The Hobbit (1977)

Jules Bass en
Arthur Rankin Jr.met de stemmen van
John Huston,
Otto Preminger en
Orson BeanDe hobbit Bilbo Baggins houdt er van om met rust gelaten te worden. Dit gebeurt ook, tot op een dag zijn vriend, de tovenaar Gandalf, langs komt. Na zijn bezoek komt er één voor één een groep dwergen binnen en voor hij het weet raakt Bilbo betrokken bij hun missie om hun koninkrijk terug te winnen. Hiervoor moeten ze echter wel de slechte draak Smaug verslaan. Onderweg vindt Bilbo een ring, waar hij veel profijt van zal hebben. Gebaseerd op het kinderboek "The Hobbit" van J.R.R. Tolkien, dat als voorloper van de beroemde Lord of the Rings trilogie zou gaan dienen.
[permalink] geplaatst op 24 juni 2002, 13:55 uuris deze wel wat beter dan die andere tekenfilm van lotr?
2,5
[permalink] geplaatst op 3 november 2002, 0:55 uuris deze wel wat beter dan die andere tekenfilm van lotr?
Nauwelijks neo!
Vooral die stem van Gollum in deze film irriteerde mij mateloos: kwam niet overeen met zijn postuur. 't Leek de Balrog wel!
...en de Elves lijken wel Orcs!!
Voordeel van deze tekenfilm:
er zit een einde aan!

Toine van Gaal
[permalink] geplaatst op 4 januari 2003, 2:23 uuroeh nog 12 minuten dan issie klaar, ben best benieuwd eigenlijk
[permalink] geplaatst op 4 januari 2003, 3:42 uurJammer dat Jackson dit verhaal niet verfilmd. Uiteindelijk leent The Hobbit zich misschien nog wel beter voor een verfilming dan LOTR.
Vreemd dat - door het succes van LOTR - niemand anders deze film maakt. Of heeft Jackson de rechten?
[permalink] geplaatst op 4 januari 2003, 10:16 uurJackson heeft idd de rechten van De Hobbit gekocht, al heeft hij al gezegd dat hij niet van plan is die te verfilmen. Naar eigen zeggen wil hij gewoon verhinderen dat iemand anders een slechte prequel op z'n trilogie zou maken
[permalink] geplaatst op 4 januari 2003, 11:25 uurKlinkt een beetje als kind en badwater....
Toine van Gaal
[permalink] geplaatst op 4 januari 2003, 21:14 uurtsja, 2,5 ster geef ik 'm. niet mooi getekend, muziek soms te slecht voor woorden, maar het zijn soms wel originele liedjes uit the hobbit, het verhaal uit het boek wordt redelijk gevolgd, alleen zijn er veel te grote stukken uitgelaten en is het soms gewoon nogal vaag als je het boek niet kent. leuke film als je als je het boek niet gelezen hebt en toch wilt weten hoe bilbo aan sting en de ring komt, hoe gandalf aan glamdring komt, enz. ik zou zeggen, gewoon een keer kijken, kan geen kwaad, zeker niet als je een fan bent.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 april 2004, 14:44 uurde tekenfilm klopt wel naar het boek , en is beter dan de lotr cartoon
[permalink] geplaatst op 10 oktober 2005, 11:06 uurIs ie in Nederland ook op DVD verkrijgbaar?
1,5
[permalink] geplaatst op 5 april 2008, 15:21 uurHet oorspronkelijke verhaal "De Hobbit" van Tolkien heeft de sfeer van een sprookje voor volwassenen, met eruditie, humor en diepgang geschreven. In het vervolg de LOTR verlaat Tolkien die stijl en krijgt het de sfeer van een legende of epos met mythische trekken. In de Silmarillion tenslotte krijgen de verhalen het karakter van een mythologie.
In deze animatie uit 1977 wordt voor wat betreft de sfeertekening de plank volledig misgeslagen. Het is niet meer geworden dan een wat kinderlijk verhaal over kabouters, dwergen, tovenaars en draken. Ik ben daarom wat ambivalent over de waardering. Als vertolking van het boek van Tolkien vind ik het ronduit slecht en krijgt het van mij niet meer dan 1,5***. Als tekenfilm voor kinderen vind ik het wel aardig en zou het van mij 3*** krijgen.
3,0
[permalink] geplaatst op 15 december 2009, 11:09 uurHet verhaal vliegt wat voorbij in deze ietwat matige tekenverfilming van het boek. Edoch onderhoudend genoeg om een voldoende voor te geven, omdat het bij tijd en wijle een juiste sfeer weet neer te zetten...my precious.
3,0
[permalink] geplaatst op 2 januari 2010, 14:06 uurSympathieke tekenfilm die ondanks dat er een hoop belangrijke passages weggelaten worden door de mooie soundtrack en interessante creature design weldegelijk de moeite waard is. De animaties zelf deden me denken aan een combinatie van The Last Unicorn en de Scandinavische trollenkunstwerken. Ondanks de voor kinderen soms wat angstaanjagende monsters blijft de film echter uitzonderlijk braaf en gooit men vreemde trippy effecten tevoorschijn als er bloed zou moeten vloeien. Leuk voor een keertje in ieder geval.
[permalink] geplaatst op 8 januari 2012, 10:08 uur
2,5
[permalink] geplaatst op 5 maart 2012, 20:32 uurWat in deze tekenfilm heel er goed opviel is, hoe goed Andy Serkis Smaegol/Gollem neerzet in LOTR. Daarnaast is de casting van Ian McKellen als Gandalf ook geniaal, als het dat al niet was.