The Barefoot Contessa (1954)

77 stemmen | gemiddelde 3,18

Verenigde Staten / Italië
Drama128 minuten
geregisseerd door
Joseph L. Mankiewiczmet
Humphrey Bogart,
Ava Gardner en
Edmond O'BrienHet verhaal begint met de begrafenis van Maria Vargas ( Ava Gardner). In een serie flashbacks, via voice-overs van commentaar voorzien door drie verschillende personages die allen aanwezig zijn bij haar uitvaart, wordt het verhaal verteld van haar opkomst en ondergang. Een van de vertellers is Harry Dawes (Humphrey Bogart). Hij geloofde in haar sinds hij haar in een nachtclub zag dansen, op blote voeten.
1,5
[permalink] geplaatst op 8 oktober 2005, 15:15 uurDe combinatie Mankiewicz, Bogart en Gardner zou vuurwerk op moeten leveren, maar doet dat niet. Veel te lang en met een gebrek aan verhaal, oftwel een Bogart die je zo over kan slaan.
1,5*.
[permalink] geplaatst op 19 januari 2007, 12:09 uur
[permalink] geplaatst op 23 januari 2007, 13:57 uur
Vandernagel
[permalink] geplaatst op 26 november 2007, 19:59 uurEen redelijke film met een prachtige Ava Gardner en een solide Bogie (3-4 jaar voor zijn dood); beiden eigenlijk in hun nadagen. Echter het heeft ook diverse minpunten. De grootste in mijn opinie zijn de dialogen. Ze zijn goed geschreven maar veels te lang. Echt overkill.
3,0 sterren
3,5
[permalink] geplaatst op 11 januari 2008, 10:15 uurniet helemaal perfect, helaas. Maar niet elke film van een meester kan een meesterwerk zijn. Wel is het mooi om te zien hoe de cariere van een Hollywood-ster ontleed wordt (volgens Mank zelf zijn de karakters van de film gebasseerd op het leven van Rita Hayworth). Van haar ontdekking tot haar ondergang. Zeker haar ontdekking is geweldig, en laat ons gelijk weten dat dit een lastige vrouw is om te leren kennen. We krijgen vanalles te horen; haar aankondiging, muziek, applaus, en gejoel. Maar van de vrouw zelf krijgen we geen seconde te zien. Gelukkig komt ze later wel veelvuldig in beeld, en is het genieten. Naast die ene hele grote is het Ava Gardner die straalt, en de hele film haar kwaliteiten tentoonstelt. Of ze nu op haar blote voeten door Spanje dartelt, in een zigeunerkamp aan het dansen is, of met een multimiljonair op een jacht aan het zonnebaden is (de mannen op het scherm waren niet de enige met hund mond open). Ik ben benieuwd of deze film nog van enige invloed geweest is op Scorsese's Casino. Ook al zijn Gardner's intenties compleet anders dan die van Stone in Casino, leek er toch enige gelijkenis in de relaties. Maar misschien zie ik nu dingen die er niet zijn.
3,0
[permalink] geplaatst op 24 november 2008, 19:07 uurVerhaal technisch is het best saai en de film duurt ook te lang. Maar hoe mooi is het wel niet om Bogart en Gardner in een film te zien? Nou, heel mooi! Scenes die mij bij staan zijn die waarin Gardner de trap oploopt na het zwemmen en die waarin ze danst met de zigeuners. Tevens de eerste Bogart film die ik op het witte doek heb gezien.
4,5
[permalink] geplaatst op 28 januari 2009, 0:17 uurotherfool schreef:

Ga je mond spoelen!

Deze film is echt een pareltje, met Bogart in een prachtige rol. Ik had 'm blind gekocht nadat ik zeer recent al twee geweldige Mankiewicz-films zag (Sleuth en A letter from three wives), en ik heb er geen moment spijt van! Een prachtig en tragisch verhaal over een intrigerende vrouw, door Mankiewicz op intelligente wijze verteld vanuit het oogpunt van drie verschillende mannen die haar van dichtbij meemaakten. De dialogen zijn prachtig, en dan natuurlijk vooral die tussen Bogart en Gardner. Feilloos geregisseerd, een tijdloos meesterwerk wat mij betreft.
3,0
[permalink] geplaatst op 11 juni 2009, 23:17 uurGeweldige Gardner en Bogart, alleen de film duurt te lang en sommige scenes zijn behoorlijk saai mede door te veel tekst.
[permalink] geplaatst op 12 januari 2010, 14:20 uur18 jan. a.s. van 01.05-03.10u. op de ARD!