134.891 gebruikers | 85.697 films | 31.044 regisseurs | 3.508.003 berichten | 4.929.608 stemmen

locatie: Films » Monkey Shines (1988) » Info

mijn stem:
Horror / Sciencefiction
113 minuten

geregisseerd door George A. Romero
met Jason Beghe, Kate McNeil en John Pankow

Allan raakt verlamd en heeft geen zin meer om te leven. Dan ontmoet hij Ella een aapje dat getraind is om dingen te pakken enz. Door het aapje verandert zijn leven en krijgt hij weer een beetje zin in het leven. Maar dan blijkt het aapje nog veel meer te kunnen want het aapje reageert op de woede en frustratie van Allan en brengt de duistere wensen van zijn meester in de praktijk.

gebruiker
bericht

FisherKing
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 augustus 2002, 11:03 uur
Dit was een heel eng aapje : Geen film voor kinderen !

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 augustus 2002, 15:37 uur
In de aap gelogeerd hahahaahhaah

FisherKing
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 augustus 2002, 15:52 uur
Daar komt de aap uit de mouw :)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 augustus 2002, 16:51 uur
Spanking the monkey

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 augustus 2002, 12:01 uur
No monkey business!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 augustus 2003, 13:22 uur
OOOOOooh hier komt de mouw uit de aap, deze film was ik vergeten. Scary Monkey but be careful not to spank that monkey ;-)

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 oktober 2004, 9:06 uur
brutale aap!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 juli 2006, 16:03 uur
Deze film was al zo eng als de eerste chucky film.
Ik heb als kind er niet van kunnen slapen.

Wat een apenstreek.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2006, 14:27 uur
een 3,5. dit vind ik echt een melige film. maar zit goed in mekaar

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 december 2006, 21:21 uur
Deze psychologische horrorfilm won 6 Awards in 1988. Vier op het festival van Sitges en 2 op dat van Fantasporto. Naar mijn gevoel George A Romero's beste prent. De typering van de karakters is uitstekend en je leeft als toeschouwer echt mee met de protagonisten. De cast is perfect en de aap is voortreffelijk afgericht. Actrice Kate McNeil kreeg ook een prijs voor haar rol.
De film werd omschreven als "een griezelfilm voor mensen die niet van griezelfilms houden." Naast een beklemmende sfeer zitten er in "Monkey Shines" echter ook meer menselijke emoties dan we van prenten in dit genre gewend zijn.
Verschenen op DVD (MGM) in de Benelux. Een aanrader!
*5*

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 september 2007, 13:54 uur
Naast Martin de beste uit het oevre van Romero!

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 september 2007, 15:24 uur
Weinig horror, ik werd niet echt warm van deze film.
Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze heb gezien maar ik weet nog wel dat ik de film net een voldoende waard vond.

Beware, the monkey's are taking over the world :P

Cijfer: 3

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 augustus 2008, 10:43 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mac Hammer Fan schreef:
Actrice Kate McNeil kreeg ook een prijs voor haar rol.
Mij viel ze ook in de positieve zin op. Jammer dat ze later geen grotere rollen heeft gekregen. De mannelijke hoofdrol was helaas minder qua acteerwerk.

Voor een Romero vond ik de film erg gepolijst maar daardoor ook relatief onopvallend. Best wel zalig hoe de aap wordt gedood. :)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 december 2008, 14:35 uur
Crazy Monkey!

Lachen film, maar het bevestigd wel dat Romero een filmmaker is die leuke ideeën van hemzelf of andere verfilmd, maar het zelden er ook echt iets goeds van weet te maken.

Nu ook weer, het verhaaltje is leuk. Een aap komt als hulpje van een totaal verlamde man. En blijkt niet helemaal te sporen, omdat hij eerder is volgespoten door een mad scientist. Maar als Allan bijvoorbeeld wordt aangereden in het begin vraag je je serieus af wie dat ooit heeft gefilmd en gemonteerd, pijnlijk stukje film. Zo slecht zijn deze aspecten daarna gelukkig niet meer, maar Romero mist dat beetje sfeer en stijl om er een echte leuk kijkervaring van te maken.

Het typische jaren 80tig verhaaltje a la The Fly met Mad Scientist en al, maakt het allemaal geestig kijkvoer. Maar er had weer eens meer ingezetten.

3 sterretjes. Die aap was trouwens wel helemaal the shit! Lief en psychopathisch tegelijk, hij speelde Allan helemaal weg :D

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 april 2010, 16:53 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Misery, maar dan met een aap. Het begint als een sentimentele soap, komt langzaam op gang, maar ontspoort helemaal naar het einde toe. De dramatische ontwikkelingen komen niet helemaal over, maar de horror is erg aardig - behalve het hele telepathie-gegeven. Het aapje was inderdaad fantastisch, het leukste stuk vond ik nog toen hij al die klusjes moest leren. Leuk om eens gezien te hebben, meer niet.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 augustus 2010, 14:44 uur
Degelijk filmpje van zombie-meester Romero. De opbouw is suspensevol en het uitgangspunt erg sterk, maar vooral de climax stelt teleur. Toch een stuk beter dan wat Romero de laatste jaren aan zombiefilms heeft geproduceerd.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2010, 14:37 uur
Aaploitation sci-fi-horror met Savini tussen de credits, maar daar was helaas niets van te merken. De aanrijding in het begin heb ik net gemist, maar pijnlijker dan die apen te zien schreeuwen in hun kooien, etc., ook al is het dan alllemaal kennelijk op 'verantwoorde' wijze gedaan, lijkt me slecht mogelijk. In Amerika schijnen die Helping Hands: Monkey Helpers for the Disabled - monkeyhelpers.org dus helemaal ingeburgerd te zijn, in Nederland heb ik er nog nooit van gehoord.

Verder vond ik de opbouw nogal traag en dun uitgesmeerd, maar tijdens de eindfase ging het toch wat beter met zelfs één schrikmoment zoals ik dat lang niet gehad heb en een best wel beestachtige finale. Over het acteerwerk van Beghe ben ik nog steeds niet uit; over the top of toch net toepasselijk voor zijn rol?

2 à 3 sterren.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 november 2010, 23:19 uur
Edgar Allen Poe meets Joseph Conrad meets Romero. En het is nog steeds pulp hoor. Maar wel van de hoogste kwaliteit. Videodrome en Robocop krijgen zelfs concurrentie.
Maar als je een dwarslaesie patient in een rolstoel en een hoogbegaafde aap tegenover elkaar zet begin je sowieso al op hoog niveau :P. Echt van genoten, en van begin tot eind heerlijk horrormelodrama en koortsachtige spanning. Geweldig ook dat je van te voren weet dat het aan de cliches van het genre gaat beantwoorden, maar dat het er nog heel lang tussen in suddert. Hoofdpersonages zijn zeer overtuigend, bijrollen lekker dik aangezet en editing perfect. Het klopt allemaal als een bus.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 juli 2011, 4:40 uur
De plot komt over als een broodje aap. :P

Binnenkort eens kijken.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 juli 2011, 5:08 uur
Misschien ook eens herzien. Vond m ooit beter, maar herziening ergens begin jaren 90 beviel niet goed. Nu ruim 20 jaar later bevallen die 80's werkjes vaak juist enorm.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 juli 2011, 14:52 uur
Ik was in eerste instantie misschien iets te enthousiast, maar behoort zeker tot de betere van Romero. (maar niet de beste..)

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2012, 13:30 uur
Monkey Shines is een film met veel potentie, maar uiteindelijk door de behoorlijke langdradigheid verliest het zijn charmes en eindigt het in een teleurstellende climax in het huis. Het kon me toen al niet meer zo veel interesseren. Hier had echt meer ingezeten. Een kortere speelduur had hierbij zeker geholpen. En iets minder lompigheid ook.