Mutual Appreciation (2005)

geregisseerd door
Andrew Bujalskimet
Justin Rice,
Rachel Clift en
Andrew BujalskiAlan (Justin Rice) is een singer/songwriter uit Boston die het in New York gaat proberen. Zijn band is net uit elkaar en hij is op zoek naar een drummer. Een interview met een charmante radiopresentatrice mondt uit in een kortstondige affaire en levert een drummer op. Naast zijn bezigheden ter promotie van zichzelf drinkt en filosofeert Alan veel met zijn oude vriend Lawrence (Andrew Bujalski) en diens vriendin Ellie (Rachel Clift). Alan voelt zich aangetrokken tot Ellie, ook al past dat slecht in zijn plannen.
4,0
[permalink] geplaatst op 20 februari 2007, 21:50 uurLow budget-film over twintiger die in New York probeert een bandje van de grond te krijgen. The Bumble Bees, goeie naam, beetje Shins-y sixtiesmuziek. Alhoewel de muziekscenes (eerste repetitie, eerste gig...) heeeeel herkenbaar zijn, gaat de film meer over zijn relatie met het stel waar hij mee omgaat en de gematigde ontwikkelingen tussen die drie. En die zijn ook heeeeel herkenbaar. Zo natuurlijk geschreven en geacteerd dat je nauwelijks nog van een scenario en acteren kunt spreken (cinema vérité heet dat toch?) en dat levert een handvol gloedvolle, eerlijke scenes op. Soort Cassavetes for the new millennium. Aanrader!
4,5
[permalink] geplaatst op 16 juni 2009, 0:50 uurJaja. In het kleine stuk wat hierboven beschreven is, word wel gezegd wat er te zeggen valt. to the point, erg knap. Inderdaad heel erg menselijk, veel (slap) gelul, maar het komt allemaal over alsof je met een groep vrienden rond de tafel zit. Erg fijn.
Een tijdje terug heette dit genre nog gewoon Slacker trouwens en nu moet het opeens Mumblecore genoemd worden. Het verschil zal me misschien nog wel duidelijk worden, of misscien is het een subgenre, maar voorlopig vind ik het onzin.
[permalink] geplaatst op 15 mei 2012, 11:47 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen van de toonaangevende films van het Mumblecore-genre en daarom ook van grote interesse voor mij. Helaas beviel deze film mij niet zo goed als zijn opvolger Beeswax (2009). Hoewel dezelfde elementen in de films zitten, vielen die hier wat mij betreft nog niet op zijn plaats. Mutual Appreciation is een film met een langzame opbouw, die pas in de laatste 20 minuten tot ontbranding komt. Alles wat tot dan toe gebeurd is, krijgt dan opeens een nieuwe betekenis en zijn een duidelijke opbouw; dat is echter tot dan toe niet duidelijk. De gesprekken bestaan uit veel gemompel en vooral de scènes bij de platenbaas en het daaropvolgende feest slepen zich wel erg lang voort.
Uiteindelijk komt door de ‘Mutual Appreciation’-scène wel alles op zijn plek en weet dat op een interessante manier de verhoudingen en ook de emotionele toestand van de karakters bloot te leggen. Helaas te laat. Niet slecht dus, maar een vingeroefening, wanneer men dit vergelijkt met Beeswax. Daarbij helpt het niet dat Bujalski niet de meest fantastische acteur is, wat dat betreft kan hij dat in de toekomst ook beter laten.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 mei 2012, 11:50 uurWat vond je zo goed aan Beeswax dan? Ik vond dat een totale mislukking, die liet zien dat Bujalski na de fruitige Funny haha en Mutual appreciation een doodlopende straat is ingelopen.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 mei 2012, 12:26 uurIk vond Beeswax vooral veel volwassener. Het kan natuurlijk zijn dat je dat wat minder bevalt. Mutual Appreciation is, volgens Wikipedia, al in 2003 geschoten, dus de tijd tussen beide films is best lang. Ik vind de opbouw van het verhaal en de emotie daar een stuk gelaagder en gedoseerder. Je leeft daar echt met de personages. In Mutual Appreciation wordt haast elke scène, overigens bewust, bruut afgekapt en komen sommige personages of verhaallijnen heel erg gecentreerd in het begin of het einde voor.
Overigens vind ik de acteurs in Beeswax ook een grote troef en een stuk beter. Rice heeft ook een goede kop en doet het goed, maar de andere twee ontbreekt het toch wel aan het nodige charisma. Overigens, misschien is dat nog wel een verschil. In Beeswax wordt volgens volgens mij veel meer op de personages (en ook hun gezichten) gemikt, hier is het duidelijk (en weer bewust) afstandelijker.
Wellicht wat minder speels als deze film en Funny Ha Ha (die ik niet heb gezien), maar het bevalt me beter.
[permalink] geplaatst op 15 mei 2012, 19:57 uurÈh nee, hoe meer lagen, hoe meer afwisseling, beleving, zelfs euforie
4,0
[permalink] geplaatst op 16 mei 2012, 0:29 uurJa, ik zie alleen de lagen niet...
[permalink] geplaatst op 16 mei 2012, 12:06 uurO sorry, ik had het meer in het algemeen over films met lagen en wat ik daar in zie of bij voel.
Deze film heb ik nog niet gezien, dus ik weet zelfs niet of er lagen in zitten.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 mei 2012, 12:58 uurOlaf K. schreef:Grappig hoe meningen zo kunnen verschillen. Beeswax wringt nergens en is vele malen anoniemer voor mij. En is "gelaagder" niet stiekem een ander woord voor "afgrijselijk saai"?
Ik zie helaas geen bericht van je staan bij Beeswax, maar het komt er op neer dat je de handelingen daar veel minder interessant vond? Of wat maakt dat voor jou een veel anoniemere film?