134.893 gebruikers | 85.698 films | 31.044 regisseurs | 3.508.050 berichten | 4.929.692 stemmen

locatie: Films » Lost Horizon (1937) » Info

Avontuur / Fantasy
138 minuten

geregisseerd door Frank Capra
met Ronald Colman, Jane Wyatt en John Howard

Een Britse diplomaat en een groepje burgers storten neer in het Himalaya gebergte. Ze worden gered door mensen uit de veilig gelegen Shangri-La vallei. Buiten staat de Tweede Wereldoorlog op het punt uit te breken.

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2007, 22:31 uur
Lost Horizon (beide)

Shangri-la is voor mij de hemel op aarde ,Utopia geen bezit,geld,macht,godsdienst,politie,militairen of een regering/staatsvorm al deze maken de mensen tot slaven.
Gevolg is altijd een tegenkracht(gevoel) dat wordt ontwikkeld.
Alles zonder dwang op een vriendelijk wijze.
In de film is weinig actie ,maar dat is 2e rangs.belangrijkste is
dat het een bespiegeling is dat het leven anders kan,dan wat we nu hebben.
Alleen jammer dat ik een noal slechte kwaliteit film bezit.
Misschien een reaktie

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 maart 2008, 18:09 uur
Magistrale film. Ik kan het moeilijk onder woorden brengen waarom ik hem zo goed vond. De film speelde helemaal in op mijn gevoel. Met logica had het verhaal ook niets te maken. De film had een sterk religieus (boedhistisch) tintje. Voor mij de beste film van Capra. Ik heb hem inmiddels ook op DVD, import, gerestaureerde versie.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 juli 2008, 15:28 uur
Bijzondere film. Het verhaal moet men meer als metafoor bezien, denk ik. Het lijkt me duidelijk dat in 1936(jaar van begin opnames) er veel aan de hand was in de wereld, men had net een wereldoorlog gehad en de tweede zat er, voor velen toen waarschijnlijk al voelbaar, aan te komen. Om dan zo'n prachtige verfilming neer te zetten, met nog een paar plottwists op het einde om de kijker te beproeven, is op zijn minst nobel te noemen.
Op de extra's blijkt echter dat de restauratie van deze film niet optimaal is wegens de vervaging van de kopieen van een origineel uit 1937. Ook de foto-stills met geluid om de film draaiende te houden schaden de kijkervaring behoorlijk.
Het origineel duurde maar liefst zo'n 3 en een half uur, maar is, meen ik, door Capra zelf ingekort tot zo'n 130 minuten. Maar aan een aantal extra scenes is wel te zien wat je allemaal mist. Prachtig geschoten materiaal dat misschien niet direct bijdraagt aan het verhaal, maar er m.i. ook niet aan af doet.
De dialogen in de film hebben mij ook plezierig verrast en het acteerwerk is ook overtuigend, tot en met de scenes in het vliegtuig. Ik geloof dat dit mijn tweede Capra is na 'Mr Deeds goes to town' en ik moet zeggen dat het me, ondanks de matige restauratie(ik ben natuurlijk wel blij dát ie gerestaureerd is ;)), zeer goed bevallen is.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 december 2008, 13:19 uur
Weer een uitstekende, vertrouwde film van Capra. Helemaal niet saai of langdradig. Doodzonde dat niemand hem ooit nog helemaal zal zien... 4 sterren.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 april 2009, 22:33 uur
Leuk interview met Capra over de oorspronkelijke, 3 en een half uur durende versie van Lost Horizon:

Interview

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 augustus 2010, 9:01 uur
Ik was zeer enthousiast toen ik deze film jaren geleden voor de eerste keer zag, maar nu bij herziening is dit enthousiasme behoorlijk getemperd. Met uitzondering van het laatste half uur dat ik nog altijd verreweg het sterkste gedeelte van deze film vind kwam de rest van deze film bij mij behoorlijk langdradig over. Maar misschien is het aardse paradijs waar Shangri-La voor staat en waarin je altijd jong en verder ook alles hetzelfde blijft gewoon ook een ontzettend saai oord waar verveling troef is. Dat George, de broer van Robert hier aan wil ontsnappen is eigenlijk niet meer dan normaal. Het is toch ook zo dat wij van mooi zomers weer toch het meest genieten als wij hier voor een periode van slecht weer hebben gehad. "De oorlog is de vader van alle dingen" zei ooit de Griekse presocratische filosoof Heraclitus. Om het leven te kunnen waarderen heb jij de tegenstellingen nodig, zoals oorlog en vrede, schaarste en overvloed etc. Dat ervaarde vooral Robert die na vreselijke ontberingen de bijzondere waarde van Shangri-La inzag en er alles voor over had om daar naar terug te keren. Verder zou je Shangri-La ook kunnen zien als een metafoor voor het Boedhistische Nirwana.

3,5* na herziening

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 augustus 2010, 22:35 uur
Ik beschouw mijzelf toch wel als liefhebber van Frank Capra, en deze film weet dat gevoel alleen maar te versterken. Vooral doordat Capra met deze film een andere richting inslaat dan met de overige zeven films die ik van hem heb gezien (afgezien van Meet John Doe).

Lost Horizon is ten eerste een ambitieuze film. De setting is zeer bijzonder en voelt groots aan. Dat is een belangrijke voorwaarde voor een dergelijke film om uit te kunnen groeien tot een succes. Capra wist mij vooral te verbazen met het prachtige camerawerk van de sneeuwvlaktes. Grootse shots in combinaties met vakkundig gebruik van schaduwen. Wat mij betreft vrij uniek in deze periode, en een verademing in vergelijking met de films uit deze periode die te werk gaan met simpele decors (denk aan Spellbound van Hitchcock).

Daarnaast is het verhaal van Lost Horizon ook bijzonder te noemen. Het is zeer jammer dat de film in het midden wat minder meeslepend is en wat scherpte mist. Hoewel de film zich in het laatste deel goed herstelt, voorkomt dit een topscore.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 februari 2011, 11:13 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Wat is die Capra toch een lekker ongenuanceerde, pacifistische idealist. Ik kan me best voorstellen dat mensen dit niet trekken, maar ik vind het onweerstaanbaar.

Moet zeggen dat ik met name de avontuurlijke scenes op het begin en eind erg vermakelijk vond. De idealiserende gemeenschap is best vermakelijk, maar duurt wel wat lang. Op een gegeven moment was het wel duidelijk. Had toch liever meer van het avontuurlijke meegekregen op het eind. Op een gegeven moment vat die knakker die hem achtervolgde nog een avontuur samen, waarbij Indiana Jones een saaie boekhouder lijkt. Daar had ik meer van willen zien. Dan had het helemaal fantastisch geweest. Nu was het gewoonweg weer zeer vermakelijk.

4 sterren, maar Capra heeft zeker betere films gemaakt.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 augustus 2011, 10:28 uur
Een groep westerse vluchtelingen uit China strandt in Tibet en vindt daar een paradijs, genaamd Shangri-La, waar het allemaal pais en vree is. Met Capra aan het regisseursroer raadt je het al, dat wordt weer een en al zoetsappigheid! Het is dat de film er gaaf uitzag (vooral de eindscenes in de sneeuw!) en daardoor nog een ruim voldoende scoort, maar dit keer werd de Capra-moraal echt zonder enige terughoudendheid over de kijker heen gestort. Jammer dat de film halverwege behoorlijk inkakt met nutteloos geneuzel, maar goed al met al is dit nog nčt te doorstaan.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 november 2011, 13:17 uur
Aargh! Vergeten op te nemen... :(

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 november 2011, 15:32 uur
Zelfde hier, waarom zendt men dit soort films dan ook zo vroeg uit? :(

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 november 2011, 15:33 uur
Koop de dvd, kost geen drol.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 november 2011, 16:35 uur
Lennert schreef:
Zelfde hier, waarom zendt men dit soort films dan ook zo vroeg uit? :(

jullie hebben geluk want volgens de BBC2 website komt deze film pas vanavond rond een uur 'sochtends ;)

BBC - BBC Two Programmes - Lost Horizon - bbc.co.uk

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 november 2011, 16:41 uur
Ah, held!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 november 2011, 23:50 uur
Toch een misinterpretatie lijkt mij, want uiteindelijk was de film wel om 12.45...

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 november 2011, 1:24 uur
nee hoor, deze film begint nu op BBC2 en het is nu precies 01:23uur

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 november 2011, 7:58 uur
Vaag... :N

Naja, om half 2 lag ik toch al in bed. Volgens de tvgids van de digitale televisie kwam hij gisteren om kwart voor 1. In je linkje keek ik niet verder dan de eerste regel waarin stond dat ik deze film niet nog een keer kon bekijken. Nu ik naar onderen scroll staat er inderdaad 30-11 0:30. Lekkere warboel...