Born Yesterday (1950)

geregisseerd door
George Cukormet
Judy Holliday,
William Holden en
Broderick CrawfordBilly Dawn (Judy Holliday) is het liefje van de corrupte ijzermagnaat Harry Brock (Broderick Crawford). Wanneer Harry in Washington een paar politieke zaakjes moet 'regelen', besluit hij Billy ondertussen een beetje cultuur bij te brengen. Hiervoor schakelt hij de idealistische journalist Paul Verrall (William Holden) in.
4,5
[permalink] geplaatst op 8 september 2002, 18:53 uurJudy Holliday acteert geweldig.
[permalink] geplaatst op 17 april 2003, 1:18 uurZe heeft er meen ik ook een oscar voor gekregen. Maar ja, dat zegt ook niet altijd wat.
[permalink] geplaatst op 19 april 2003, 14:23 uurNeenee. Maar Judy H. was echt een origineel comedytalent, iemand die altijd opvalt, ook in kleine rollen. Ze is een beetje vroeg doodgegaan - anders had ze veel bekender geweest.
Let ook maar es op hoe bijvoorbeeld Melanie Griffith en anderen haar stijl imiteren.
[permalink] geplaatst op 19 april 2003, 16:14 uurJammer genoeg heb ik deze nooit in zijn geheel gezien, maar wel die geweldige kaart-scène, waarin ze haart tegenspeler het bloed onder de nagels vandaan treitert met haar "vertolking" van I Can't Give You Anything But Love. Heerlijk! Judy forever!
[permalink] geplaatst op 14 maart 2008, 4:43 uurrenske schreef:
Ze heeft er meen ik ook een oscar voor gekregen.
Klopt
3,5
[permalink] geplaatst op 28 mei 2008, 13:57 uurHeerlijke komedie, met inderdaad een sterke Judy Holliday. Dat dit soort films niet meer gemaakt worden is spijtig, maar gelukkig worden ze regelmatig nog vertoont op TV!
Ook Broderick Crawford als de schreeuwerige Harry Brock is op dreef!
2,5
[permalink] geplaatst op 1 juni 2008, 9:06 uurEen zeer standaard film. Een typische Hollywood film die totaal niet kan verrassen. Alles is zeer voorspelbaar en de acteurs zijn simpelweg zwak te noemen. Overacting wordt hier veelvuldig gedaan en bevalt mij totaal niet. Ik ben blij dat Cukor vier jaar later met een echt meesterwerk kwam (A Star is Born), want voor de rest is zijn oeuvre vrij saai en eenzijdig te noemen.
3,0
[permalink] geplaatst op 2 februari 2009, 23:07 uureen terecht oscar voor judy holliday. vanavond opnieuw genoten.
2,5
[permalink] geplaatst op 27 februari 2009, 12:56 uurGeen meesterwerk. De film is bij momenten wel vermakelijk, maar het is me nog steeds een raadsel waarom Judy Holliday voor dit niemendalletje een Oscar won. Dat jaar waren twee dames genomineerd die naar mijn mening allebei briljant waren in hun rollen, namelijk Gloria Swanson (Sunset Blvd) en Bette Davis (All About Eve). Hoewel Holliday haar rol wel goed vertolkt, tegen die twee kan ze echt niet op.
3,0
[permalink] geplaatst op 26 december 2010, 15:02 uurBorn Yesterday staat vooral overeind door de rol van Judy Holliday. Ze is grappig en overtuigend, ondanks dat zze een irritant stemmetje moet opzetten. Ze brengt levendigheid in een verder wat ongeïnspireerde film. Het was gebaseerd op een befaamd theaterstuk en Cukor kwam op het idee om de acteurs eerst de rollen wat op het toneel te laten spelen, zodat zowel hijzelf als de acteurs in het juiste gevoel voor de film konden komen. Een bizarre en ongelukkige keuze achteraf, want op die manier voorkom je natuurlijk niet dat het minder op theater lijkt. Helaas voelt Born Yesterday vaak meer aan als een toneelstuk dan als een film, vooral ook omdat zo'n 75% in hetzelfde hotel afspelen. Er zit gelukkig goede humor in, zonder ooit maar in de buurt te komen van de beste komedies. Het verhaal is ook enorm voorspelbaar, waarbij Holliday ervoor moet zorgen dat het toch boeiend wordt. Crawford is oké, maar weet zijn personage in tegenstelling tot Holliday niet echt boven zijn karikatuur uit te laten groeien. Holden is zeer overtuigend, maar heeft de saaiste rol. Uiteindelijk is Born Yesterday niet echt een essentiële klassieker. Verre van vervelend om naar te kijken, maar dergelijke films werden indertijd beter gemaakt.