The Fisher King (1991)

geregisseerd door
Terry Gilliammet
Jeff Bridges,
Robin Williams en
Mercedes RuehlJack Lucas is in radiokringen een cultfiguur. Zijn programma wordt druk beluisterd, hoewel hij geen blad voor de mond neemt en hij ontzettend cynische opmerkingen maakt. Jack haat wanhopige mensen. Toch zijn zij het die in zijn programma meestal aan het woord komen. Edwin Malnick is een vaste klant. Wanneer hij vertelt dat hij de vrouw van zijn leven ontmoet heeft, slaat Jack met één opmerking die droom aan diggelen. Onder de indruk van Jacks uitspraak, vermoordt Malnick zeven mensen en pleegt daarna zelfmoord. Dit betekent ook het einde van Jacks carrière. Drie jaar later voelt Jack zich nog steeds verantwoordelijk. Hij piekert, kwelt zichzelf, is berooid en heeft geen vooruitzichten. Op een avond trekt hij dronken door New York en treft hij een jeugdbende die de zwerver Parry in elkaar willen slaan...
4,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2009, 23:03 uurHeel anders dan "Brazil" en "12 Monkeys" maar niettemin heel erg mooi. Uitstekend geacteerd door Jeff Bridges en vooral Robin Williams die hier de rol van mafketel 'Parry' speelde die constant angstaanjagende visioenen had van vuurspuwende paarden. Het verhaal was helemaal tof hoewel ik er in het begin wel eerst helemaal in moest komen. De fotografie was in een woord schitterend zoals de beelden die wij te zien kregen van die vuurspuwende paarden en oa het etentje in het Chinees restaurant. Memorabel mag ook de scene genoemd worden waarin het Grand Central Station tijdens het spitsuur veranderde in een walsende balzaal. Zeer hilarisch was de scene waarin 'Parry' (Robin Williams) in zijn nakie liep rond te springen in Central Park.
Een zeer goede film dus deze film van Terry Gilliam. Het is nu wachten op zijn nieuwe film "The Imaginarium of Doctor Parnassus", maar of die net zo goed zal zijn als "The Fisher King", dan moet ik nog zien.
Waardering; voorlopig 4,0* met kans op verhoging.
[permalink] geplaatst op 26 februari 2009, 9:24 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenAardige film. Ik moet telkens weer wennen aan de stijl van Gilliam, maar meestal komt dat wel goed. Nu ook voor een gedeelte. Er is in ieder geval niets op de acteerprestaties aan te merken.
Er zijn een aantal sterke scenes, zoals de scene als Parry Lydia ziet op het station en alle mensen spontaan lijken te dansen. Of de scene in het restaurant als Parry zingt voor Lydia. .
Ruime 3* voor deze film.
3,5
[permalink] geplaatst op 25 maart 2009, 1:36 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenNet gekeken op een hele oude opname van de Canvas,,
op "videoband-kwaliteit".. was wel sfeervol
Het verhaal gaat over hoe je van het ene op het andere moment heel erg een "loser" kan worden,, (
en met Pinokkio gaat staan praten).
Vond de ontmoeting met Parry erg tof,, had het gevoel dat het echt een hele aparte en surrealistische beleving ging worden. Toch begon het steeds iets "normaler" te worden,, de gekke kant van Parry begon ook steeds minder naar voren te komen. En ik vond dat nou juist een erg vermakelijk iets (
hoe hij in z'n nakie door het park rende bijv).
Alleen de romance tussen Parry en zijn vriendin konden me niet erg bekoren (ben haar naam alweer vergeten,, slecht teken). Het liefje van Parry had ook wat meer diepgang kunnen gebruiken.
Godzijdank kwam Tom Waits even langs

Maakte weer een hoop goed,, zo even Swordfishtrombones luisteren voor het slapen gaan..
*3,5
4,0
[permalink] geplaatst op 9 mei 2009, 3:30 uurLeuk gegeven dat Gillian doelstelling was om eens een normale film te maken. Dit is niet gelukt uiteraard, hehe
Jeff Bridges in een geweldige rol als onsympathieke radiopresentator. Na een gruwelijk incident wat min of meer door hem veroorzaakt is, door zijn harteloze opmerkingen die iemands grootste wensen in diggelen praat.
Zijn leven gaat hierna zo zwaar achteruit en het dieptepunt is bereikt. In de minuten die zijn laatste zouden moeten zijn, wordt hij gered door een aantal zwervers gekleed als ridders. Geweldig episch en leuk moment in de film! (De eerste aanraking met robin williams). Zijn doel is om de heilige graal te vinden. En dit alles in de setting van new york! alles heeft vanaf dat moment een heerlijk vreemde sfeer. Af en toe grijpt de film weer naar de normale werkelijkheid, maar een vreemde maar goede balans tussen normaal en vreemd wat mij betreft.
Altijd lastig om zo'n aparte film te eindigen. Niet helemaal geslaagd naarmate het einde nadert, ook de duur is toch wel wat lang, maar dat neem ik voor lief. Weer eens een andere film!
Senne
1,5
[permalink] geplaatst op 5 juni 2009, 21:15 uurtrage gare film
4,5
[permalink] geplaatst op 30 juli 2009, 22:25 uuraan Movo2 die zei : trage gare film
dan heb je de film vast in slomotion met je kop in de magnetron bekeken
Wat een ijzersterke film,hoop meer van dit soort films te vinden.
De 2e film na 12 monkeys die ik van Terry Gilliam heb bekeken en ga zeker verder op zoek naar zijn werken.
4,0
[permalink] geplaatst op 20 oktober 2009, 2:24 uurik heb erg genoten van deze film. Ik mag nog 100 van deze films zien. Robin Williams was weer ijzersterk. Wat een goede acteur is hij toch!
4.0
3,5
[permalink] geplaatst op 15 november 2009, 15:27 uurMichael jeter als travo was ook grappig
4,5
[permalink] geplaatst op 2 september 2010, 11:07 uurMijn ultieme feelgood movie. t Is alweer wat jaren geleden, maar er is geen film die ik zo vaak gezien heb als deze. Als je kritisch wilt zijn: hij zakt wat in naar het einde toe, anders wel 5 sterren.
4,5
[permalink] geplaatst op 16 januari 2011, 13:48 uurEen sterke film van gilliam, wiens stijl weer duidelijk aanwezig is. wat maakt deze man toch vreemde, maar ijzersterke films. verder wordt er steengoed geacteerd door de heren Bridges en Williams. die hun personages overtuigend tot leven brengen. het verhaal is ook van een hoog niveau, en heeft een dito uitwerking gekregen. een sterke drama-komedie met een epische feel. 4,5 ster.
[permalink] geplaatst op 3 juni 2011, 13:20 uurDeze film is toch vanavond of morgenavond op Comedy Central te zien? Hoe kan het dat daar geen vermelding bij staat?
[permalink] geplaatst op 5 juni 2011, 0:00 uurGuinness schreef:
klopt.
Gisteren avond bij toeval tegengekomen op de Comedy Central kanaal op digi-tv. Lang geleden dat ik deze zeer goede film had gezien.
Vanavond hadden ze As Good As It Gets met Jack Nicholson op dezelfde kanaal.
As Good as It Gets (1997)
Best jammer dat er sommige kanalen zijn in Nederland die goede films laten zien en die worden hier niet vermeld.

3,0
[permalink] geplaatst op 5 juni 2011, 13:09 uurWordt nu beter in de gaten gehouden.
sweinsteiger
[permalink] geplaatst op 18 juli 2011, 14:28 uurFisher King, The (1991)
Deze film is me heel goed bevallen. Goed verhaaltje met erg grappige momenten + 'the dude' en Robin Williams samen. Dat moet een goede film zijn!!
4* voor het acteren van Robin Williams
3,0
[permalink] geplaatst op 26 oktober 2011, 15:05 uurSoms grappig, soms ook wel wat vervelend. Vond de rol van het klungelige vriendinnetje van Parry bijvoorbeeld erg storend, en begrijp ook niet echt haar aandeel in het geheel. Het dans moment op het trein station was wel weer briljant natuurlijk!
De film duurt eigenlijk net wat te lang en is constant van het zelfde. Een uur korter en het was me ook wel prima geweest!
Wat ik overigens ook een hilarische scene vond:
YouTube - Michael Jeter Delivers a Message in The Fisher King