Ar Risalah is een film die me qua opzet vooral doet denken aan de tijd dat het maken van groots opgezette religieuze films erg in was. Epische films als
The Ten Commandents of
Ben Hur beleefde hun hoogtepunt echter ruim 20 jaar eerder voordat deze film het levenslicht zag.
Het levensverhaal van de profeet Mohammed wordt keurig in chronologische volgorde en zonder verassingen verteld. De film duurt ruim 3 uur en lang niet alle stukjes film vind ik even boeiend, vooral het opsommen van stukken Koraantekst ter inspiratie is bij vlagen behoorlijk langdradig. Daarnaast is het voor mij (als niet Moslim) niet altijd duidelijk wat nu het belang is van de vele, vele personages die voorbij komen. Hierdoor verwordt het soms tot een beetje een onpersoonlijke brij aan gebeurtenissen en personages. De film is ook niet overal even mooi gemaakt, audiovisueel is het niet al te indrukwekkend (zeker voor een film uit 1976).
In de film zien we het belangrijkste karakter, Mohammed, zelf helemaal niet. Grappige parallel met
Ben-Hur waarin een scene met Jezus voorkomt en daarvan krijg je ook zijn gezicht niet te zien. Het is overigens niet zo dat de Koran verbiedt Mohammed af te beelden, sterker er zijn in de Arabische wereld gewoon
afbeeldingen verkrijgbaar van een jonge profeet.
De film verbeeldt toch vooral het meer tolerante en verdraagzame karakter van de Islam. Er wordt zelfs een duidelijk verwantschap getrokken met het Christendom (wat historisch natuurlijk ook zo is) en de volgers van Mohammed hebben een progressieve en vooruitstrevende visie (klopt historisch ook, immers nam de wetenschap na de Islamisering van het Midden Oosten een hoge vlucht). Des te jammer is het daarom ook dat het turbulente liefdesleven van de Profeet vakkundig omzeilt wordt. Zijn favoriete vrouw Aisha komt niet eens ter sprake volgens mij. Gemiste kans. Want zeker gezien de tijdsgeest had de maker er in navolging van
Jesus Christ Superstar een iconische 'Make Love not War' Mohammed van kunnen maken.
Interessant om eens gezien te hebben, zeker. Maar als film te weinig verrassend en te traditioneel.
PS: Wat ik zelf dan wel leuk vind om te zien is waar veel Islamitische namen hun oorsprong hebben. Heb dat nooit geweten namelijk.