Je bedoelt: je vindt dat het zo niet zou moet zijn. Ik zeg dat het vaak wel zo is.
Ik zei toch ook 'hoort mijns inziens'. Dat veel films actie om de actie bevatten zou ik niet durven ontkennen, maar ik veroordeel die films er dan wel om.
Maar dat is onzin. Er is heel veel verhaal!
Ik was niet onder de indruk van de diepgang in het verhaal. En het verhaal wat er was was zo doorspekt met propaganda en patriotisme, dat er aan propagandaloos verhaal niets overbleef. Dat bedoelde ik.
Volgens de meesten hier moet je dan al een paar sterren geven. Daar ben ik het niet mee eens, hoor.
Als ik ergens moe van word hier dan is het van mensen die anderen hun beoordelingscriteria opleggen. Mijn criteria schrijven voor dat een film beoordeeld moet worden aan de hand van de 'algemene indruk', en niet als optelsom van componenten. In die indruk kunnen bepaalde dingen meer of minder opvallen, en zodoende ook meer of minder zwaar meetellen. Bovendien voorziet mijn beoordelingssysteem in de mogelijkheid over te gaan tot puntenaftrek bij herhaaldelijke en/of te duidelijke gevallen van patriotisme en/of propaganda. Binnen dat systeem is mijn stem van 0,5 sterren dus de conclusie.
Ik wil de film best nog wel als patriotistisch zien, maar racistisch gaat me veel te ver. het feit dat je Indiana Jones daar ook van betichtte zegt me genoeg.
Ik geef toe dat het racisme minder duidelijk naar voren komt dan het patriotisme, en daarom vind ik het ook een minder groot probleem (de primaire reden voor mijn lage beoordeling is dan ook het patriotisme/propaganda-aspect, nog niet zozeer het racisme). Het komt in twee aspecten naar voren hier: Ten eerste de manier waarop de lokale bevolking afgebeeld wordt als een mindere stand (zoals ik eerder uitlegde), en ten tweede in de manier waarop de Thuggees stereotyp moorddadig zonder reden zijn.
Bij Indiana Jones ligt het anders, ik denk niet dat de makers/schrijvers daarvan bewust racistisch wilden zijn, het concept leent gewoon veel van oude avonturenfilms (waaronder dus Gunga Din), en leent de xenofobie mee. Dit komt vooral naar voren in Temple of Doom, al zou ik 'm niet echt racistisch willen noemen, hooguit op het randje.