Withnail & I (1987)

geregisseerd door
Bruce Robinsonmet
Richard E. Grant,
Paul McGann en
Richard GriffithsLonden 1969 - 2 'in ruste' (werkloos en terecht) zijnde acteurs, Withnail en Marwood, moe van de afwas, gekke drugs dealers en psychotische Ieren, besluiten om hun Londense flatje achter te laten voor een vakantie op het Engelse platteland, in het buitenhuisje van Withnail's oom Monty. Maar wanneer ze daar aan komen, regent het onafgebroken, er is niets te eten, en hun overlevings kwaliteiten blijken ietwat onderontwikkeld. Het wordt er niet beter op wanneer oom Monty ook nog eens langskomt en een ongezonde interesse in Marwood blijkt te hebben.
[permalink] geplaatst op 12 november 2002, 10:37 uurCultfilm, met grote aanhang. Toch viel die mij wat tegen.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 augustus 2003, 0:28 uurLeuke film. Wordt beter bij elke ontmoeting.
[permalink] geplaatst op 4 augustus 2007, 23:57 uurVrij goedkoop te krijgen bij Boudisque.
4,0
[permalink] geplaatst op 5 augustus 2007, 12:31 uurHeb hem vorige week toevallig op de bonnefooi gekocht bij DVD Outlet. Daar voor maar 4,99€.
2,5
[permalink] geplaatst op 5 augustus 2007, 12:32 uurNederlands ondertiteld?
4,0
[permalink] geplaatst op 5 augustus 2007, 12:41 uurYep. De complete ongecensureerde versie met Nederlandse subs en dolby 5.1.
4,0
[permalink] geplaatst op 5 augustus 2007, 14:41 uurPrima schijfje inderdaad, op ebay nog goedkoper te vinden.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 november 2007, 11:50 uurGrappige vertelling over twee werkloze akteurs die wanhopig in leven proberen te blijven. De film ziet er op dvd nog steeds subliem uit en is vrijwel niet gedateerd. Sterke rollen van McGann en Grant, hilarische dialogen en een niet aflatende reeks van belachelijke voorvallen. Misschien iets te subtiel voor het grote publiek, maar voor de liefhebber van onderkoelde humor (met hier en daar een raak emotioneel moment) een topper.
3,0
[permalink] geplaatst op 24 november 2007, 0:49 uurBeetje merkwaardige kijkervaring. Kon de film totaal niet plaatsen. Was zeker heel erg Engels. De nihilistische humor deed me denken aan Mike Leigh (met name Naked) er werd zeker door Grant goed geacteerd, maar de absurditeit en totaal gebrek aan richting en 'pointe' deed mij op een moment toch wat afhaken. Ook de muziek keuze was op zijn minst merkwaardig.
3,0
[permalink] geplaatst op 21 mei 2009, 23:14 uurAls je film 2x Hendrix in de soundtrack heeft, dan doe je in ieder eval al heel wat goed. Toch paste het niet totaal bij het droge sfeertje wat de film uitstraalde, al liep het aardig oed mee met de betrefende scènes.
Droge film verder. Erg (oud) engels in omgeving, manier van doen en opbouw van dialogen.
Qua verhaal gebeurd er niet veel, dus de film moet het puur van dialoog hebben. Die dialoog is altijd gortdroog en balanceert op erg vermakelijk en soms een beetje langdradig en nietszeggend. Nu ben ik erg in voor slap geouwehoer, maar het werd me iier soms wel erg droog.
Ik heb me wel vermaakt, maar het was toch best wel een hele zit. Iets korter had wel geholpen denk ik.
3,5
[permalink] geplaatst op 24 mei 2009, 12:15 uurDe film is gewoon een aanschakkeling van gesprekken en niks anders eigenlijk. Ik kon er erg van genieten(maar van mij mocht hij ook wat korter). En ja die soundtrack is redelijk geweldig met al die ouwe jaren 60 dingen.
Ver van wereldschocked maar toch erg fijn.
[permalink] geplaatst op 31 mei 2009, 0:10 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenWithnail & I is een film met een erg eigen sfeertje, dat niet iedereen zal aanspreken denk ik. Het is een wat aparte mix van Engelse humor, licht drama en de jaren zestig hippiecultuur.
Marwood en Withnail zijn beiden werkloze toneelspelers. Waar Withnail vooral een excentrieke, doemdenkerige, zelfdestructieve persoon is, probeert Marwood nog de zin van het leven in te zien en iets te maken van zijn carrière. Aan het eind heeft hij dan ook door dat hij zich los moet maken van zijn vriend om zijn ontspoorde leven weer op de rails te krijgen. Dit is enkel de rode draad door de film. Withnail & I moet het vooral hebben van de humor.
Het belangrijkste ingrediënt hierin zijn de poëtische, neerslachtige zinnen die Withnail uitkraamt. Vaak is er geen touw aan vast te knopen. Daarnaast is er nog de bezinningstocht naar het Engelse platteland, inclusief de redelijk komische homofiele oom. Het moge duidelijk zijn dat deze omgeving bij de stadse dronkaards voor de nodige frustraties zorgt.
Vond het een zeer verfrissend filmpje en misschien is hierdoor mijn beoordeling ietwat hoog uitgevallen. Vond de muziek van Hendrix, muzikaal prachtig, maar niet echt passend binnen de film. Ook is de speelduur misschien iets aan de lange kant. Toen de oom op het platteland verscheen raakte het tempo in een dipje.
[permalink] geplaatst op 6 januari 2010, 3:25 uurIk weet eigenlijk niet wat voor cijfer ik dit moet geven. Slecht vind ik het iig zeker niet. Wat een vreemd filmpje. Echt hilarisch is het niet maar toch zeker wel vermakelijk. Muziekkeuze vond ik juist wel heel erg goed. Vooral hoe de film opent met een live versie van Whiter Shade of Pale van King Curtis

Subliem.
Het einde vond ik ook zeer bijzonder gevonden.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 september 2010, 2:31 uurAardig. De film deed me erg denken aan een milde, uitgesponnen mix van de komedies 'Filthy, Rich & Catfap' en 'Bottom' (en de aflevering van 'Absolutely Fabulous', waarin Patsy en Eddie naar een huisje in Frankrijk gaan!).
Richard E. Grant vind ik trouwens wel opmerkelijk goed spelen in deze film.
3,0
[permalink] geplaatst op 10 mei 2011, 20:04 uurFilm met aardig begin en einde. Op het platteland vond ik het echt te flauw voor woorden. Film duurde ook te lang. Een 3, maar dan ook maar net.