134.896 gebruikers | 85.698 films | 31.044 regisseurs | 3.508.257 berichten | 4.930.195 stemmen

locatie: Films » The Quiet Earth (1985) » Info

Sciencefiction / Drama
91 minuten

geregisseerd door Geoff Murphy
met Bruno Lawrence, Alison Routledge en Pete Smith

Wanneer Zac Hobson (Bruno Lawrence) op een ochtend wakker wordt, lijkt het wel of de wereld om hem heen dood is. Nergens is een levende ziel te bekennen. En inderdaad: een experiment is uit de hand gelopen, met rampzalige gevolgen. Maar als hij het heeft overleefd, zijn er misschien meer. Hij gaat op zoek.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2002, 22:40 uur
Deze ken ik niet, maar lijkt me wel enorm interessant. Mooi gemiddelde ook nog ;-)

stinissen
(crew)
avatar van stinissen
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2002, 22:48 uur
Wordt wel 3 maal per jaar op duitsland uit gezonden.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 november 2002, 12:47 uur
Hele aardige SF die het meer van ideeen dan van actie of effecten moet hebben.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 november 2002, 18:47 uur
Beetje een misleidende poster. Ik zeg het vast.

kappeuter
(moderator)
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 november 2002, 19:26 uur
Maar wel mooi!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2002, 0:53 uur
Maar wel mooi!

Vind ik ook wel. Maar eigenlijk vind het niet kunnen.

FisherKing
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2002, 1:25 uur
Vind ik ook wel. Maar eigenlijk vind het niet kunnen.
Ik ook, dus geen 0,5 :P

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 juni 2003, 0:59 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik heb zelden een film gezien die zo'n groot verschil in kwaliteit kent tussen de eerste en de tweede helft. Het eerste stuk van The Quiet Earth is werkelijk geweldig, met een goede sfeerschepping en een sterk acterende Bruno Lawrence. Goed, de premisse brengt wat plotholes met zich mee, maar daar kan ik wel overheen stappen. Maar dan, halverwege de film, valt opeens alles uiteen als blijkt dat Lawrence niet de laatste persoon is op aarde (wat het intrigerende uitgangspunt volledig onderuit haalt), en een standaard melodrama begint over twee mannen die op dezelfde vrouw verliefd zijn, met tot besluit een climax die zelfs voor een made-for-tv thrillertje nog een tegenvaller zou zijn. Er zijn nog één of twee aardige scenes, maar verder is de tweede helft van de film gevuld met cliches.

Maar dan is daar opeens nog een prachtige eindscene. Plottechnisch gezien is het eigenlijk onzinnig, maar het is apart genoeg om op de valreep te voorkomen dat het toch een vergetelijk filmpje wordt. 3 *

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 april 2004, 16:52 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Fascinerende film, heeft een beetje het Twilight Zone en Outer Limits sfeertje. Over het uitgangspunt van deze film heeft volgens mij iedereen weleens nagedacht. Hoe zou het zijn om als enigste op de aarde te zijn? In deze film is dat goed uitgewerkt (al denk ik wel dat er veel meer praktische problemen zijn). Maar dan komt er op eens menselijk gezelschap en verandert alles. Ik moest trouwens best wel schrikken van het moment dat Joanne haar introductie maakte. Dit gezelschap verandert de sfeer van de film compleet en dat is zonde. Toch is ook de tweede helft de moeite waard.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 april 2004, 3:25 uur
Begreep jij het einde?

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 april 2004, 11:53 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Niet echt, ik vermoed dat het voorkomen van de volgende ramp niet is voorkomen, maar zelfs versneld is. Hierdoor verdwijnt de hoofdpersoon net als de rest (de lijken waren eerst allemaal weg wat volgens mij op teleportatie wijst) naar een andere dimensie of zoiets.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 maart 2005, 15:39 uur
Een klein pareltje, deze "The Quiet Earth".
De eerste helft is bij het beste dat ik ooit gezien heb in z'n soort.
De tweede helft is inderdaad veel minder beklijvend dan de eerste helft, maar is zeker niet zo beroerd dan velen laten uitschijnen.
"The Quiet Earth" maakt de hoge verwachtingen van de eerste helft misschien niet waar, maar het blijft een absolute aanrader. Speciale vermeldingen voor de prestatie van de ondertussen bijna 10 jaar geleden overleden Bruno Lawrence en de prachtige muziek van John Charles.
Lee Tamahori, die later "Once Were Warriors" en "Die Another Day" zou regisseren, was voor deze film eerste regie-assistent.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 april 2005, 0:47 uur
Het begint goed allemaal maar het gaat al snel bergafwaarts. Het verhaal bevat veel ongeloofwaardigheden en plotholes en Lawrence is de enige in de film die kan acteren. Het gegeven (alleen op de wereld) is interessant maar had veel beter uitgewerkt kunnen worden. 2,5*

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 april 2005, 3:08 uur
Het alleriende moet iemand me maar eens uitleggen.

Heb de dvd. Jammer dat er geen fatsoenlijke is.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 april 2005, 22:22 uur
Waar heb je die vandaan Wouter?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 april 2005, 14:48 uur
Ergens ooit in Utrecht gekocht, maar zie hem hier ook:

Okay, tot er een betere uitkomt.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 april 2005, 16:01 uur
Thanks.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 juni 2006, 14:33 uur
Ondertussen heb ik dus die full screen versie en een versie die een Amerikaan maakte van zijn eigen filmprint.

Maar voor de liefhebbers van de Post Apocalypse, hier is ie dan eindelijk:

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 november 2006, 22:16 uur
deze film werd mij aangeraden door een klasgenoot. Ik besloot de film van hem te lenen. Hij zij dat ik 'er wel open voor moest staan'. Dat sta ik altijd, dus dat was geen probleem.
Ik ging er rustig voor zitten. Het begon aardig: man is helemaal alleen en kan doen en laten wat ie wil. Maar daarna vond ik het helemaal niks meer; slecht verhaal, hele slechte dialogen en een slap einde

Cijfer? Ik geef deze film een 1,5

Movie_fan#
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 januari 2007, 10:04 uur
Mooie poster trouwens :P

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 juni 2007, 13:13 uur
Een kleine twee weken geleden in Dublin bij mijn zus op bezoek geweest voor enkele dagen en ginder in één van de cd/dvd-winkels heb ik deze op de kop kunnen tikken.
De film op DVD is spijtig genoeg in full screen en zonder ondertitels, maar voor de rest is de kwaliteit tip top.

Dit blijft een film die me keer na keer weer weet mee te sleuren in z'n verhaal.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 februari 2008, 14:47 uur
Het begon vrij aardig, maar het ging snel bergaf toen Zac niet meer alleen was.

cambal
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 juni 2008, 20:55 uur
Heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt , het totale desolate is erg indrukwekkend .

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 oktober 2008, 22:54 uur
brucecampbell schreef:
Het begon vrij aardig, maar het ging snel bergaf toen Zac niet meer alleen was.

Deze mening deel ik ook. Het werd allemaal erg klinisch en de vrouwelijke hoofdrolspeelster begon me erg te irriteren. Het gemindfuck had ook veel intenser uitgewerkt kunnen worden.
De film deed me overigens denken aan I Am Legend, een film die wat betreft het begin veel beter plottechnisch onderbouwd was. Moeten elektriciteitscentrales niet snel uit gaan vallen bijvoorbeeld? Ondanks dat soort 'plotholetjes' kon het eerste deel van deze film me wel boeien gelukkig.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 augustus 2010, 13:54 uur
Jos2 schreef:
Beetje een misleidende poster. Ik zeg het vast.

Ja, vergelijkbaar met die van Shawshank, if you know what I mean...

Anyway, ooit via, via bij deze film terecht gekomen, nog voordat I Am Legend uitkwam en vond em goed te genieten. Interessant is hoe de hoofdpersoon van pure wanhoop overschakelt naar lange leve de lol en volop gebruik maakt van het alleen zijn, dikke auto, groot huis, etc.

Vind het wel jammer als blijkt dat hij dan toch niet de enige is, ergens snap ik dat wel, maar een 1,5 uur durende karakterstudie van de laatste man op aarde vind ik ook wel wat hebben.

Het einde snap ik nog steeds niet echt is hij nou naar een andere dimensie verplaatst, en was de lege aarde, waar hij zich voordien in bevond dat dan ook, of zijn er meer mensen hier aanwezig?

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 augustus 2010, 22:50 uur
vandaag gezien.. ik vind het maar een zaad film eigenlijk.. slechte acteurs.. en sechte geregiseerd.. hmm..

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 januari 2011, 20:58 uur
Aardige film.

Typische N.Z film.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 maart 2011, 17:57 uur
Wat is er typisch aan N.Z films?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 maart 2011, 19:18 uur
Veel scenes met kiwi's.