Thursday kwam ik verleden maand tijdens het zappen op tv tegen (niet aangegeven op MM). Ik heb het de eerste 30 min aangekeken en toen zonder pardon weggezapt. Ik had geen zin om nog eens een heel uur naar zoiets doms te gaan te kijken. Enfin, bleek dat Erwinner het 4,5* had gegeven dus toen toch enigszins spijt gehad. Gelukkig bestaat internet er niet voor niets dus zodoende toch nog gezien.
Ondanks de aardige opening, dat vooral gemaakt wordt door de kassamedewerkster, is gelijk vanaf het begin duidelijk dat
Thursday één grote flaw heeft. Namelijk een zeer zwakke cast. Alleen Aaron Eckhart en Paulina Porizkova zijn enigszins vermakelijk. Het acteren is zwaar onder de maat en in plaats van dat ze de personages over-the-top weergeven, zoals de gehele film heeft qua uitstraling, nemen ze zichzelf veels te serieus. Ze missen persoonlijkheid, charisma en uitstraling. Erg jammer van deze slappe uitvoering want in feite zijn de personages qua uitgangspunt leuk. Er straalt echter een enorme pretentieusheid van af en daar ben ik, als het zichzelf niet kan waarmaken, bijzonder allergisch voor.
De grootste plus is zonder twijfel de vlotte muziek en enkele dialogen, gevolgd door het eigenzinnig kleurgebruik (in decors, props, kostuums, ...). Jammer dat dit laatste niet meer dominant aanwezig was. De
'verkrachtingsscène' was nog vermakelijk alleen heb ik niemand zo snel twee keer achter elkaar zien klaarkomen. In tv-land kan gelukkig alles

. Om dan weer helemaal in elkaar te zakken bij de introductie van de volgende personage (James LeGros). Triest.
Op tweederde van de film, stijgt gelukkig het niveau (
als Nick zijn broer of zo vanuit een telefooncel belt). En gelukkig komt Rourke dan nog even de hoek om kijken. Ondanks zijn matige prestatie, is hij de enige in de gehele film met een beetje uitstraling.
Uiteindelijk overstijgt de film, ook cinematografisch gezien, nauwelijks het niveau van een tv-film. En dat is jammer want ook al is het verhaal niets bijzonders, toch had het met een sterkere cast bijzonder goed kunnen uitpakken.
Ik kan niet anders concluderen dan dat Erwinner's stem gebaseerd moet zijn op 'stoere' puber/jeugdsentiment, want meer dan wat wannabe stoerheid viel er niet te ontdekken in
Thursday
. Gelukkig dat Species III de avond nog enigszins goedmaakte.