134.900 gebruikers | 85.714 films | 31.047 regisseurs | 3.508.487 berichten | 4.930.686 stemmen

locatie: Films » Fata Morgana (1971) » Info

West-Duitsland
Mystery / Avontuur
79 minuten

geregisseerd door Werner Herzog
met Eugen Des Montagnes, Wolfgang von Ungern-Sternberg en de stem van Lotte Eisner

Tegen een achtergrond van de Sahara-woestijn en kleine nederzettingen worden voorgedragen passages uit de Maya mythe afgewisseld met muziek van onder andere Leonard Cohen en François Couperin.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 december 2002, 20:35 uur
Deze film is (denk ik) een aanrader voor de liefhebbers van de beelden uit Koyaanisqatsi (en de vervolgen hier op).

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 maart 2007, 10:19 uur
Het originele plan was om een Science Fiction film te maken maar toen Herzog in de woestijn aan het filmen was liet hij dat idee vallen en besloot een soort documentaire te maken, Herzog-style. In de openingsscene zien we meerdere keren een vliegtuig landen, keer op keer vanuit hetzelfde camera standpunt. Eerst denk je nog steeds hetzelfde shot te zien maar op den duur blijkt het toch niet zo te zijn. De toon is gelijk goed gezet. Vervolgens zien we een shot van de woestijn met aan de horizon een fata morgana met vervormde beelden van iets wat op een auto lijkt maar het kan ook net zo goed een kameel zijn.

De rest van de documentaire krijgen we veel hypnotiserende, apocalyptische aandoende shots te zien van eindeloze zandheuvels in de woestijn en zijn inwoners, zowel dood als levend. De documentaire bestaat uit drie 'delen' die geen echt overgangspunt hebben maar vooral verschillen wat betreft de voice-over en muziek. In het eerste deel (Creation) is er klassieke en tribal muziek afgewisseld door een voice-over van een Duitse vrouw die Mayaanse mythes met ons deelt. In het tweede deel (Paradise) is er vooral muziek van troubadour Leonard Cohen en vertel Herzog zelf het een en ander in de voor hem zo typische toon. In het laatste deel (The Golden Age) krijgen we o.a. een bizar koppel te zien dat ons verblijdt met een nogal vreemd deuntje op piano en drums en een duiker die in de weer is met een reuzenschildpad. Af en toe lijkt dit gedeelte nog het meest op een sketch van Jiskefet of Monty Python.

Bijzonder eigenzinnige documentaire waarin sommige scenes ook duidelijk door Herzog in scene zijn gezet. Wat hij daar precies mee wil zeggen is me niet altijd even duidelijk maar fascinerend is het zeker.

dragje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 juli 2007, 1:01 uur
Derde gedeelte levert hilarische scènes op die niet zouden misstaan in een productie van David Lynch. Het verbaast mij eveneens niets dat deze veel onder de hippies in die periode zeer positief werd ontvangen.

Deze filmdocumentaire komt zo nu en dan pretentieus over en oogt meer te zijn dan dat het daadwerkelijk is. Een vergelijk met de filmdocumentaire Koyaanisqatsi zoals hier door "blabla" aangegeven is treffend maar ik zou het dan eerder bestempelen als een Koyaanisqatsi in wording maar meer ook niet.

Mooie beelden, toepasselijke muziek met in het derde gedeelte hilarische scènes maar zo nu en dan onsamenhangend en de voice over ietwat pretentieus wat betreft de inhoud.

3.5

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 september 2007, 23:54 uur
Opmerkelijk stukje film. Ik las in het boekje van de Werner Herzog box dat de film een samenraapsel was die waren geschoten tijdens het maken van een andere film en Werner Herzog er in eerste instantie niet zo goed wist wat hij ermee aan moest. Verontrustend vind ik het stukje waarin een groepje jonge Afrikanen herhalen dat Blitzkrieg waanzin is... Is het een anti-oorlog statement? Waarom? Omdat de makers toevallig Duits zijn...

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 oktober 2007, 15:30 uur
Deze Werner Herzog film komt op mij een beetje pretentieus over. Mijn insziens zijn het meer losse vergelijkende fragmenten, dan een geheel. Toch weet hij de kijker tot het einde te boeien met prachtige beelden en mooie muziek.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2008, 0:09 uur
Ambitieus en vreemd. Wat onsamenhangend; ik weet niet of Herzog überhaupt een centraal thema in gedachten had, maar dat is dan aan mij voorbij gegaan. Een aantal beelden zijn wel erg memorabel, zoals de brandende olie-raffinaderijen aan de horizon, en de uitgedroogde koeienkarkassen in de woestijn. 3*

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 februari 2008, 23:06 uur
Fascinerend, maar wat onevenwichtig. Bij vlagen echt prachtig, zoals de eerste beelden van mensen in het eerste stuk. De mensen zijn hier gewoon een ander onderdeel van het landschap, net als de sporen die ze achterlaten. De stukken die wat al te nadrukkelijk buiten de lijn van de film zitten (vooral tegen het einde) zoals de wetenschapper met dat beest, de Duitser met die brief, dat muziekgroepje en de duiker hadden wat mij betreft weggelaten mogen worden,. Aan de teksten (naar het schijnt uit de Popol Vuh, een oud heilig boek van de Maya's) moest ik eerst wennen, maar integreerden langzaam met de film, gelukkig zonder dat ze er meteen betekenis aangaven.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 mei 2008, 21:03 uur
Yes!

Eindelijk eens een Herzog (mijn 13e) die helemaal overtuigt! Vrijwel onvergelijkbaar, hoewel The Angelic Conversation van Derek Jarman in de buurt komt (en Herzog was eerder). Herzog gebruikte in zijn film Kaspar Hauser al eens materiaal van Jarman en in de bio van Jarman staat dat hij Herzog bewonderde. Zou me niks verbazen. Sterker nog, 't Is wschl. gewoon waar :)

De vergelijking met die rotzooi van Reggio als Koyaanisqatsi kan ik totaal niet begrijpen. Herzog registreert en componeert het ritme van muziek bij beelden. Reggio pepert in, dramt en is ongeunanceerd. Herzog is hier in alles een tegenpool.

Er is nauwelijks te kiezen wat voor mij het beste stuk van de film was. Ik vond het stuk van de jongen met de kat heel fraai, maar ook met de buffelkarkassen, of de woestijnbeelden. En dan ineens Leonard Cohen en dan dat einde met dat echtpaar en plots gekkigheid met een schildpad.

Oneindig veel fraais gezien, maar vooral een film gezien: FILM. Heerlijk gewoon!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 augustus 2008, 15:53 uur
Werner Herzog heeft me al veel vreemds voorgeschoteld, dus ik ben het één en ander van hem gewend. En dan komt hij met Fata Morgana, een film die mythische teksten aan beelden van een verwoest Kameroen verbindt, die Leonard Cohen afwisselt met stukken van onder andere Couperin en die hallucinerende shots van verlaten woestijnen laat volgen door vreemde monologen. De film is slordig geschoten en gemonteerd, maar lijkt op sommige plekken totaal te kloppen.

Of ik het echt geweldig vond weet ik nog niet, op momenten kon ik er niets mee, op andere momenten was ik totaal gefascineerd en overdonderd. Soms bijna knullig, soms enerverend en groots. Het is in ieder geval wederom typisch Herzog en dat is absoluut positief.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 november 2008, 0:58 uur
Potverdikkie wat is Herzog toch een fijne cineast. Ik moet het weliswaar helaas eens zijn met de mensen hierboven die deze film van onevenwichtigheid betichten. De film lijkt af en toe echt zo'n beetje in elkaar te zijn geflanst. Vooral in het derde deel zien we fragmenten die van mij echt achterwege hadden mogen blijven (neem nou die lange scène met die varaan, of dat lekker subtiele shot met die schaterlachende dikkerd op ukulele :')). Maar vooral het eerste gedeelte herbergt echt een schat aan prachtige beelden, zeer toepasselijk ondersteund door een lezing uit de Popol Vuh, het scheppingsverhaal van de Maya. De voordracht hiervan wordt verzorgd door Lotte Eisner, een filmcriticus die Herzog met deze film trouwens een mooie loer draaide. Het verhaal gaat dat Herzog eigenlijk niet eens van plan was deze 'delicate' film uit te brengen, en daarom heeft Eisner toen ze ter inzage een kopie had gekregen van hem, deze stiekem afgeleverd in Cannes ter vertoning. :D

Afijn, waar was ik? O ja, prachtige beelden dus, dat zal eenieder wel met me eens zijn. Verder wil ik toch echt ook nog even mijn petje afdoen voor alweer een fantastische soundtrack onder deze Herzog-film. Heeft-ie Florian Fricke en de jongens van Popol Vuh niet ingeschakeld om een stemmige score te leveren, dan stelt meneer Herzog zelf wel eens even een briljante playlist samen: Händel, Leonard Cohen, Mozart, Blind faith, Johnny Cash, Couperin en zowaar de alom vergeten Third ear band met hun lange Ghetto raga. De combinatie met de beelden is verbluffend.

Tenslotte zat er, na de dansende kippen en trommelende konijnen in Stroszek (die ik eerder vandaag zag), ook in deze film weer een werkelijk hilarisch stuk, namelijk die met dat geniale muziekduo. Ik heb echt even krom gelegen, vooral toen Herzog ze na twee toch niet al te korte scènes doodleuk nog een derde gunde. _O^

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 januari 2009, 17:57 uur
Oogt als een documentaire en tegelijk een surrealistische fabel. Sommige sekwensen worden (te) vaak herhaald. Af en toe mooie plaatjes en leuke muziek. Maar het geheel liet mij onberoerd. Erg esoterisch, geen echt verhaal, in mijn ogen onevenwichtig en nogal pretententieus. Alleszins zeer experimenteel. Niet mijn smaak. Dan nog liever "Koyaanisqatsi".

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 januari 2009, 22:18 uur
Suggestie voor een 'double bill': eerst Fata Morgana, dan Chris Marker's 'Sans Soleil'

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 augustus 2009, 17:30 uur
muggezifter schreef: