatst op 12 juni 2004, 18:19 uurDiesel schreef:
[...]
Al met al een indrukwekkende film die ik ruim 3.5 sterren geef.
Travolta speelt hier een van zijn meest geloofwaardige rollen uit zijn carrière, het verhaal zit erg netjes in elkaar, de grappen zijn meer dan geslaagd en ondanks de lange speelduur heb ik me geen moment verveeld.
Dat vraagt duidelijk om een verhoging. Ik gooi er een halfje bij.
Primary Colors is naar mijn mening een van de meest ondergewaardeerde films op MM.
3,0
[permalink] geplaatst op 27 oktober 2004, 23:23 uurLeuke film, maar misschien net iets te lang. Verder een goede acteerprestatie van Travolta; 3*....
3,0
[permalink] geplaatst op 28 oktober 2004, 14:29 uurTravolta is te overduidelijk op Clinton gebaseerd. De manier van praten, bewegen, etc.: het is voor te stellen dat Travolta als een soort Paul Groot de video heeft aangezet, de maniertjes heeft geobserveerd en heeft geprobeerd ze over te nemen. Maar waar Groot daarin ogenblikkelijk weet te slagen, duurde het even voor Travolta me overtuigde. Dat deed hij uiteindelijk wel. Het stel Bill en Hillary (hier John en Susan meen ik) is een intrigerend koppel en wordt door Travolta en Thompson (en de schrijvers) ook intrigerend gehouden, wat ik knap vind, want hun beweegredenen zijn me een raadsel.
Lester speelt fijn de al-observerende medewerker en Tierney heeft het cynisme altijd goed in de vingers. Ook Bates speelt een mooie rol.
En toch mist deze film iets. Het loopt niet echt. Het blijft ook iets tv-filmerigs houden. Leuk om gezien te hebben, maar niet echt voor herhaling vatbaar.
4,5
[permalink] geplaatst op 9 januari 2006, 12:23 uurLeuk boek, leuke film en Travolta en Thompson zijn sprekend Bill en Hilary. Opvallende lage waardering op deze site. Ik vond hem erg goed, al is het maar door de gemengde gevoelens die je krijgt voor de presidentskandidaat.
kArIzMa_TuRk
[permalink] geplaatst op 17 juli 2006, 14:21 uurredelijk leuke film. sommige grappen waren leuk

ik heb me wel vermaakt..3*
3,5
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2007, 19:27 uurGoede politieke satire met goede acteurs.
Cijfer: 3,5
3,0
[permalink] geplaatst op 6 november 2007, 19:28 uurBest een aardige film, zeker de euro waar die hij kostte (Bart Smit). Het kabbelt helaas iets te lang voort, het einde vond ik niet helemaal geslaagd, maar verder toch wel een aardige mix van drama en komedie. Dikke 3*
3,0
[permalink] geplaatst op 25 november 2007, 12:01 uurInderdaad een leuke film voor de schamelige 1 euro die deze moest kosten. Het einde is behoorlijk karig terwijl in de film zelf tijd genoeg wordt genomen om alles eens lekker door te nemen. Zeker een voldoende waard!
* * *
4,5
[permalink] geplaatst op 25 juni 2008, 0:27 uurik vond de film super.
travolta was er natuurlijk ook goed in.
geen geklaag hier.
[permalink] geplaatst op 3 juli 2008, 12:09 uurnightbreed schreef:
Goede politieke satire met goede acteurs.
Mee eens!
ccatharina schreef:
... ik had het gevoel dat de waarheid over hoe het echt gaat met de elections deels naar boven is gekomen...
Deel je mening hierin. Meestal hoor/lees je veel over de dirty campaigns waar integriteit weinig aan bod komt. Daarom goed te zien dat het in deze film uitvoerig aanwezig is.
Een *3.5
Pastichio Rocker
[permalink] geplaatst op 3 juli 2008, 12:16 uurHeerlijke politieke satire met prima acteerprestaties en geeft bovendien een leuk kijkje achter de schermen bij de weg die men moet afleggen om president te worden. Vond John Travolta het prima doen als Clinton-imitatie, en ook Emma Thompson als ijskoude bitch. Heb me de hele film prima vermaakt. 3,5*
3,5
[permalink] geplaatst op 26 oktober 2008, 2:53 uurMooie film die geraffineerd blootlegt hoe macht corrumpeert. Een prima verhaal, waarvan je steeds het idee hebt dat het er in de campagne van 1992 echt zo aan toe is gegaan. Goed tempo, en Travolta schittert. Ook Emma Thompson is buitengewoon goed, al is ze duidelijk minder Hillary dan Travolta Bill Clinton is...
3,5
[permalink] geplaatst op 23 augustus 2010, 9:08 uurIk vond het ook een heel behoorlijke film met een aantal sterk uitgewerkte morele dilemma's. Travolta idd heel heel duidelijk Bill Clinton maar ben niet met Kuck-x eens dat de film laat zien hoe macht corrumpeert...De film laat zien hoe de HONGER naar macht corrumpeert, maar het dilemma is: mag je smerig zijn om ergens te komen waar je goed kunt doen..Doel heiligt middelen idee....
[permalink] geplaatst op 23 augustus 2010, 16:42 uurcenturion81 schreef:
De film laat zien hoe de HONGER naar macht corrumpeert
je hebt gelijk.
centurion81 schreef:
als we dan toch aan het nuanceren zijn, is de vraag volgens mij net zozeer of je smerig MOET zijn om... enz.
2,5
[permalink] geplaatst op 9 september 2010, 13:42 uurRedelijke goede film, die me echter maar matig kon boeien.
De film is wat te lang en bovendien erg saai.
Prima rollen van Emma Thompson en Kathy Bates echter, die ervoor hebben gezorgd dat ik de film heb uitgekeken.
3,0
[permalink] geplaatst op 15 juli 2011, 8:08 uurOp een gegeven moment toch naar de hoes moeten kijken om te zien hoe lang de film nog zou duren. Maar echt vervelen deed hij nooit.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 januari 2012, 11:34 uurGoh dit is een film waar 'k niet echt een slecht woord over heb, want hij viel beter mee dan verwacht. 'k had een beetje gevreesd dat het een saaie film ging zijn, maar het viel gelukkig heel goed mee, want 'k heb zelfs een paar keren moeten lachen. Eens interessant om te zien hoe het er tijdens zo'n voorverkiezing aan toe gaat.
Dit is waarschijnlijk de eerste film waarin Billy Bob Thornton zo'n serieuze rol speelt. John Travolta deed het absoluut ook niet slecht als "Clinton", waar het personage duidelijk op gebaseerd is.
Ondanks de positieve kritiek, is het niet echt een film dat 'k nog eens direct wil terug zien. Goed voor een keertje.