134.897 gebruikers | 85.707 films | 31.045 regisseurs | 3.508.302 berichten | 4.930.317 stemmen

Little Dieter Needs to Fly (1997)

Little Dieter Needs to Fly (1997)
35 stemmen | gemiddelde 3,72
mijn stem:
Frankrijk / Duitsland / Verenigd Koninkrijk
Documentaire
80 minuten

geregisseerd door Werner Herzog
met Dieter Dengler, Eugene Deatrick en de stem van Werner Herzog

Een ongelofelijk verhaal over moed en tegen alle verwachtingen in overleven. De naam van deze man is Dieter Dengler. Hij werd geboren in het Zwarte Woud in Duitsland. Als kind zag hij hoe zijn dorp werd vernietigd door Amerikaanse bommenwerpers, er vloog er een zo dichtbij langs zijn zolderraam dat hij voor een fractie van een seconde oogcontact had met de piloot die langs flitste. Op dat moment, wist Dieter dat hij moest en zou gaan vliegen.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 november 2005, 1:08 uur
Indrukwekkend portret van "oorlogsheld" Dieter Dengler. Dieter, een normale Duitse jongen, wil ontzettend graag piloot worden. Hij zoekt zijn geluk in de Verenigde Staten en met veel moeite wordt hij dan toch piloot. Als piloot vocht hij in de Vietnam-oorlog, maar zijn vliegtuig werd naar beneden gehaald. Resultaat: leven in een hel als krijgsgevangene.

Beelden zijn niet nodig. Dieter is een verteller...en een dromer. En geen oorlogsheld, want dat zijn zij die dood zijn (aldus Dieter).

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 augustus 2007, 15:11 uur
Alweer een Herzog die me verbaasde. De vreemdheid van Dieter, het verbazende verhaal dat hij de kijker verteld. De manier waarop dit alles in beeld wordt gebracht. De gelatenheid van Dieter over de oorlog (nooit zal hij het veroordelen, hij wilde slechts vliegen) en alles wat hem is aangedaan.

Ik ben redelijk flabbergasted door dit alles en kan wederom niets anders concluderen dat Herzog een briljant filmmaker is, die vreemde passies en absurde verhalen geweldig weet te omschrijven. Soms op de rand van amateuristisch, maar nooit met minder verwondering voor de menselijke ziel, zijn fantasie en vreemde gedragingen.

Nog niet Herzog's beste (dat is voor mij toch Stroszek ), maar absoluut een bijzondere documentaire, die echt een Herzog stempel draagt. Die Duits-Engelse voice over, die soms bijna verkeerd gekozen (maar daardoor juist geweldige) inheemse muziek, het jonge jongentjes – maar toch heel volwassen – fantasierijke karakter van zijn films. That’s Herzog, all right.

dragje
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 december 2007, 17:04 uur
Ongelooflijk wat Dieter Dengler heeft mee moeten maken hetgeen, ironisch genoeg, hem tevens rijkdom heeft bezorgt; één van een onuitputtelijk inzicht over dood en leven.

Dikke 4*

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 november 2008, 16:49 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Toont maar weer eens dat dat documentairemaker Herzog filmmaker Herzog overklast. Hij laat Dieter zijn verhaal vertellen, een onvoorstelbaar avontuur van ontbering en overleven, opvallend stoicijns verteld. Zo wordt achteloos opgerakeld hoe zijn vriend Duane onthoofd wordt.. Jammer dat de persoon Dieter Dengler onderbelicht blijft, maar waarschijnlijk dat Dengler daar niet over kan praten. Zoals hij zelf zegt in de documentaire was zijn ontsnapping uit Laos en Vietnam en zijn gevangenschap bij de Vietcong een van de zonnigste episodes uit zijn leven :o. Minpuntje is dat Herzog toch weer even filmpje wilde spelen; de geacteerde jungletocht met een geboeide Dengler en ingehuurde Vietcong-soldaten was nergens voor nodig.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2010, 21:23 uur
Uiterst boeiende documentaire , een ontsnappings verhaal van een man wiens leven al bijna net zo bizar begon. Indrukwekkend vond ik de noodvoorraad aan voedsel die hij in zijn huidige moderne huis onder de vloer had verstopt. Hij zou er vermoedelijk nooit van eten, vertelde hij, maar sliep er wel beter door. Na de documentaire gezien te hebben snap je dat ook wel. Ik vond zeker niet dat Dieter zijn verhaal stoïcijns verteld.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 december 2011, 20:18 uur
Heeft blijft een bizar verhaal, je zou bijna willen stellen dat Rambo een aansteller is als je Dengler zo droog ziet staan vertellen. Ik kijk hem vanavond af.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 december 2011, 0:11 uur
Het bizarre en meest opmerkelijke verhaal dat ik ooit heb gehoord. Nog nooit heb ik een verhaal gehoord over iemand die zoveel heeft moeten doorstaan om overleven en het uiteindelijk red. De docu geeft het ook op een fascinerende manier weer, zonder sentimenteel te worden. Dieter Dengler verteld zijn verhaal bijzonder nuchter en trekt de jungle in om het nog een keer na te spelen. Zonder een traantje te laten, dan moet je toch behoorlijk stevig in het leven staan. Helaas had ik de film voor de docu gezien waardoor het de docu z'n kracht een beetje verliest. Misschien had ik dan nog wel een halfje hoger gegeven. 3,5*je

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 19:37 uur
Komt vannacht op BBC2 om 00.20 uur in het programma "Storyville"!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 19:41 uur
Als je dat (in het vervolg) nou even zou willen doorgeven aan Metalfist (België) of stinissen (Nederland), dan komt het ook in het tv-overzicht te staan. Wel zo handig! :)

Heb het inmiddels doorgegeven aan Metalfist.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 19:43 uur
Ik had het al doorgegeven aan Stinissen, voordat ik het bericht typte!

Ik kwam er net pas achter. Ik probeer elke woensdag zowel Virus als Storyville op BBC2 in de gaten te houden, maar ik vergeet het wel eens...

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 19:46 uur
Dan heb ik niets getypt... O-)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 19:53 uur
Oké :)

Ga je kijken vannacht? Ik zag dat ie op je lijst staat...?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 april 2012, 19:56 uur
Zie het Virus-topic.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2012, 10:38 uur
Herzog weet toch altijd weer met zijn zijige stem en het bombarderen van de kijker met wetenswaardigheden rond een onderwerp emoties op te roepen en ook een warm menselijk portret neer te zetten.

Hij vertelt het verhaal door uit de geïnterviewden veel details te halen die niemand nog vroeg en van emotionele waarde voor die persoon zijn. Gecombineerd met ondersteunend materiaal heeft het dan een effect van erin gezogen worden terwijl je zijn docu's kijkt.

In ieder geval kregen we hier wat survivaltips van de man die crashte met zijn vliegtuig in oorlogsgebied en wonder boven wonder overleefde. Zijn hele leven is best wonderlijk trouwens.
Wederom een interessante docu van Herzog.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2012, 14:37 uur
lebowski schreef:
Zoals Dengler zelf zegt in de documentaire was zijn ontsnapping uit Laos en Vietnam en zijn gevangenschap bij de Vietcong een van de zonnigste episodes uit zijn leven :o.
Ik denk dat je dat niet te letterlijk moet nemen, maar meer als een 'mental survival'-techniekje moet zien(?).
lebowski schreef:
Gelukkig, ik ben niet de enige die dat gevoel had; het hele gedeelte dat daar plaatsvond, had ik flinke twijfels bij.

Maar toch wel geslaagd, alles bij elkaar; twee bijzondere persoonlijkheden die elkaar 'ontmoeten' in deze docu - Dengler en natuurlijk Herzog zelf.